VĒRTS PAMĒĢINĀT: Britu karaļnama karaliskā kāzu kūka

© F64

Britu karaļnamā jau sestdien zvanīs kāzu zvani – Velsas princis Harijs (33) pie altāra vedīs savu izredzēto, amerikāņu aktrisi Meganu Mārklu (36). Tiklīdz kļuva zināms, ar kādu torti savā kāzu dienā mielosies jaunais pāris un viņu viesi, Neatkarīgās žurnāliste Ilze Šteinfelde apņēmās noskaidrot karaliskās kūkas recepti un to pagatavot saviem kolēģiem – lai mēs pirmie varētu izgaršot un novērtēt britu karaļnama kāzu našķi.

Visās iepriekšējās karaliskajās kāzās viesiem tika pasniegta tradicionālā augļu torte, bet princis Harijs un viņa līgava Megana Mārkla no šīs gadsimtiem senās tradīcijas ir atkāpušies un savai lielajai dienai izvēlējušies plūškoka torti ar citronu. Kensingtonas pils oficiālajā paziņojumā teikts, ka kūkas cepēja būs amerikāniete Klēra Ptaka (Claire Ptak), kurai Londonā ir sava konditoreja Violet.

Ilze priecīgi stāsta, piebilstot, ka, visticamāk, karaliskā kāzu torte, kas būšot rotāta ar svaigiem ziediem, garšos līdzīgi viņas pagatavotajai. Iespējams, būs kādas nianses, bet pamatsastāvdaļas būs tās pašas.

«Tiklīdz uzzināju, ka būs tāda kūka, ieinteresējos, kā tāda varētu garšot. Un, tā kā bija izziņots, kurā konditorejā tā tiks gatavota, uzmeklēju tās kontu instagramā [@violetcakeslondon], kur arī atradu apmēram gadu senu ierakstu par plūškoka kūku. Nu šis ieraksts ir izņemts, iespējams, lai nekopētu. Tur arī uzzināju, ka kūkas receptes autors ir Ferns Verovs (Fern Verrow) un tā publicēta arī viņa pavārgrāmatā. Un, tā kā karaļnams bija atklājis, ka kāzās tiks gatavota plūškoka kūka ar citronu, medu un sviesta krēmu, kuru papildinās «spilgti pavasara aromāti», izpētījusi šo recepti, sapratu: viss sakrīt, turklāt - nekā sarežģīta,» Ilze priecīgi stāsta, piebilstot, ka, visticamāk, karaliskā kāzu torte, kas būšot rotāta ar svaigiem ziediem, garšos līdzīgi viņas pagatavotajai. Iespējams, būs kādas nianses, bet pamatsastāvdaļas būs tās pašas.

Nogaršojuši Ilzes pagatavoto «karalisko kāzu torti», kolēģu viedokļi dalījās: vieniem tā ļoti garšoja, citiem šķita pārāk salda. Arī pašai tortes cepējai likās, ka saldā līdzsvaram latvietim prasītos vēl kādu ievārījumu vai vismaz citrona krēmu.

Starp citu, arī plūškoka sīrups ir Ilzes pašas gatavots. «Man laukos aug plūškoks, un es jau vairākus gadus katru vasaru vāru plūškoka sīrupu,» stāsta Neatkarīgās žurnāliste, mūsu visaktīvākā kūku cepēja un visprasmīgākā saldo našķu meistare. Gadu desmitiem no dažādiem avotiem vākusi kopā interesantas receptes, nu viņa tās pamazām apkopo un sistematizē savā mājaslapā cookbook.ilaipa.lv. Starp citu, Ilzes mājaslapā ievietota arī prinča Viljama un Keitas Midltones kāzu kūkas recepte. Viņi tikai par pussolīti bija atkāpušies no senajām tradīcijām un savās kāzās viesus cienāja gan ar tradicionālo augļu kūku, gan ar tā dēvēto līgavaiņa šokolādes kūku, kas Viljamam garšojusi kopš bērnības. Šo recepti savulaik atklājis karaliskās ģimenes šefpavārs Darens Makgreidijs (Darren McGrady).

***

PLŪŠKOKA TORTE

(Ferna Verova recepte)

Biskvītam:

• 6 olas

* Milti 170 grami

• 1 tējk. vaniļas ekstrakta

• 170 g nesālīta sviesta

• 4 lielas plūškoka ziedkopas

* Cukurs 170 grami

Sviesta krēmam:

• 60 g cukura

• 4 ēd.k. ūdens

• 2 olu dzeltenumi

• 170 g nesālīta sviesta

• 3 ēdamkarotes plūškoka sīrupa

Glazūrai:

• 200 g pūdercukura

• 2 ēd.k. plūškoka sīrupa

• 1 ēd.k. citrona sulas

Pagatavošana:

• Olas saputo ar vaniļas ekstraktu un cukuru.

• Miltus izsijā divas reizes un pusi ieber citā bļodā. Tajā iemaisa olu masu un sviestu, kas ir izkausēts.

• Uzreiz iesijā arī otru pusi miltu un ieber plūškoka ziediņus, kas ir pilnībā atdalīti no ziedkātiņiem.

• Mīklu sadala divās daļās, katru ielej savā pannā un cep, kamēr virsma kļūst gaiši brūna.

• Krēmam katliņā ielej ūdeni, pieber cukuru un karsē uz neliels uguns, kamēr cukurs ir izkusis.

• Kad cukurs izkusis, palielina uguni un vāra sīrupu, kamēr tas sasniedz 115 grādu pēc Celsija.

• Karsto cukura sīrupu ieputo olu dzeltenumos. Atsevišķi saputo sviestu, tad pieputo olu un cukura sīrupa masu.

• Kad krēms jau pilnībā saputots, pievieno pusi no plūškoka sīrupa.

• Starp kūkas kārtām smērē krēmu. Ar krēmu nosmērē arī kūkas virsmu un sānus.

• Kūku uz brīdi ieliek ledusskapī atdzesēties, un pa to laiku gatavo glazūru: pūdercukuru saputo kopā ar plūškoka sīrupu un citrona sulu.

• Kūku izņem no ledusskapja, noklāj ar glazūru un dekorē ar dzīviem ziediem.

***

PLŪŠKOKA SĪRUPS

(Ilzes Šteinfeldes recepte)

Vajadzēs:

• 1 l ūdens

• 500 g cukura

• 80 g medus

• 150 g plūškoka ziedu

• 2 citronus

Pagatavošana:

• Plūškoka ziedus nomazgā.

• Katliņā ieliek medu, cukuru, ūdeni un liek vārīties. Vāra, kamēr cukurs pilnībā izšķīdis. Tad noņem no uguns.

• Norīvē citrona mizu un pieliek cukura medus sīrupam.

• Sīrupā ieliek arī plūškoka ziedus (ar ziediem uz leju).

• Daļai citronu izspiež sulu, daļu sagriež šķēlītes un arī pievieno sīrupam.

• Sīrupu atstāj uz 24 stundām ievilkties, pēc tam izkāš un šķidrumu vēlreiz uzkarsē.

• Karstu sapilda pudelēs vai burciņās.

Svarīgākais