Mazpazīstamie speltas kvieši

© scanpix

Speltas kvieši, ko pazīst kā vissenākos kviešus, pirmām kārtām atšķiras ar savu lielo uzturvērtību un oriģinālo garšu. Tos audzē daudzviet pasaulē, un nelielās platībās arī Latvijā, taču pie mums tie ir salīdzinoši maz pazīstami, lai gan ir ļoti veselīgi.

Tajos ir vairāk dzelzs, proteīna un B grupas vitamīnu nekā tradicionālajos kviešos. Izceļas ar lielu olbaltumvielu daudzumu – no 27 līdz 37 procentiem. Speltas kvieši satur visas uzturvielas, kas nepieciešamas cilvēkam, lai viņš uzņemtu sabalansētu un pilnvērtīgu uzturu. Atšķirībā no citiem kviešiem tie ir plēkšņaināki, graudi atrodas grūti atdalāmās plēksnēs. Speltas graudos esošie mikroelementi viegli pārstrādājas organismā, tāpēc arī ēdieni no speltas kviešu miltiem nerada smaguma sajūtu, bet regulē svaru. Speltas kviešu milti ir pelēcīgā nokrāsā, raksturīga pikanta riekstu garša, no tiem var cept ne tikai maizi, bet arī pīrāgus, picas, bulciņas, gatavot makaronus un vareņikus. Speltas kviešu izstrādājumi ir īpaši piemēroti cukura diabēta slimniekiem, sirds un asinsvadu slimību profilaksei, palīdz ārstēt kuņģa un zarnu iekaisumus.

Andis BRĒMANIS, dietologs 

– Tie ir specifiski kviešu graudi, kurus audzē arī Latvijā. Vērtīgi un veselīgi, satur ļoti daudz olbaltumvielu, bagātāki ar tām salīdzinājumā nekā parastie kvieši. Kā visiem graudiem pamatkomponents ir ciete, tajos ir neliels procents tauku. Tie ir īpaši nozīmīgi un vajadzīgi tiem cilvēkiem, kuriem raksturīgs vegānisks vai veģetārs dzīvesveids, kad olas, gaļu, zivis un piena produktus nelieto. Tad ir svarīgi uzņemt olbaltumvielas ar graudaugiem vai pākšaugiem, dažādojot avotus.

NODERĪGI

• Maize, kas cepta no speltas kviešu miltiem, ir viegli sagremojama un daudz veselīgāka nekā maize, kas cepta no tradicionālo kviešu miltiem.

• Izcila maize sanāk, ja speltas kviešu miltus sajauc ar parastajiem kviešu miltiem.

RECEPTES

Kāposti ar speltas kviešu pildījumu

Sastāvdaļas:250 g speltas kviešu, 200 g garneļu, 200 g tomātu, pētersīļi, Pekinas kāposti, sāls, malti melnie pipari, olīveļļa.

Pagatavošana: speltas kviešus nomazgā un aplej ar 0,5 l verdoša ūdens un atstāj 30 minūtes. Pēc tam ūdeni nolej un vāra kviešus sāls ūdenī, kamēr tie ir gatavi. Ūdeni nolej. Garneles sagriež nelielos gabaliņos. Tomātus sagriež, nolej sulu un izņem sēklas. Sagriež nelielos kubikos. Smalki sagriež seleriju. Sajauc visas sastāvdaļas, pievieno sāli, piparus, pielej 50 ml olīveļļas un visu samaisa. Kāpostu novāra sālsūdenī, kamēr tie ir mīksti. Uz katras lapas liek pildījumu un aizloka. Apcep no abām pusēm olīveļļā. Pievieno verdošu ūdeni, uzliek vāku un sautē 15 minūtes. Pasniedz ar krējumu.

Vista ar speltas kviešiem

Sastāvdaļas: vista, pildījumam – pusglāze speltas kviešu, kurus iemērktus atstāj pa nakti, 400 g svaigu spinātu, vidējs sīpols, 2 puravi (līdz zaļajai daļai), 2 līdz 3 karotītes augu eļļas, sāls, pipari, muskatrieksts.

Pagatavošana: speltas kviešus liek vārīties ūdenī, kam pievienota šķipsniņa sāls un karote eļļas. Vistu apkaisa ar sāli un pipariem. Uz pannas apcep smalki sagrieztus sīpolus un riņķīšos sagrieztos puravus. Spinātus rūpīgi nomazgā, pievieno uz pannas sīpoliem un puraviem un apcep. Nokāš kviešus un sajauc ar apcepto. Vistu pilda ar pildījumu. To var pārklāt ar foliju. Vistu liek cepeškrāsnī, pēc laiciņa noņem foliju, pārlej ar sulu un vēl nedaudz cep.

DIETOLOGS IESAKA

Speltas kviešu izstrādājumi ir īpaši piemēroti cukura diabēta slimniekiem