UZZINI kļavu sulas vislielāko vērtību

© depositphotos.com

Kļavu sulas Latvijā iegūstamas kopš februāra vidus.

Tiem, kuri sasparojušies pamatīgai pavasara sulu kūrei, vispirms jābūt pārliecinātiem, ka veselība to atļauj, un sulu lietošana jāuzsāk pakāpeniski. Vislielākā vērtība kļavu sulai piemīt tūlīt pēc iztecināšanas, un tā saglabājas 3 - 4 stundas, kamēr ūdens ir bioloģiski aktīvs jeb, kā tautā saka - dzīvs, jo tas vieglāk iesaistās organismā notiekošajos vielmaiņas procesos. Tādā ūdenī molekulas nav izkliedētas, bet sakārtotas kopās. Šķidrumus ar sakārtotu molekulāro struktūru sauc par šķidrajiem kristāliem. Vēlāk kļavu sulu joprojām var lietot, taču tā ir vienkārši dzēriens, kurš satur nedaudz fruktozes, pavisam nedaudz saharozes un minerālvielu. Saldo garšu kļavu sula iegūst tāpēc, ka koksnē esošā ciete pa ziemu pārveidojas cukurā, bet, kad koks mostas, nonāk ūdenī, ko tas uzsūc no zemes. Mūsu kļavu sulā vidēji ir 2 - 3% cukura, kas ir krietni mazāk nekā Kanādā augošajās kļavās, no kuru sulas ražo kļavu sīrupu. Lietpratēji zina teikt, ka vissaldākā sula iegūstama no kļavām, kas aug saulainā, augstā vietā. Iegādājoties kļavu sulu tirdzniecības vietās, jāpievērš uzmanība tarai un marķējumam. Kļavu sulas, tāpat kā bērzu sulas, drīkst pārdot vienreiz lietojamā iepakojumā vai tīros stikla traukos, jābūt informācijai par derīguma termiņu, uzglabāšanas apstākļiem un par ražotāju.

Svarīgākais