Eksotiskais bulgurs

© publicitātes foto

Bulgura putraimi ir sasmalcināti un speciāli apstrādāti kviešu graudi. Vispirms graudus termiski apstrādā ar ūdeni, pēc tam kaltē, attīra un sasmalcina līdz vajadzīgajam izmēram. Apstrādes laikā vitamīnus putraimi nezaudē.

Dažkārt bulguru jauc ar sasmalcinātiem kviešiem, kas nav termiski apstrādāti, vai pat ar kuskusu. Bulgura uzturvērtība to padara par pilnvērtīgu alternatīvu rīsam un kuskusam. 100 g sausa bulgura ir apmēram 360 kilokaloriju, 12,5 g olbaltumvielu, 8 g šķiedrvielu, 69 g ogļhidrātu, tajā skaitā 0,8 g cukuru, un 1,75 g tauku, tajā skaitā 0,2 g piesātināto taukskābju. Tas ir veselīgs, universāls produkts, ko var izmantot gan plovā, gan augļu salātos, gan zupai, gan kā pildījumu pīrādziņiem. Protams, no tā var gatavot sātīgu un gardu biezputru. Izmanto arī garnēšanai, lieliski var kombinēt ar gaļu, īpaši vistas gaļu, un zivīm. Ja tas ir pareizi pagatavots, tad bulguram raksturīga riekstu smarža un viegla konsistence.

***

Eksperta viedoklis

Andis Brēmanis, dietologs

– Bulgurs – grauds, kas ir specifiski apstrādāts. Ātri, viegli pagatavojams. Graudaugs ir enerģijas avots, jo ciete tajā lēnām šķeļas un pārtop par glikozi, kas lēnām uzsūcas. Pēc šādas maltītes ir labas darbspējas. Bulgurs ir labāks par balto miltu izstrādājumu, nav tik rafinēts. Līdz ar to piemīt graudam raksturīgais B grupas vitamīnu komplekss, minerālvielas un mikroelementi. Tik vērtīgs kā pats grauds nav, jo tas nav vesels grauds, bet grauda daļiņa. Ja patīk eksperimentēt, to var vārīt, briedināt, putru vārīt un izmantot salātiem. Kviešu graudi tomēr ir populārāki nekā specifiski apstrādātie.

***

NODERĪGI!

Paši populārākie salāti, kuros izmanto bulguru, ir austrumu salāti tabulē. Galvenā sastāvdaļa ir bulgurs un sasmalcināti pētersīļi. Tiem var pievienot piparmētru, tomātus, sīpolus, garšvielas.

Aizdaram izmanto citrona sulu un olīveļļu, pasniedz kopā ar pitas maizi.

***

RECEPTES

Tabulē salāti

Sastāvdaļas: 150 g bulgura, 2 tomāti, 2 gurķi, ēdamkarote sasmalcinātu piparmētru, 2 ēdamkarotes sasmalcinātu pētersīļu. Mērcei: 2 ķiploka daiviņas, 5 ēdamkarotes olīveļļas, citrons, sāls, pipari.

Pagatavošana: mērci gatavo stundu iepriekš. Ķiploku pārgriež uz pusēm, pārlej ar eļļu, citrona sulu, uzkaisa sāli, piparus. Visu sajauc, ielej burkā, aiztaisa ar vāku un uz stundu noliek.

Traukā liek novārītu bulguru (var apliet ar ūdeni, lai uzbriest). Smalki sagriež gurķus, tomātus, pieliek pētersīļus un piparmētru, pielik bulguru. Pārlej ar mērci, sajauc, traukam uzliek vāku vai pārtikas plēvi un uz 2 stundām liek ledusskapī, lai savelkas.

Bulgurs ar sēnēm un mandelēm

Sastāvdaļas: litrs dārzeņu buljona, 2,5 glāzes bulgura, 5 ēdamkarotes olīveļļas, 360 g sēņu, pusglāze apceptu mandeļu, sāls un pipari.

Pagatavošana: vārošā ūdenī ieber bulguru. Vāra uz lēnas uguns 45 minūtes nemaisot. Uzkarsē 3 tējkarotes eļļas, ieber bulguru, uzliek vāku un atstāj uz uguns, kamēr viss šķidrums nav izvārījies. Pievieno sāli un piparus. Atsevišķi apcep sēnes, pēc tam tās kopā ar mandelēm pievieno bulguram um labi samaisa.

Sarkanais bulgurs

Sastāvdaļas: glāze bulgura, glāze ūdens, sasmalcināta sarkana kāpostgalva, sāls, pipari, 2 tējkarotes ābolu etiķa, 2 tējkarotes vīnogu eļļas, sojas mērce.

Pagatavošana: uzvāra ūdeni, pieliek sāli, piparus, bulguru. Uzliek vāku un atstāj 10 minūšu. Pievieno kāpostus, piparus, eļļu un etiķi. Var pievienot dažus salmiņus ābolu.

Svarīgākais