Graudaugu produkti veselīgai ēdienkartei

Statistika liecina, ka valstī līdz pat 70 % iedzīvotāju ir paaugstināts holesterīna līmenis. Lietojot uzturā auzu maizi, kas satur beta glikānu pietiekamā daudzumā, ir iespēja izmantot alternatīvu metodi, lai ikdienā normalizētu holesterīna līmeni.

Lai organisms ar uzturu varētu uzņemt visas vajadzīgās minerālvielas un vitamīnus, ieteicams lietot dažādus pārtikas produktus. Viena no šīm grupām ir graudaugi, kuru daudzveidīga izmantošana ieņem nozīmīgu vietu veselīgas ēdienkartes veidošanā.

Apmēram pusi no dienā nepieciešamās enerģijas vēlams uzņemt tieši ar graudaugu produktiem, kuriem ir zems tauku saturs. Izvēloties arī maizi, uzmanība jāpievērš veselīgākiem produktiem, kas ir bagātāki ar šķiedrvielām. Lielais šķiedrvielu daudzums ļauj izjust sāta sajūtu, vienlaikus uzņemot mazāku kaloriju daudzumu. Dienā veselīga uztura speciālisti iesaka uzņemt vismaz 30 līdz 45 gramus šķiedrvielu.

Labai sirds veselībai

Lai izvairītos no hroniskām saslimšanām, ikdienas ēdienkartē jāiekļauj pilngraudu izstrādājumi, tajā skaitā no auzām cepta maize. Latvijas Diētas ārstu asociācijas priekšsēdētājs, dietologs Andis Brēmanis atzīst, ka graudaugus ietvert ikdienas uzturā ir ļoti vērtīgi. «Aktuālākais, kas no grauda paliek pāri, kad tiek saražots galaprodukts. Vesela grauda ārējā slānī ir daudz balastvielu, kas regulē zarnu darbību, optimizē holesterīna vielmaiņu un tamlīdzīgi, bet kodolā vairāk ir ciete un olbaltums. Graudu pucējot, balastvielu, šķiedrvielu un minerālvielu daudzums samazinās.» Viņš uzsver, ka priekšroka, izvēloties graudaugu produktus, vienmēr ir jādod nerafinētiem, mazāk attīrītiem izstrādājumiem, piemēram, auzu pārslām vai pilngraudu pārslām, arī kviešu pilngraudu vai augstākā labuma miltiem. Tas pozitīvi ietekmē sirds veselību.

Trīs rikas dienā

Sirdsmiera auzu rikas, ko nesen pircējiem sākusi piedāvāt Hanzas maiznīca, satur beta glikānu pietiekamā daudzumā, lai samazinātu holesterīna līmeni. Apēdot trīs šķēles šādas maizes dienā, tiek uzņemti trīs grami beta glikāna, kas atrodas auzās, jo katra maizes šķēlīte satur vienu gramu auzu beta glikāna. Tieši tik daudz ir nepieciešams, lai holesterīna līmenis nepaaugstinātos. Kā zināms, augsts holesterīna līmenis ir riska faktors saslimšanai ar dažādām sirds asinsvadu slimībām, kas ir viens no biežākajiem mirstības cēloņiem Latvijā. Statistika liecina, ka valstī līdz pat 70 procentiem iedzīvotāju ir paaugstināts holesterīna līmenis. Lietojot uzturā auzu maizi, kas satur beta glikānu pietiekamā daudzumā, ir iespēja izmantot alternatīvu metodi, lai ikdienā normalizētu holesterīna līmeni. Tas, protams, nevar aizstāt medikamentu lietošanu nopietnu saslimšanu gadījumos, bet var palīdzēt dabiskā ceļā regulēt holesterīna līmeni asinīs.

Auzu bagātīgais sastāvs

Sirdsmiera auzu rikas ir pagatavotas tikai no simtprocentīgām auzu klijām, pārslām un sasmalcinātiem auzu graudiem. «Jauki, ka maizes ražotāji domā par veselīgiem produktiem, kuri ir funkcionāli. Auzas pēc sastāva ir bagātas. Šķīstošās šķiedrvielas beta glikāni ir viena no vērtīgākajām auzu sastāvdaļām. Šī maize simtprocentīgi izcepta no auzu produktiem – klijām, pārslām un smalcinātiem graudiem, papildus izmantots kviešu lipeklis, lai veidotu maizes struktūru. Pareizi izstrādājot receptūru, ir iegūts labs rezultāts,» atzīst Latvijas Lauksaimniecības universitātes Pārtikas tehnoloģijas fakultātes Pārtikas tehnoloģijas katedras asociētā profesore Daiga Kunkulberga. Viņa iesaka dienā uzņemt piecus gramus beta glikānu, lai ilgtermiņā samazinātu holesterīna līmeni asinīs un asinsvados. Papildus noteikti nepieciešams vairāk nodarboties ar fiziskām aktivitātēm, tajā skaitā ietvert pastaigas ar kājām, kas šodien ir aktuāla problēma.

Pircējiem, izvēloties veselīgus pārtikas produktus, svarīgi zināt, ka auzas ir viens no nedaudzajiem produktiem, kas iekļauts Eiropas Komisijas pērn decembrī pieņemtajos noteikumos par veselīguma norādēm uz pārtikas produktiem. European Food Safety Authority (EFSA) izveidotajā norāžu sarakstā auzas ir ietvertas, pateicoties to sastāvā esošā beta glikāna dabiskajām spējām samazināt holesterīna līmeni asinīs. Šī starptautiskā organizācija veselīguma norādes apstiprina tikai tādos gadījumos, kad veiktajos pētījumos ir iegūts zinātnisks apstiprinājums.

Svarīgākais