Kas traucē notievēt

Iedot gatavu svara zaudēšanas recepti, kas derētu it visiem liekā svara nomāktajiem cilvēkiem, nevar pat visgudrākie zinātnieki.

Kopš šī problēma ir kļuvusi par nopietnu aktualitāti lielai daļai iedzīvotāju, ir izgudrots daudz teoriju, metožu, diētu un principu. Daļa no tiem ir pierādījuši savu dzīvotspēju, daļa bijusi maldīga, bet katrs atstājis kaut kādas pēdas mūsu uzskatos par tievēšanu. Tur ir daudz mītu, puspatiesību un arī pārprastu patiesību, kas traucē sasniegt vēlamo rezultātu, neveiksmīgajiem tievētājiem liek slīgt bezcerībā vai noder par attaisnojumu, lai atmestu visam ar roku.

Muskuļu uzaudzēšana padara tikai resnāku

Nav tiesa, saka amerikāņu zinātnieki. Kilograms tauku sver tikpat, cik kilograms muskuļu, taču muskuļaudi ir blīvāki, aizņem mazāk vietas, tāpēc muskuļots cilvēks izskatās slaidāks un vingrāks par to, kuram ir tāds pats augums un svars, bet kuram ir vairāk taukaudu. Muskuļi arī iesaistās vielmaiņā un palīdz tērēt kalorijas, līdz ar to tievēšana sokas labāk, ir vērts tos trenēt.

«Dzersi ļoti daudz ūdens – notievēsi»

Šķidruma uzņemšana ir svarīga, bet nav ar varu jāpiespiež sevi nepārtraukti dzert un dzert. Ūdens veicina vieglāku svara zaudēšanu tiem, kuri vingro un seko kaloriju patēriņam, bet, ja cilvēks savus paradumus nemaina, tad velti cerēt, ka litriem izdzertais ūdens atbrīvos no liekajiem taukiem. Ir vērts ar tīru ūdeni aizstāt limonādes, saldās sulas un tamlīdzīgus dzērienus, tas var jūtami mazināt kaloriju uzņemšanu. Dažkārt dzirdam ieteikumu dzert ledusaukstu ūdeni, lai organismam būtu jātērē papildu kalorijas tā sasildīšanai līdz ķermeņa temperatūrai. Vācu pētnieki aprēķinājuši, ka sešas glāzes ledaina ūdens ļauj patērēt par 50 kkal vairāk nekā tas pats ūdens daudzums istabas temperatūrā. Viens kārtīgs kāpiens pa trepēm – un starpība būs izlīdzināta.

Ja katru dienu vingro, var tievēt un ēst, cik grib

Tā diemžēl nav. Vēlēšanās pēc intensīvas slodzes atalgot sevi ar kādu kārumu ir saprotama, taču bieži vien vingrojot patērētais kaloriju daudzums nav tik liels, kā cilvēkam pašam liekas, – labākajā gadījumā izdodas novingrot apēsto un svars stāv uz vietas, bet mazāks nekļūst. Lai zaudētu svaru, dienā jāuzņem aptuveni par 250 kkal mazāk un jācenšas sadedzināt par 250 kkal vairāk.

Sievietēm ir grūtāk zaudēt svaru nekā vīriešiem

Šim apgalvojumam ir pamats. Vīriešiem no dabas dota lielāka muskuļu masa nekā sievietēm, tāpēc vīriešu vielmaiņa strādā par 5–10% ātrāk. Sievietes organismam arī piemīt lielāka tendence uzkrāt taukus, turklāt lēns muskuļu masas zudums notiek pirms menopauzes un menopauzē.

Nozīme ir tikai kalorijām, tāpēc ir vienalga, ko ēst

Tas ir maldīgs uzskats. Ir produkti, kuru sagremošana un pārstrāde organismam prasa vairāk darba un, darot šo darbu, tiek patērēts vairāk kaloriju. Augļu, dārzeņu, veselus graudus saturošu izstrādājumu vai nemaltas liesas gaļas sakošļāšanai vien tiek patērēts par 30% vairāk kaloriju, nekā ēdot mīkstus, stipri pārstrādātus produktus. Ja ēdiens ir bagāts ar balastvielām un olbaltumvielām, tad tā sagremošanai vajadzīgas lielākas pūles, kam tiek tērēta papildu enerģija, un tas veicina tievēšanu. Tāpat arī balastvielām bagāti produkti nodrošina ilgāku sāta sajūtu.

Lai notievētu, jākļūst par veģetārieti

Tas var palīdzēt, ja cilvēks nopietni un pareizi ievēro veģetārisma principus, bet bieži tiek pieļautas kļūdas. Piemēram, atteicies no gaļas, cilvēks sāk ēst ļoti daudz siera, kas ir bagāts ar kalorijām, piesātinātiem taukiem un nereti satur daudz sāls. Citi aizraujas ar gaļas aizstājējiem no sojas – šie produkti bijuši pakļauti garam pārstrādes procesam un satur daudz nātrija. Daži jaunizcepti veģetārieši neēd dārzeņus un augļus, bet galvenokārt pārtiek no graudaugu produktiem, citi vienkārši izslēdz no ierastās ēdienkartes gaļu un pārējo nemaina, līdz ar to viņiem attīstās mežonīga ēstgriba, organismam trūkst svarīgas uzturvielas un nekas prātīgs nesanāk.

Ēšana vēlu vakarā noved pie liekā svara

Daudzi zina no savas pieredzes, ka tā patiešām ir. Taču ne jau vēlā maltītes stunda pati par sevi ir vainīga pie liekā svara, bet gan pārāk liels uzņemto kaloriju daudzums. No rīta viņiem nav ēstgribas, bet tas, kurš neēd brokastis, sliktāk spēj kontrolēt kaloriju uzņemšanu dienas gaitā. Vakariņas ieteicams ieturēt divas stundas pirms gulētiešanas, tad gremošanas orgāni pagūs paveikt savu darbu un ēdējam arī negribēsies naktī lavīties pie ledusskapja.

Pēc 40 gadu vecuma svara pieaugums ir neizbēgams

Zaudēt svaru patiešām ar gadiem kļūst grūtāk, tomēr tas joprojām ir iespējams. Un, ja reiz šis jautājums satrauc, nav jāgaida noteikts vecums, lai sāktu veselīgi ēst un vingrot. Ja šis paradums būs izveidots, tas ļaus sagaidīt pārejas periodu bez liekajiem kilogramiem.

Jebkuri tauki padara resnu

Daudzi tievētāji izvairās no jebkādām taukvielām, meklē beztauku produktus. Normāli ar taukiem būtu jāuzņem 20–35% no ikdienā nepieciešamajām kalorijām. Svarīgi ir izvēlēties veselīgos nepiesātinātos taukus, kas sastopami, piemēram, olīvās, riekstos, avokado.

Daži pētījumi liecina, ka mononepiesātināto tauku īpatsvars uzturā ļauj zaudēt nedaudz svara pat tad, ja kopējais kaloriju patēriņš netiek samazināts. Izteikta arī doma, ka, bagātīgi uzņemot šos labos taukus brokastīs, turpmākajās piecās stundās kaloriju dedzināšana būs intensīvāka, jo sevišķi tiem cilvēkiem, kuriem tauki nogulsnējušies uz vēdera. Jāierobežo piesātināto – piena un gaļas – tauku patēriņš, jāizvairās no transtauku lietošanas.

Visvienkāršāk ir lietot speciālos diētiskos produktus

Gandrīz vai jāteic – labi, ka pie mums šādu produktu nav daudz. Šķiet vilinoši, ka nevajag lauzīt galvu par to, cik un ko katrs izstrādājums satur, bet atliek tikai nopirkt speciālus ēdienus un dzērienus, kuros garantēti ir maz kaloriju, bet virsū uzdzert diētiskos gāzētos dzērienus. Uztura pētnieki norāda, ka tā ir organisma mānīšana. Šie produkti noder, ja kādreiz pārņem nostalģija pēc vecās, labās kolas vai saldumiem, bet ne ikdienas lietošanai. Svaru, iespējams, var zaudēt, taču labuma veselībai nebūs, jo produktu diētiskās versijas bieži ir nabadzīgākas uzturvielu ziņā. Pareizāk būtu izvēlēties visaugstākās jums pieejamās kvalitātes produktus, kas pēc iespējas mazāk apstrādāti iepriekš, un gatavot no tiem svaigu ēdienu mājās – labāk mazāk, toties labāk.

Svarīgākais