Mīti par maizi, apgāz tos!

© Lauris Aizupietis, F64 Photo Agency

7.lapa

Veikalā nopērkamā maize ir neveselīga, tāpēc labāk to cept pašiem

Mājās cepta maize ir svaiga, aromātiska un tajā katrs var pievienot tieši tās vielas, kas pašam garšo vislabāk, un, ja tas ir iespējams, noteikti var pamēģināt maizi izcept mājās, taču arī veikalā nopērkamā maize ir laba un kvalitatīva. Cilvēki savam uzturam pievērš arvien vairāk uzmanības, tādēļ arī maizes ražotāji arvien vairāk domā par to, kā piedāvāt pircējiem labu, kvalitatīvu maizi, un veikalā nopērkamās maizes klāsts ir gana plašs, lai savai gaumei atbilstošu produktu varētu atrast teju katrs. Latvijā ražotā maize ir kvalitatīva un garšīga, turklāt Latvijas rupjmaize pat ir ieguvusi Eiropas īpašo kvalitātes zīmi "Garantēta tradicionāla īpatnība", kas ir ar likumu aizsargāta un mūsu rupjmaizi padara līdzvērtīgu daudziem pasaulē plaši pazīstamiem produktiem, piemēram sieriem, vīniem, ko pēc stingrām tradīcijām izsenis gatavo tikai konkrētā apvidū. Ja vien Jums nav lauku māja ar senu maizes krāsni, latvisku rupjmaizi mājās izcept nemaz neizdosies, taču veikalos klasiskas rupjmaizes klāsts ir plašs un daudzveidīgs.

Lai savam ģimenes galdam izvēlētos patiešām kvalitatīvu maizi, pirms pirkuma izdarīšanas jāizpēta produkta sastāvs. Noteikti jāpievērš uzmanība, no kādiem miltiem maize tiek cepta, kāds ir sāls daudzums maizē - bieži maize mēdz saturēt samērā daudz sāls - līdz pat 1,8g uz 100 gramiem maizes (rekomendējamā dienas deva pieaugušam cilvēkam ir līdz 6 g sāls). Maize noteikti saturēs ūdeni vai piena produktus, tai var būt pievienota augu eļļa, iesals, iesala ekstrakts, raugs. Daudzas maizes satur sēklas, veselus graudus, riekstus, žāvētus augļus vai dārzeņus - šīs piedevas ietekmē maizes garšu, palielina uzturvērtību, taču jāatceras, ka tās mēdz palielināt arī maizes kaloritāti, piemēram, 100 grami klasiskas rudzu maizes satur ap 230 kcal, savukārt rudzu maize ar sēklām 320kcal, ar žāvētiem augļiem - pat 350kcal. Kvalitatīvā maizē nevajadzētu būt emulgatoriem, margarīnam, daļēji hidrogenētiem augu taukiem un dažādām e-vielām.

Svarīgākais