Sācies rabarberu laiks un līdz Jāņiem rabarberu kāti ir vislabākie, jo vēlāk tajos pieaug skābeņskābes saturs, pāraugot rabarberi kļūst cieti, koksnaini un ļoti skābi.
Tautas ticējumam, ka rabarberus drīkst ēst tikai līdz Jāņiem, ir racionāls pamats: pārauguši rabarberi satur daudz skābeņskābes, kas nenāk par labu ne garšai, ne ēdāja veselībai.
Rabarberu vēsturiskā dzimtene, cik nu pētniekiem izdevies noskaidrot, esot Ķīna, kur tie pazīstami kopš piektā gadu tūkstoša pirms mūsu ēras. Tie gan bijuši atšķirīgi no saviem šodienas ciltsbrāļiem, kas aug mūsu dārzos.
Rabarberi tolaik lietoti, lai ārstētu cingu un drudzi, lai veicinātu gremošanu, novērstu aizcietējumus un dziedētu mutes un deguna gļotādu.
Līdz Eiropai rabarberi nonākuši galvenokārt caur Krieviju. Cik var spriest, šī nodarbe tirgoņiem bijusi ienesīga, bet reizēm arī riskanta, jo laiku pa laikam varas iestādes pasludinājušas rabarberu tirdzniecību par valsts monopolu, līdz ar to katram, kurš visu preci nav pārdevis kronim par noteiktu cenu, draudējusi mantas konfiskācija, bet kādu brīdi 18. gadsimtā - pat nāvessods. Cenas ziņā Ķīnas rabarberi varējuši mēroties ar safrānu un opiju. Savukārt tos rabarberus, kuri auga pašā Krievijā, medicīniskā kolēģija bija atzinusi par ārstniecībai nepiemērotiem. Toties tie gluži labi derēja ēšanai, jo ar laiku kļuva par pieprasītu eksporta preci Eiropā.
Kāpēc tāds nosaukums «rabarberi»? Ir avoti, kuri vēsta, ka senais Volgas upes nosaukums esot Rha un pie tās dzīvojuši barbari - no turienes arī cēlies rabarberu vārds daudzās valodās.
1750. gadā kāds Krievijas ārsts, uzvārdā Groters, no Buhāras tirgoņiem iepircis ārstniecības rabarberu sēklas un nosūtījis tās slavenajam dabas pētniekam Linnejam, kurš izaudzējis rabarberus un vēlāk tos zinātniski aprakstījis. 1873. gadā Prževaļskis atvedis rabarberu sēklas no Ķīnas un iesējis Pēterburgas botāniskajā dārzā. Savukārt vācu botāniķis Tafels atvedis uz Šveici rabarberu sēklas no Tibetas. Izaudzētie augi kļuvuši par mūsdienu rabarberu priekštečiem. Rabarberi aug daudzos dārzos Eiropā un Amerikā, tie nav īpaši prasīgi, labi jūtas un arī labi izskatās, ja vien nekrīt par upuri gliemežiem. Tomēr stipri apgrauztās lapas var noraut, un to vietā aug jaunas.
100 gramos rabarberu ir apmēram:
• 93 g ūdens,
• 3-4 g ogļhidrātu,
• 1,8 g šķiedrvielu;
• 280 mg kālija,
• 86 mg kalcija,
• 12 mg magnija,
• 14 mg fosfora,
• nedaudz dzelzs, mangāna, vara, selēna un cinka, no vitamīniem - apmēram 60 mikrogramu betakarotīna, 8 mg C vitamīna, nedaudz folskābes, E vitamīna, vairāki B grupas vitamīni u.c.
• Enerģētiskā vērtība - apmēram 21 kkal.
* Labvēlīgi ietekmē urīnceļu sistēmu, piemīt urīndzenošs efekts, tāpēc ieteicams lietot cilvēkiem, kuriem ir nosliece uz tūsku.
* Izmanto kā spēcinošu līdzekli, ja ir avitaminoze.
* Labvēlīgi iedarbojas uz ādas stāvokli, matiem un nagiem.
* Pateicoties augstajam magnija sāļu saturam, kālijam un fosforam, rabarberus lietderīgi ēst, ja ir mazasinība, jo tie aktivizē asins šūnu veidošanos.
* Urīndzenošā efekta dēļ bieži izmanto kā ārstniecisku līdzekli, ja ir podagra un aknu slimības gadījumos.
* Rabarberu kātos ir daudz askorbīnskābes, kas aizsargā organismu no vīrusiem, infekcijām un priekšlaicīgas novecošanās, kā arī A vitamīns.
* Rabarberi satur C vitamīnu, karotīnus, kālija, kalcija, fosfora, magnija sāļus un organiskās skābes - ābolskābi, citronskābi, dzintarskābi, kā arī skābeņskābi. Pāraugušos rabarberos ir daudz skābeņskābes, tāpēc tos vairs neiesaka lietot uzturā.
* Novācot rabarberus dārzā, kāti jāizrauj, nevis jāgriež ar nazi.
* Pērkot rabarberus, izvēlas stingrus, košus, nesavītušus, trauslus, ne pārāk lielus un ne pārāk šķiedrainus kātus.
* Svaigus rabarberus uzglabā ledusskapī, ietītus pārtikas plēvē vai iesaiņotus polietilēna maisiņā, bet jau trešajā dienā kāti kļūst apvītuši.
* Par rabarberu lapu izmantošanu uzturā katram jālemj pašam. Ekspertu domas dalās: vieni norāda, ka lapas nedrīkst ēst, un uzskata tās par indīgām, citi atzīst, ka lapas var izmantot zupām un tīteņiem.
* Rabarberus mizo īsi pirms lietošanas, mizu novelk virzienā no kātiņa apakšas uz augšu.
* Rabarberi ļoti ātri izvārās mīksti. Ja gabaliņus grib saglabāt veselus, tos liek nelielā vāroša ūdens daudzumā, kam pievienots cukurs, un vāra uz lēnas uguns 7-10 minūtes.
* Nedrīkst rabarberus likt rūsoša materiāla traukos, jo tad tie kļūst pelēcīgi un zaudē daudz no savas vērtības. Piemēroti ir nerūsējošā tērauda vai emaljēti katliņi, kā arī trauki ar teflona klājumu.
* Rabarberus ziemai var sasaldēt: kātus nomizo, uz vienu minūti iegremdē vārošā ūdenī, pēc tam atdzesē aukstā ūdenī, rūpīgi nosusina un pilda saldēšanai domātajos maisiņos vai konteineros.
* Kātus var saldēt, arī sagrieztus gabaliņos, ar nelielu cukura piedevu (ap 60 g cukura uz 500 g rabarberu). Tos atlaidinot, izdalās garšīgs sīrups.
* Gatavojot soļanku, sagrieztus rabarberu kātus var pievienot skābēto gurķu vietā.
* Ievārījumā, kompotā un dažādos saldajos ēdienos rabarberi labi sader kopā ar zemenēm, banāniem, ķirbjiem, avenēm, apelsīniem, bumbieriem, rozīnēm u.c.
* Rabarberus var saldināt ar balto vai brūno cukuru, medu, kļavu sīrupu un citiem saldinātājiem, no garšvielām tiem mēdz pievienot kanēli, vanilīnu un ingveru; vai izmantot arī citronu un apelsīnu miziņas, piparmētras, citronmelisas, rozmarīnu u.c.
***
100 mililitriem rabarberu sulas un 150 mililitriem ūdens pievienot vienu tējkaroti medus. Dzert no rītiem. Kursa ilgums - viens mēnesis.
Lai pazeminātu asinsspiedienu, pietiks ar 50 mililitriem rabarberu sulas, kas atšķaidīta ar ūdeni. Kursa ilgums - no piecām līdz desmit dienām.
Katru rītu pirms brokastīm dzert glāzi burkānu sulas, kurai pievienota viena ēdamkarote rabarberu sulas. Ja nepieciešams, šādu maisījumu dzer trīs reizes dienā pirms katras maltītes.
Rabarberu sulu var izmantot dažādu dermatoloģisku slimību ārstēšanai. Tautas dziednieki iesaka 100 mililitriem rabarberu sulas pievienot tējkaroti etiķa (var ābolu etiķi), uzklāt uz problemātiskās vietas, pēc 15-20 minūtēm noskalot ar ūdeni.
Kefīra un rabarberu sulas (attiecībā 1 pret 1) maisījumu var izmantot, lai mēģinātu tikt galā ar vasaras raibumiem. Protams, tie nepazudīs vispār, bet kļūs gaišāki.
Tievēt gribētājiem rabarberu sula, iespējams, ir vēl neizmēģinātais brīnumlīdzeklis, bet ir vērts izmēģināt, uz kādu laiku to iekļaujot ēdienkartē, jo tā aktivizēt zarnu trakta darbību, attīra to no toksīniem un pūšanas procesiem. Rabarberu sula ir lielisks antiseptiķis, kam pa spēkam ir dažādu infekcijas un ādas slimību ārstēšana. Tā lieliski noderēs arī tiem, kam ir mazasinība. Saskaņā ar tautas gudrībām, rabarberus var izmantot arī aknu slimību gadījumos, kā arī tā var tikt lietota, lai stiprinātu sirdi un normalizētu asinsspiedienu.
Protams, rabarberu sula nav dzerama litriem, turklāt svaigi spiestā sula jāatšķaida vai nu ar ūdeni, vai ar citu sulu (burkānu, ābolu, seleriju...) attiecībā 1 pret 4.
***
Rabarberu ēdieni un dzērieni var būt visai daudzveidīgi.
Ja prāts nesas uz kaut ko tradicionālu, lai top viena kārtīga drumstalu plātsmaize, debesmanna vai ķīselis ar klimpām. Bet no rabarberiem var gatavot arī salātus, zupas, šo to uz grila cepamu, un, ja rabarberu daudz, sanāks arī krājumi ziemai. Prasmīgi dārzkopji mēdz arī pagarināt rabarberu sezonu, izraujot pāraugušās lapas un ļaujot ataugt jaunām, kuru kāti atkal ir maigi un sulīgi.
Grilētas vistu krūtiņas ar rabarberiem
Sastāvdaļas:
Pagatavošana:
Vistu filejas viegli izdauza ar gaļas āmuriņu, ierīvē ar sāli un pipariem, uzkaisa kapātus zaļumus. Rabarberu nomizo, liek uz filejas platākā gala, satin stingru veltnīti, ko aptin ar dūmotās gaļas šķēli. Veltnīšus saver uz iesma un izcep uz grila, periodiski apgrozot.
Kāpostu un rabarberu salāti
Sastāvdaļas:
Pagatavošana:
Kāpostus sarīvē ar rupjo rīvi, pārlej ar vārošu ūdeni un ļauj atdzist, notecina uz sieta. Notīra un sarīvē sīpolus un burkānu, sajauc, liek pannā nelielā augu eļļas daudzumā un mazliet apcep. Plānās šķēlītēs sagriež nomizotu rabarberu un seleriju kātus. Visas sastāvdaļas sajauc, pēc garšas pieliek sāli, cukuru un zaļumus.
Rabarberu aukstā zupa
Sastāvdaļas:
Pagatavošana:
Rabarberu sagriež mazos gabaliņos, sautē nelielā ūdens daudzumā divas minūtes. Pievieno vārīto burkānu, kas sagriezts kubiņos, ripiņās sagrieztus redīsus, sīki sagrieztus lociņus un dilles, kā arī sakapātus olu baltumus. Olu dzeltenumus samīca ar sinepēm, sāli un cukuru, pa daļām pielej rjaženku, pievieno pārējās sastāvdaļas, sajauc.
Deserts Rabarberu muļķis
Sastāvdaļas:
Pagatavošana:
Rabarberus nomizo un sagriež gabaliņos, kopā ar četrām karotēm cukura lēni sasautē pannā mīkstus. Notecina un saglabā izdalījušos sīrupu. Rabarberus atdzesē. Krēmsieru saputo ar atlikušo cukuru, pievieno jogurtu un sagatavotos rabarberus. Masu sadala deserta trauciņos vai glāzēs, rotā ar piparmētru lapiņām un zemenēm, uz vienu stundu ieliek ledusskapī. Pirms pasniegšanas katrai porcijai uzlej nedaudz sīrupa.
Rabarberu Margarita
Sastāvdaļas:
Pagatavošana:
Rabarberus notīra, sagriež gabaliņos, liek katliņā, pārlej ar ūdeni, uzliek vāciņu un vāra uz lēnas uguns 15 minūšu. Iegūto šķidrumu izkāš, pievieno cukuru, izmaisa, lai tas izšķīst, atdzesē. Sasmalcinātu ledu, tekilu un iegūto sīrupu sablenderē, lej dzērienu glāzēs un tūlīt pasniedz.
Cūkas krūtiņa rabarberu mērcē
Sastāvdaļas:
Pagatavošana:
Gaļu sagriež šķēlēs, ierīvē ar sāli un pipariem. Notīrītus rabarberu kātus sagriež mazos gabaliņos, liek katlā, pārlej ar nelielu ūdens daudzumu, uzvāra un turpina vārīt, līdz rabarberi mīksti. Tos notecina un sablenderē viendabīgā biezenī. Tikmēr cepeškrāsni iesilda līdz 170 grādiem. Gaļu apcep pannā olīvu eļļā no abām pusēm, izņem un atliek malā. Pannā liek sīki sagrieztu sīpolu, maisot cep piecas minūtes, pievieno rabarberu biezeni, cukuru, tomātu pastu, etiķi un medu, izmaisa. Iegūto masu pārliek cepeša traukā, ieliek gaļu un apgroza, lai tā apviļātos. Uzliek vāku vai pārsedz ar cepamo foliju, liek cepeškrāsnī un cep mīkstu, noņem traukam vāku vai foliju un uz brīdi atliek cepeškrāsnī atpakaļ. Pasniedz ar vārītiem rīsiem.
Saldēts rabarberu un zemeņu našķis
Sastāvdaļas:
Pagatavošana:
Notīrītus, gabaliņos sagrieztus rabarberus kopā ar zemenēm, sulu un sāli vāra trīs minūtes, atdzesē. Pievieno jogurtu un medu, sablenderē viendabīgā masā, lej veidnītēs, liek saldētavā un sasaldē. Pirms pasniegšanas veidnīti uz mirkli patur zem silta ūdens, lai varētu pārlikt masu deserta trauciņos. Rotā ar augļiem, ogām, riekstiem pēc patikas.
Ievārījums cara gaumē
Sastāvdaļas:
Pagatavošana:
Rabarberus sagriež, liek katlā, pievieno vienu sauju ķiršu lapu, pārlej ar vārošu ūdeni, lai viss būtu nosegts. Atstāj uz nakti ievilkties. Lapas izmet, ūdeni izkāš atsevišķā katliņā, tam pievieno cukuru, izvāra sīrupu, tam pievieno rabarberus, vāra uz lēnas uguns 20 minūtes, atstāj ievilkties uz četrām stundām. Pievieno otru sauju ķiršu lapiņu (tās paliks ievārījumā), uzvāra un vāra vēl 20 minūtes. Pildas burciņās, aizvāko.
Rabarberu maize ar drumstalām
Sastāvdaļas:
Pagatavošana:
No norādītajām sastāvdaļām samīca rauga mīklu, uzraudzē, vienmērīgi izveltnē uz plāts, izveidojot augstākas maliņas. Pārliek ar rabarberiem, uzkaisa cukuru. Ļauj vēl 20-30 minūtes uzrūgt. Drumstalām paredzētās sastāvdaļas sajauc viendabīgā masā un sadrupina, pārkaisa rabarberiem. Cep 210-220 grādu temperatūrā 20-25 minūtes. Atdzisušu pārkaisa ar pūdercukuru.
Biskvīts ar rabarberiem
Sastāvdaļas:
Pagatavošana:
Rabarberus sagriež mazos gabaliņos, sajauc ar sviestu un cukuru, liek veidnē, kas izklāta ar cepamo papīru. Olu baltumus atdala no dzeltenumiem, ieliek ledusskapī. Dzeltenumus saputo ar cukuru, nelielām porcijām pievieno izsijātus miltus un beigās iecilā saputotus olu baltumus. Mīklu liek veidnē uz sagatavotajiem rabarberiem, liek iesildītā cepeškrāsnī, cep vidējā siltumā.
Rabarberu deserts
Sastāvdaļas:
Pagatavošana:
Rabarberus sagriež, liek pannā kopā ar četrām ēdamkarotēm cukura, izsautē mīkstus, uz pannas izveidojušos sīrupu nokāš atsevišķā trauciņā. Atdzesē. Svaigo sieru saputo ar atlikušo cukuru, pievieno jogurtu un rabarberu masu, samaisa, liek saldā ēdiena trauciņos vai glāzēs, atdzesē ledusskapī. Pasniedzot pārlej ar sīrupu un izrotā ar piparmētrām.
Rabarberu un ingvera džems
Sastāvdaļas:
Pagatavošana:
Rabarberus sagriež, liek katliņā, pielej ūdeni, pieliek citrona miziņu un ingveru. Uzvāra, samazina liesmu, vāra vēl aptuveni 30 minūtes. Izņem ingveru un miziņas, pievieno cukuru un vāra, nepārtrauktu maisot, līdz džems biezē (aptuveni 20 minūtes). Pilda burciņās, aizvāko.
Rabarberu kūka ar zemenēm
Sastāvdaļas:
Pagatavošana:
Rabarberus un zemenes sagriež gabaliņos, sajauc, liek ietaukotā 22 cm diametra veidnē un izlīdzina. Olas sakuļ ar cukuru, pierīvē muskatriekstu, iemaisa sijātus miltus un pienu.
Sakuļ viendabīgā masā, līdz veidojas šķidra mīkla. To pārlej rabarberiem un zemenēm, kas ir veidnē, visu vienmērīgi izlīdzina. Veidni liek sakarsētā cepeškrāsnī un 180 grādu temperatūrā cep aptuveni 50 minūtes, kamēr kūka veidojas zeltaina. Atdzisušu pārkaisa ar pūdercukuru.
Rabarberu sīrups ar citrona sulu
Sastāvdaļas:
Pagatavošana:
Nomizotus rabarberus sagriež nelielos gabaliņos, ieber katlā, pielej ūdeni, pieber cukuru, piespiež citrona sulu un vāra aptuveni pusstundu, kamēr rabarberi izšķīduši. Caur dubulti salocītu marli izkāš un biezumus rūpīgi izspaida.
Padoms: Sākotnēji ne īpaši izteiksmīgais rabarberu viruma tonis beigās top skaisti sārts. Sīrups noder atspirdzinošas limonādes pagatavošanai.
Rabarberu mafini ar ingveru
Sastāvdaļas:
Pagatavošana:
Bļodā iesijā miltus ar cepamo pulveri, pievieno brūno cukuru un maisījuma centrā izveido nelielu bedrīti. Pienā iepilina 5 - 6 pilienus citrona sulas, pāris minūtes patur. Ingvera sakni nomizo, sarīvē uz smalkās rīves. Apelsīnam norīvē miziņu. Miltu un cukura maisījuma bedrītē liek sarīvēto apelsīna miziņu, ingveru, pievieno olu un kausētu sviestu (divas ēdamkarotes sviesta atstāj), ielej pienu un samaisa. Rabarberus nomizo, sagriež, pievieno mīklai un visu sacilā kopā. Atlikušo cukuru sajauc ar divām ēdamkarotēm kausēta sviesta un veido drupačas.
Mīklu formiņās pilda aptuveni divas trešdaļas no kopējā formiņas apjoma (cepoties mafini piebriest), pārkaisa ar drupaču maisījumu. Sakarsētā cepeškrāsnī 180 grādu temperatūrā cep aptuveni 20 minūtes. Atdzesētus pārkaisa ar pūdercukuru.
Rabarberu etiķis
Sastāvdaļas:
Pagatavošana:
Rabarberu gabaliņus pilda divās burkās, katrā ieliek pa iegrieztai vaniļas pākstij un pārlej ar etiķi. Burkas aizvāko un 2 - 3 dienas tur vēsā vietā.
Tad etiķi caur sietiņu lej katlā, pievieno vaniļas pākstis, cukuru un vāra aptuveni 5 minūtes. Mazliet atdzesē un caur smalku sietiņu vai marlīti ielej pudelēs, ieliek tās pašas vaniļas pākstis un cieši aizkorķē.
Padoms: Šādi pagatavotam etiķim ir maiga garša, tas piemērots lapu salātu vai augļu salātu gatavošanai.
Pikantā rabarberu mērce
Sastāvdaļas:
Pagatavošana:
Nomizotus rabarberus sagriež nelielos gabaliņos, nomizotu sīpolu smalki sakapā, apelsīnam norīvē miziņu un izspiež sulu.
Etiķi kopā ar sīpoliem, kanēli un anīsu katlā uzvāra, uz mazas uguns vārīšanu turpina aptuveni 10 minūtes. Pievieno cukuru, ingveru, apelsīna miziņu un sulu. Vāra vēl 10 minūtes. Pievieno rabarberus, rozīnes un sāli - ik pa laikam apmaisot, vāra aptuveni 45 minūtes. Karstu pilda maza tilpuma burkās un aizvāko.
Padoms. Šī mērce kā piedeva ļoti labi garšo kopā ar grilētu gaļu, dažādiem sieriem. Daļu rozīņu var aizstāt ar dzērvenēm.
Rabarberu uzlējums
Sastāvdaļas:
Pagatavošana:
Rabarberus nomizo, sagriež 2 - 3 cm garos gabaliņos, ieber divlitru burkā ar aizskrūvējamu vāciņu un pārber ar karameļcukuru. Vaniļas pāksti pārdala uz pusēm, pievieno burkas saturam, pieber vaniļas cukuru. Uzlej degvīnu, burku aizver un vismaz uz divām nedēļām (labāk - uz mēnesi!) aizmirst kādā virtuves plauktā (tikai ne tiešos saules staros). Izkāš, pilda tumša stikla pudelēs un ziemā, vasaru atceroties, paceļ pa mēriņam!
Rabarberu ievārījums
Sastāvdaļas:
Pagatavošana:
Rabarberus nomazgā, nosusina, sagriež gabaliņos. Kopā ar cukuru liek katlā un apmaisot lēni vāra, līdz rabarberi izšķīst. Ja nepieciešams, ik pa laikam noputo. Karstu ievārījumu pilda tīrās burkās, cieši noslēdz un uzglabā vēsumā.
Ziemā šo skābeno ievārījumu lieto pie pankūkām vai vāra ķīseļos, izmanto kā pildījumu tortēm un ruletēm, pievieno, gatavojot krēmus, uzputeņus vai želejas.
Marinēti rabarberi ar piparmētru
Sastāvdaļas:
Pagatavošana:
Notīrītus rabarberus sagriež mazos gabaliņos, piparmētru zariņiem noplūc lapiņas. Citronam nomizo plānu miziņu un sadala mazos gabaliņos. Burkā ar platu kaklu kārtām pilda rabarberus un piparmētras, pa vidu ieliek kādu citrona miziņu. Pārlej ar citrona sulu. Pagatavo marinādi: uzvāra etiķi ar cukuru un sāli. Maisot turpina vārīt, līdz cukurs izkusis, karstu pārlej rabarberiem. Ar karoti rabarberus viegli piespiež, lai tie pilnībā būtu pārklāti ar šķidrumu. Aizvāko un uzglabā ledusskapī.
Piparmētru vietā var izmantot dilles, estragonu vai kādus citus zaļumus. Ja rabarberi ir saldākas šķirnes, vajadzēs nedaudz vairāk sāls. Asumam var pievienot nedaudz saberzta kaltēta čili pipara.
Saldskābo rabarberu mērci pēc tam var izmantot salātu mērces gatavošanai.
Rabarberi savā sulā
Nomizotus rabarberus sagriež un nedaudz sastampā. Tad blīvi pilda sterilās burkās un stingri sablīvē, lai visi rabarberu gabaliņi būtu pārklāti ar sulu. Burkas stingri noslēdz un uzglabā vēsumā.
Ziemā rabarberu sulu var izmantot dzērienu vai kokteiļu gatavošanai, bet no rabarberu gabaliņiem gatavo ķīseļus, uzputeņus, krēmus, plātsmaizes vai izmantot pīrādziņu pildījumam.
Mandeļu miltu un rabarberu kūka ar krēmu
Sastāvdaļas:
Pagatavošana:
Rabarberu saldējums
Sastāvdaļas:
Pagatavošana:
Rabarberu un mandeļu mafini
Sastāvdaļas:
Pagatavošana:
Rabarberu un zemeņu kokteilis
Sastāvdaļas:
Pagatavošana:
Rabarberu kūka
Sastāvdaļas:
Pagatavošana:
Padomi:
Rabarberu uzputenis
Sastāvdaļas:
Pagatavošana:
Rabarberu un biezpiena sacepums
Sastāvdaļas:
Pagatavošana:
Zemeņu un rabarberu sangrija
Sastāvdaļas:
Pagatavošana:
Kūciņas ar svaiga siera, rabarberu pildījumu zem bezē cepures
Sastāvdaļas:
Pagatavošana:
Rabarberu maizītes filo mīklas groziņos
Sastāvdaļas:
Pagatavošana:
Kāpostu un rabarberu salāti
400 g svaigu galviņkāpostu rupji sarīvē, pārlej ar verdošu ūdeni un ļauj atdzist, notecina uz sieta. Notīra un sarīvē divus vidēji lielus sīpolus un vienu burkānu, sajauc, liek pannā nelielā augu eļļas daudzumā un mazliet apcep. Plānās šķēlītēs sagriež vienu vidēji lielu nomizotu rabarberu un 2-3 seleriju kātus. Visas sastāvdaļas sajauc, pēc garšas pieliek sāli. Ja vēlas, pievieno arī nedaudz estragona zaļumu vai citus zaļumus, kas garšo.
Rabarberu un lapu salāti
Lēzenā traukā kārto salātu lapas, tās pārliek ar plāni sagrieztiem rabarberiem un ripiņās sagrieztiem redīsiem. Pagatavo mērci, sajaucot 50 g olīvu eļļas ar 2 ēdamkarotēm baltvīna etiķa, 2-3 spiedē saspiestām ķiploku daiviņām, nedaudz sāls, cukura un maltu melno piparu. Pārlej salātiem.
Rabarberu un burkānu salāti
Notīra un plāni sagriež divus rabarberu kātus, trīs burkānus sarīvē uz sakņu rīves, divus sīpolus sakapā, visu sajauc, pievieno majonēzi, pēc garšas - sāli, uzkaisa nedaudz kapātu diļļu zaļumu un apceptas lobītas saulespuķu sēkliņas.
Skumbriju veltnīši ar rabarberu piedevu
Notīra 100 g rabarberu, sagriež mazos gabaliņos. Pannā liek 30 g sviesta, tajā apcep vienu sīki sagrieztu sīpolu, pievieno sagatavotos rabarberus, pieliek sāli un piparus; palaikam apmaisot, cep piecas minūtes, tad pieliek 30 g rīvmaizes, samaisa. 500 g skumbriju filejas sadala gabaliņos tā, lai varētu no tiem izveidot veltnīšus. Liek uz dēlīša ar ādu uz leju, pārliek ar sagatavoto pildījumu, sarullē, sasprauž ar iesmiņiem. Liek karstumizturīgā traukā, cep cepeškrāsnī vidējā siltumā 20 minūtes. Atsevišķi izsautē mīkstus 200 g sagrieztu rabarberu, pievieno tējkaroti cukura, ar blendera palīdzību pagatavo viendabīgu masu, pirms pasniegšanas pārlej veltnīšiem.
Grilētas vistu krūtiņas ar rabarberiem
Trīs vistu krūtiņas ierīvē ar sāli un maltiem melnajiem pipariem, atstāj uz vienu stundu. Vienu rabarbera kātu nomizo, sagriež, pievieno mazliet ūdens un savāra biezenī, izberž caur sietu, pielej pusglāzi sarkanvīna, pēc garšas pieliek sāli un cukuru. Vistu krūtiņas izcep no abām pusēm uz grila, katru sagriež vairākos gabalos, pārlej ar sagatavoto mērci.
Rabarberu aukstā zupa ar rjaženku
200 g notīrītu rabarberu sagriež mazos gabaliņos, sautē nelielā ūdens daudzumā divas minūtes. Pievieno vienu nelielu vārītu burkānu, kas sagriezts kubiņos, 50 g ripiņās sagrieztu redīsu, sauju sīki sagrieztu lociņu un diļļu, kā arī vienu sakapātu cieti vārītas olas baltumu. Vārītu olas dzeltenumu samīca ar pustējkaroti sinepju un pustējkaroti sāls, pa daļām pielej 0,5 l rjaženkas, pievieno pārējās sastāvdaļas, sajauc.
Rabarberu sviestmaizes
Tostermaizes šķēles pārziež ar sviestu vai margarīnu, vienu šķēli pārliek ar plāni sagrieztiem rabarberiem, bagātīgi uzkaisa cukuru, uzkaisa nedaudz kanēļa, pārliek ar otru maizes šķēli, izcep sviestmaižu tosterā. Ja vēlas, cukura vietā var izmantot medu.