2.lapa
Šķiedrvielas ir būtiskas veselīgas zarnu mikrofloras uzturēšanai. Tās paātrina pārtikas gremošanas procesus, pazemina holesterīna līmeni asinīs un palīdz attīrīt organismu. Dienā vidēji ieteicams uzņemt ap 10 gramiem šķiedrvielu uz 1000 kalorijām.
Galvenie šķiedrvielu avoti ir dažādi graudu izstrādājumi (kviešu klijas, auzu pārslas, pilngraudu maize, rieksti (mandeles, kokosrieksti, zemesrieksti, lazdu rieksti, valrieksti u.c.), pākšaugi (baltās pupiņas, zirņi u.c.), sēnes (baravikas, gailenes u.c.), dārzeņi (selerijas sakne, burkāni, rabarberi, sīpoli, ziedkāposti, baltie galviņkāposti, bietes, kartupeļi u.c.), kā arī augļi un ogas — žāvētas vīģes, žāvētas aprikozes, upenes, cidonijas, mellenes, avenes, kivi, avokado, āboli, ērkšķogas u.c.