Ēdienkarte bez sāls

Kontrolēt sāls daudzumu un lietot to mazāk, nekā pierasts, nav viegls uzdevums. Tas galvenokārt saistīts ar ieradumu, no kura grūti atbrīvoties. Taču, ja sāls lietošana saistīta ar veselības problēmām, tad nekas cits neatliek, kā ierobežot tā patēriņu.

Jārēķinās arī ar to, ka tas būs saistīts ar svara zaudēšanu, taču zudīs nevis tauki, bet mitrums, kura pārpalikums saglabājas organisma audos. Izvērtējot ēdienkarti, skaidrs, ka sāls ir praktiski visos gatavajos produktos, ko patērē uzturā.

Bezsāls diētu var izstrādāt pats, rēķinoties ar savām ēšanas vajadzībām. Izvēloties ēdienu bez sāls nozīmē atteikties no gataviem produktiem un pusfabrikātiem – desām un citiem gaļas izstrādājumiem, makaroniem, maizes, konditorejas. Tā vietā var izvēlēties dārzeņus, jūras produktus – tie ir bez sāls. Lai ēdiens šķistu garšīgs, var izmantot gatavas garšvielu piedevas bez sāls. Ar garšvielām droši var eksperimentēt pēc saviem ieskatiem. Vērtīgs būs ķiploks un sīpols, kas ēdienam piešķirs ne vien labu garšu, bet arī daudz vitamīnu. Ja nolemts atteikties no sāls, tad, piemēram, jaunos kartupeļus var cept ar mizu cepeškrāsnī, pievienot tiem svaigi maltus piparus un pasniegt ar eļļu un citronu sulu. Gaļu, arī putna, vislabāk cept keramikas podiņos bez ūdens un buljona, bet savā sulā ar sīpolu, seleriju un saldo papriku. Arī dažādus etiķus ar to smalko aromātu lieliski var izmantot gatavajiem karstajiem ēdieniem un salātiem. Zivi, protams, grūti iedomāties ēst bez sāls, taču var pamēģināt to žāvēt kopā ar aromātiskiem zariņiem – alkšņu skaidām – vai sautēt uz sīpolu spilventiņa, kam pievienots vīna etiķis vai citrona sula. Dārzeņu salātiem sāls vietā var pievienot svaigu ingveru, garnēšanai un sacepumiem – muskatriekstu. Arī majorāns ir lielisks tiem, kas nolēmuši ēdienkartē samazināt vai vispār atteikties no sāls izmantošanas.

Andis BRĒMANIS, dietologs

– Pierasts, ka sāli izmanto visur un reizēm par daudz. Apskatoties uztura tabulas, nātrija hlorīds (sāls) ir atrodams jebkurā produktā – ābolos, kartupeļos, pienā, gaļā. Salīdzinoši dabiskos produktos vienmēr ir izteikts kālija pārsvars pār nātriju, kas veicina šķidruma izvadi no organisma, nevis aizturi, kā to dara nātrijs. Pievienojot produktiem sāli lielākā daudzumā, tiek nomākti dzīvības procesi. Agrāk sāls bija vērtīgs ar to, ka palīdzēja veidot produktu uzkrājumus, bet tas laiks ir pagājis. Ja sāli izmanto saprātīgās devās – apmēram 5 gramus dienā, tad tas nav nekas slikts. Tiem cilvēkiem, kam liels sāls patēriņš veicina asinsspiediena paaugstināšanos, šķidruma aizturi un citas problēmas, ir lietderīgi sekot līdzi, cik daudz sāls tiek patērēts. Lielākā problēma ir tā, ka pārāk daudz tiek izmantota rūpnieciski pārstrādāta pārtika, kur sāli izmanto kā konservējošu vielu. Ja šādi produkti – šķiņķis, rulete, desas, konservi – tiek lietoti daudz, tad tiek apēsta liela doza sāls. Pilnīgs bezsāls režīms ieteicams tikai tiem, kam ir problēmas ar nieru darbību. Gatavojot ēdienu, sāli var aizstāt un to bagātināt ar dažādām garšvielām. Pieradums pie izteikti sāļiem ēdieniem ir maināms un ietekmējams.

**

NODERĪGI

• Sāls diētu ieteicams veikt 15 dienu. Ja ir vēlēšanās pēc šā perioda pilnībā atteikties no sāls, tad tas jādara uzmanīgi. Pilnīgi iztikt bez sāls nebūtu ieteicams, jāierobežo patēriņš līdz 7 gramiem dienā.

• Sāli var pievienot gatavam ēdienam, ja pēc tā prasās, nevis gatavošanas procesā, kad tas ir vairāk vajadzīgs, lai sajustu.

RECEPTE

Cepti baklažāni

• Sastāvdaļas: 20 g baklažānu, 5 g citrona sulas, 5 g valriekstu eļļas, 3 g etiķa, 5 g kinzas.

• Pagatavošana: baklažānus ar mizu apcep cepeškrāsnī 15 līdz 20 minūšu. Vairākas reizes iedur ar dakšiņu, lai nepārsprāgst. Noņem mizu, sagriež mīkstumu garās strēmelēs, pārkaisa ar smalki sasmalcinātu kinzu un apslaka ar etiķi. Pievieno nedaudz eļļas.

Svarīgākais