Eklērs ar kastaņu musa pildījumu

© F64

Recepti iesaka restorāna Vincents konditore Ilze Ermansone.

Sastāvdaļas:  

eklēriem: 125 ml ūdens, 125 ml piena, 160 g miltu, 12 g cukura, 5–6 olas, 2 g sāls,

šokolādes un kastaņu masas ganache: 200 g piena šokolādes, 130 ml saldā krējuma, 70 g kastaņu biezeņa,

kastaņu musam: 17 g želatīna, 65 g cukura, 65 g ūdens, 175 g kastaņu biezeņa, 300 ml saldā krējuma, 30 g tumšā ruma,

Pagatavošana:

Eklēri: katliņā uzvāra ūdeni, pievieno pienu, sviestu un cukuru. Katliņu noceļ no plīts, pievieno miltus un sāli, masu izmaisa un liek atpakaļ uz uguns. Maisot vāra aptuveni vienu minūti. Masu nedaudz atdzesē, pa vienai iekuļ olas. Masu liek konditorejas maisiņā ar uzgali, uz pannā ieklāta cepampapīra, ievērojot atstarpes, spiež vienāda garuma cepumiņus (kā desiņas). Uzkarsētā cepeškrāsnī 240 grādu temperatūrā cep, kamēr cepumiņi uzpūšas, tad karstumu samazina līdz 170 grādiem un cep aptuveni 30 minūtes.

Šokolādes un kastaņu biezeņa masas pārklājums, ko smalki sauc par ganache: lai iegūtu kastaņu biezeni, no brūnās čaulas atbrīvotus kastaņu kodolus aptuveni vienu stundu vāra ūdenī, tad atdzesē un sablendē viendabīgā masā. Vēl karstu biezeni kopā ar saldo krējumu uzvāra, caur sietu lej virsū iepriekš sakapātai augstākā labuma piena šokolādei, maisot iegūst viendabīgu masu. Masu ieliek konditorejas maisiņā un novieto ledusskapī. Kad masa kļuvusi stingra, to visā garumā izspiež uz eklēriem, kas gareniski pārgriezti uz pusēm.

Kastaņu muss: katliņā uzvāra ūdeni, kam pievienots cukurs un kastaņu biezenis. Nedaudz padzisušā masā iejauc uzbriedinātu želatīnu un visu sablendē, tad masu caur sietu izrīvē, lai iegūtu viendabīgu konsistenci. Iemaisa rumu. Atdzisušā musā iecilā saputotu putukrējumu. Masu pilda konditorejas maisiņā ar robotu uzgali, uz šokolādes un kastaņu masas biezeņa kārtas visā tās garumā spiež «puķītes rozītes», pārklāj ar eklēra augšiņu. Rotājumam izmanto ļoti plānā kārtiņā izkausētu piena šokolādes plāksnīti. Kā punkts uz «i» visai šai smaržu, garšu un baudu simfonijai ir mazliet apsūbējis zelta gabaliņš. Jā, īsta, apēdama zelta puteklītis un nekā vairāk!

Svarīgākais