Iestājoties aukstākam laikam, ir vērts nevis uzreiz meklēt aptiekā vitamīnus, bet gan turēt uz galda kādu augli, kura sastāvs ir tik bagāts, ka tas der nelielas mājas aptieciņas vietā. Tāds ir ābols.
Ābola sastāvā ir 85% ūdens, tikpat kā nav olbaltumvielu un tauku.
Šis auglis organismam sniedz gan dažādus vitamīnus, gan arī augļskābes, balastvielas, minerālvielas, mikroelementus un bioloģiski aktīvas vielas, kas palīdz gan saglabāt skaistu figūru, gan stiprina imunitāti visas ziemas garumā.
11 iemesli, kāpēc ziemā kā uzkodu, desertu vai piedevu salātiem izvēlēties svaigus ābolus
- 100 gramos ābolu ir 5-35 miligrami C vitamīna. Šis vērtīgais vitamīns visvairāk koncentrējas tieši ābola mizā, tāpēc ābolus labāk nemizot. Ja āboli ir no pašu dārza vai arī bioloģiskajām saimniecībām, tad miza tiešām jāatstāj. Tomēr, ja pirkāt šos augļus lielveikalā, tos vēlams nomizot, jo bieži vien miza ir apsmidzināta ar dažādām palīgvielām, lai ābols saglabātu savu izskatu visu ziemu. Apēdot 100 gramu ābolu, saņemsiet arī 5% no nepieciešamās E vitamīna dienas devas. Mazajā brīnumdarī nelielā daudzumā ir arī B grupas vitamīni.
- 100 gramos ābolu ir līdz pat 2,3 gramiem pektīna un celulozes. Pateicoties pektīnam, āboli var palīdzēt mazināt paaugstinātu holesterīna līmeni asinīs, un ne tikai! Pektīns un celuloze palīdz gremošanas procesos, kā arī saista organismam nevēlamās vielas un palīdz tās izvadīt.
- Ābols satur daudz balastvielu, kas palīdz regulēt vēdera izeju. Jau vecvecmāmiņas zināja, ka sarīvēts ābols ir derīgs caurejas gadījumā, bet savārīts ābolu biezenis palīdzēs likvidēt aizcietējumu.
- 100 gramos ābolu ir arī 100-180 miligramu kālija un citas minerālvielas, piemēram, fosfors, kalcijs, magnijs, dzelzs. Minerālvielas ir cilvēka uztura neaizstājama sastāvdaļa, jo tās nepieciešamas organisma dzīvības procesiem.
- Āboli ir lielisks našķis arī diabēta slimniekiem, jo ābolos esošās balastvielas palīdz pret strauju cukura līmeņa celšanos pēc ēšanas. Tomēr jāņem vērā ābolos esošais ogļhidrātu daudzums.
- 6. Ābolos ir no 4 līdz 12% augļskābju, lielākoties ābolskābe. Augļskābes palīdz mazināt urīnskābes līmeni asinīs, tāpēc āboli uzturā jāiekļauj reimatisma un podagras slimniekiem, bet kā profilakses līdzeklis tie būs lielisks gardums ikvienam.
- Āboliem piemīt antibakteriālas īpašības, kas liks slimībām turēties no ēdāja pa gabalu.
- Šo augli bieži dēvē par dabisko zobu suku, un ne jau bez iemesla. Jo intensīvāk notiek košanas un košļāšanas process, jo veselākas ir smaganas. Bieža augļu graušana bērnībā palīdzēs veidot pareizu sakodienu.
- Par ābolu mizas košo krāsu jāpateicas dažādiem karotinoīdiem, piemēram, beta-karotīnam, kas ir augu dzeltenie, oranžie un sarkanie pigmenti. Tie parūpēsies arī par jūsu ādas skaistumu.
- Āboli satur kvercetīnu, kas, iespējams, var samazināt aterosklerozes un ļaundabīgo audzēju veidošanās risku un labvēlīgi iedarbojas alerģijas un bronhiālās astmas gadījumā, kā arī aizkavē novecošanās procesus.
- Ābolos esošās miecvielas un fenoli pozitīvi iedarbojas uz ēdāja vispārējo labsajūtu.
Ja nepietiek ar šiem 11 iemesliem, vēl jāpiebilst, ka āboliem ir pozitīva iedarbība arī uz asinsvadiem. Lietojot uzturā pietiekamā daudzumā ābolus, tajos esošās vielas palīdz attīrīt asinsvadus, tādējādi samazinot sirds un asinsvadu slimību risku. Āboli stiprina arī imūnsistēmu.
Iepērkoties pievērsiet uzmanību ābolu kvalitātei! Dažādos laboratoriskos pētījumos pierādīts, ka pēdējo gadu laikā C vitamīna daudzums ābolos ir sarucis par 80 procentiem. Pie vainas ir ar ķimikālijām noplicinātā augsne un garais transportēšanas ceļš, kas dažkārt ir tūkstošiem kilometru. Tieši tāpēc ir svarīgi pievērst uzmanību tam, no kurienes ābols nācis.