6.lapa
Maizi uzturā pilnvērtīgi var aizstāt ar lavašu, tortiljām vai citiem maizes izstrādājumiem
Paliekošu vietu latviešu ēdienkartē ieņēmuši dažādi no citām kultūrā ienākušie maizes veidi - lavašs, tortiljas, dažādi plāceņi, skandināvu maize. Lavašu un tortilju sastāvā pamatā ir milti un ūdens vai piens, kam pievienots sāls vai citas garšvielas, tomēr, izvēloties šos miltu izstrādājumus, rūpīgi jāizvērtē katra konkrētā produkta sastāvs - bieži ražotāji lavašiem vai tortiljām pievieno cukuru, margarīnu vai daļēji hidrogenētus augu taukus, kas tiešām ir kaitīgi veselībai (tos bieži var atrast tā dēvētajās skandināvu maizēs). Lai ar šāda veida maizes izstrādājumiem pilnībā aizstātu klasisko maizi, jāizvēlas tie maizes izstrādājumi, kuru sastāvā ir pilngraudu milti un kam nav citu kaitīgu piedevu. Ja galdā celsiet lavašu no smalkiem kviešu miltiem, kas papildināts ar daļēji hidrogenētiem augu taukiem, veselīgos vitamīnus un šķiedrvielas, kas atrodamas klasiskā maizē, uzņemt neizdosies.