Konjugētā linolskābe palīdz dedzināt taukus

Tam, kurš patiešām grib zaudēt liekos kilogramus, jābruņojas ar pacietību un apņēmību. Labi, ka savā cīņā viņš nav viens. Svara normalizēšanu spēj atvieglot un veicināt dažādas no dabas nākušas vielas.

Viena no tām – konjugētā jeb saistītā linolskābe, kuras starptautiski pieņemtais apzīmējums ir CLA (conjugated linoleic acid).

Šī polinepiesātinātā taukskābe tiek sintezēta atgremotāju dzīvnieku organismā. CLA ir sastopama piena produktos, jo sevišķi sierā, kā arī liellopu gaļā un aitas gaļā. Bagāts ar CLA ir arī mātes piens. Diemžēl šodien mājlopiem lielākoties dod rūpnieciski ražotu lopbarību, tāpēc linolskābes daudzums piena produktos ir kļuvis mazāks; lēš, ka tas šobrīd ir vairs tikai 20% no agrākā. Arī augsnes noplicināšanai ir sava loma uztura kvalitātes pazemināšanā. Uzturam kļūstot vienveidīgākam, mēs no pārtikas iegūstam arvien mazāk nepieciešamo šūnu aizsargvielu un būvmateriālu. Iespējams, ka tieši te slēpjas viens no plaši izplatītās mūsdienu problēmas – aptaukošanās cēloņiem: lai nodrošinātu sev pietiekamā daudzumā kādu konkrētu uzturvielu, jāapēd arvien vairāk. Lai uzlabotu šūnu labsajūtu, tiek ražoti dažādi uztura bagātinātāji. CLA ir viens no šādiem produktiem.

CLA pētījumi

CLA tika atklāta 1979. gadā Viskonsinas universitātē (ASV). Šodien Viskonsinas universitātes Uztura pētniecības institūts ir pasaulē vadošais CLA pētījumu centrs. Pateicoties sistemātiskiem eksperimentiem, noskaidrots, ka konjugētajai linolskābei piemīt antioksidanta īpašības; ar tās palīdzību iespējams novērst anoreksiju un nevēlamu svara zudumu. Turklāt – tas ir ļoti aktuāli daudziem mūsdienu cilvēkiem – CLA samazina ķermeņa tauku īpatsvaru. Tiek pētītas arī citas CLA īpašības, piemēram, spēja kavēt vēža šūnu augšanu un aterosklerozes attīstību, paaugstināt imunitāti. 1998. gadā tika uzsākta ES finansēta CLA izpētes programma, kurā iesaistītas 15 dažādas pētniecības iestādes visā Eiropā, un tas nākotnē sola jaunu informāciju par CLA.

Kas ir TonalinCLA

TonalinCLA ir ar preču zīmi reģistrēts preparāts, kas satur ievērojumu daudzumu (pat 80%) īpaši tīras konjugētās linolskābes, kas izgatavota, lietojot Viskonsinas universitātes patentētu procedūru. Atšķirībā no dažiem citiem CLA preparātiem TonalinCLA satur tikai veselībai derīgās aktīvās vielas. ASV, Norvēģijā un Zviedrijā klīniskajos pētījumos galvenā uzmanība tika veltīta TonalinCLA efektivitātei cīņā pret liekajiem kilogramiem un tā spējai izvadīt jeb – kā tautā saka – sadedzināt organismā jau uzkrātos taukus un uzturēt muskulatūru labā formā, jo CLA samazina ķermeņa aptaukošanos, nepieļaujot muskuļu nodilšanu. Norvēģijā nesen veikts pētījums parādīja, ka sporta entuziastiem, dienā lietojot trīs gramus TonalinCLA, ķermeņa tauku īpatsvars trīs mēnešu laikā samazinājās par 20%. Lietojot šo produktu, netika konstatētas nevēlamas blakusparādības. Šis produkts nopērkams A Aptiekās.

Kuri kilogrami ir lieki

Jēdzienos tievs un resns mēs katrs ietveram atšķirīgu nozīmi. Viens no vienkāršākajiem aptaukošanās noteikšanas paņēmieniem ir vidukļa apkārtmēra izmērīšana. Orientējoši var teikt, ka sievietei, kurai tas lielāks par 88 cm, un vīrietim, kuram tas pārsniedz 100 cm, ir problēmas ar lieko ķermeņa masu. Informatīvs rādītājs ir ķermeņa masas indekss (ĶMI), kas tiek aprēķināts, dalot cilvēka svaru (kilogramos) ar auguma garumu (centimetros) kvadrātā. Lai ātri noteiktu šo rādītāju, var izmantot internetā pieejamos ĶMI kalkulatorus. Pieaugušam cilvēkam normāls ķermeņa masas indekss ir 20–25. Indekss palielinās, ja pieaug svars. Kad ķermeņa masas indekss ir lielāks par 25, var uzskatīt, ka ir sākusies aptaukošanās. Visbiežāk ar aptaukošanos ir saistīts t.s. metaboliskais sindroms un citas ar to saistītas slimības, to vidū 2. tipa cukura diabēts, kā arī sirds un asinsvadu slimības. Sindromu var izraisīt arī ģenētiski faktori. Metabolisko sindromu veicina mazkustīgums, nepietiekamas sportiskās aktivitātes, trekns ēdiens, smēķēšana, bagātīga alkoholisko dzērienu lietošana. Daži pētnieki aptaukošanos sauc par organismā apslēpto lēno infekciju reakciju. Problēmas daba joprojām tiek pētīta.

Galvenā nozīme – uzturam

Lai novērstu aptaukošanos, vislielākā nozīme ir veselīgam uzturam, kas, protams, jāsavieno ar konkrētā cilvēka vecumam un veselības stāvoklim piemērotu fizisko slodzi. Pēdējā laikā mediķi uzsver, ka būtiski ir izvairīties no tā sauktajiem ātrajiem jeb vienkāršajiem ogļhidrātiem: cukura, baltajiem kviešu miltiem un to izstrādājumiem – baltmaizes, makaroniem, smalkmaizītēm u.c. Ir svarīgi ne tikai samazināt tauku daudzumu uzturā, bet arī izvēlēties pareizas taukvielas. Senāk valdīja uzskats, kas daudzu cilvēku prātos joprojām dzīvs, – proti, visi tauki uzturā ir slikti, tie nedod neko vērtīgu un tāpēc no ēdienkartes svītrojami. Vēlāk radās izpratne par tā sauktajiem labajiem un sliktajiem taukiem. Parasti tika uzskatīts, ka labie tauki ir sastopami vienīgi augu valsts pārtikā un jūras produktos. Atklājot CLA, izrādījās, ka tos var atrast arī dzīvnieku valsts produktos.

Katrā ziņā jārēķinās ar to, ka ķermeņa masas normalizēšana nav īstenojama kursa veidā, tas ir ilglaicīgs pasākums, kas prasa pārmaiņas dzīvesveidā un domāšanā. Par ideālu svara zaudēšanas ātrumu var uzskatīt tādu, kas nepārsniedz 0,5–1 kg nedēļā.

Reklāmraksts tapis sadarbībā ar SIA Biopharma

Svarīgākais