9.lapa
PublicDomainPictures/pixabay.com
9. LASIS
Lasis ir nozīmīgs omega - 3 taukskābju avots. Omega - 3 taukskābes ir šūnu membrānu galvenās sastāvdaļas, un vissvarīgākās tās ir nervu šūnu, acs tīklenes, sirds un smadzeņu pilnvērtīgā darbībā.
Omega - 3 taukskābes labvēlīgi ietekmē sirds un asinsvadu sistēmu, tās samazina sliktā holesterīna līmeni asinīs un trombu veidošanās risku, palīdz normalizēt asinsspiedienu, kā arī labvēlīgi ietekmē locītavu veselību, palīdz saglabāt to kustīgumu un elastību un aizkavē sīko locītavu deformāciju.
Vērtīgs omega - 3 avots ir arī linsēklas un grieķu rieksti.
Einladung_zum_Essen/PIXABAY.COM
10. KVINOJA
Kvinojas putraimus (tos vāra 20 minūtes, līdz sēkliņas kļūst mazliet caurspīdīgas) visā pasaulē novērtē bagātīgo uzturvielu dēļ. Tie nesatur glutēnu, to sastāvā ir daudz olbaltumvielu, nepiesātināto taukskābju, antioksidantu, šķiedrvielu un dažādu vitamīnu. Kvinoja uzlabo gremošanas darbību, samazina asinsspiedienu, ir noderīga svara samazināšanai, kaulu, smadzeņu, ādas un asinsvadu veselībai.