Saldēti produkti

Labākais veids, kā pārtikas produktus uzglabāt, ir tos sasaldēt. Straujā aukstuma iedarbībā praktiski pilnībā saglabājas sākotnējie produktā esošie vitamīni, uzturvērtība, konsistence un arī krāsa.

Saldēšanai piemīt arī priekšrocība – ja ir atlaides, tad var iepirkt lielāku daudzumu produktu par zemāku cenu, ietaupot līdzekļus. Sasaldēt iespējams praktiski visus pārtikas produktus, izņemot lapu salātus, tomātus, ķiplokus, lociņus, redīsus, kāļus un zaļus kartupeļus. Majonēze, salātu mērces, cieti vārītas olas, tortes ar glazūru un bezē kūkas arī nav paredzētas glabāšanai saldētavā. Sasaldēšanas un uzglabāšanas laiks dažādiem produktiem ir dažāds. Piemēram, lai sasaldētu kilogramu gaļas vai vistas, nepieciešamas vismaz 6 līdz 8 stundas, bet, lai sasaldētu tikpat daudz augļu vai dārzeņu, – 12 stundas. Visi produkti un gatavie ēdieni jāsasaldē ātri. Ja tas notiek lēni, tad produkti zaudē kvalitāti.

Dārzeņus vispirms notīra un nomazgā, tad caurdurī uz 2 līdz 5 minūtēm iemērc verdošā ūdenī, lai iznīcinātu tos fermentus uz dārzeņu virsmas, kas varētu sabojāt produkta garšu un smaržu. Tad uzreiz dārzeņus ar visu caurduri iemērc ūdenī ar ledu, lai apturētu vārīšanās procesu. Augļus var sasaldēt svaigus, un tiem var pievienot arī pāris ēdamkarotes cukura. Svaigu gaļu saldē gabalos, kas nav lielāki par 1500 gramiem. Vislabāk sasaldēt porcijās, kādas ēdienreizē lieto. Svaigu putnu gaļu sasaldē, sadalītu gabaliņos, bet zivis saldē iztīrītas un bez zvīņām tikai tad, ja tās nopirktas vēl dzīvas. Maizes izstrādājumus un gatavos ēdienus arī var uzglabāt sasaldētā veidā. Kūkas un maizi vislabāk sagriezt šķēlēs vai gabalos, bet var saldēt arī nesagrieztu. Tikai jāņem vērā, ka pēc tam būs nepieciešams ilgāks laiks atsaldēšanai. Produktu saldēšanai ir nepieciešams arī materiāls – speciālā pārtikas plēve vai alumīnija folija, var izmantot arī plastmasas vai alumīnija trauciņus.

**

RECEPTE

Zirnīši ar gurķiem buljonā

• Sastāvdaļas: 300 g saldētu zirņu, 125 ml buljona, gurķis, 40 g sviesta, 2 līdz 3 piparmētras zariņi, sāls, pipari, 1 līdz 2 tējkarotes gaiša mērces iebiezinātāja.

• Pagatavošana: uzvāra buljonu un vāra tajā zirņus apmēram 5 minūtes. Gurķi nomizo, sagriež 1 cm lielos kubiņos. Kad pagājusi puse zirņu vārīšanas laika, gurķi liek pie zirņiem, pievieno sviestu un ēdamkaroti sasmalcinātu piparmētru, sāli un piparus. Nedaudz pavāra. Finālā noņem vāku, lai iztvaikotu šķidrums, līdz paliek tikai 100 ml mērcei. Pievieno mērces iebiezinātāju, uzvāra, pieliek garšvielas un dažas piparmētru lapiņas. Pasniedz kā piedevu pie gaļas un zivju ēdieniem.

**

NODERĪGI

• Lai saldēšanas iekārta darbotos ar pilnu jaudu, vismaz reizi gadā to ieteicams atkausēt.

Produktus izņem no saldētavas un cieši satin avīžpapīrā, tad tie tik ātri neatlaidīsies. Saldētavā ievieto bļodu ar karstu ūdeni, lai tā ātrāk atkustu. Pēc atkušanas saldētavu kārtīgi iztīra un izslauka sausu.

• Gatavus dārzeņus var saldēt kopā ar atbilstošiem garšaugiem.

• Produkti vienmēr cieši jāietin alumīnija vai plēves folijā, jo piekļuvušais gaiss negatīvi ietekmē saldēto produktu kvalitāti.

**

Andis BRĒMANIS, dietologs

– Saldēšanas process ir viens no veidiem, kā uzglabāt produktus, kad tos nav iespējams iegūt svaigus. Šādā veidā var uzglabāt svaigu gaļu, dārzeņus un citus produktus. Parasti saldē arī zivis, vasarā – ogas ieliek kastītēs un pievieno nedaudz cukura. Zemenes var sablendēt ar cukuru, būs kā biezenis, pēc tam atsaldēt un pievienot pie pankūkām vai maizes. Tā vajadzēs krietni mazāk cukura, nekā vārot ievārījumu. Saldēšana ir labs variants, jo tās procesā nav jāpievieno nedz sāls, etiķis vai cukurs, nedz konservējošas vielas. Saldējot vērtīgās vielas, piemēram, dārzeņos, saglabājas labāk nekā marinētos un ieliktos burkās, kas pirms tam pasterizēti. Protams, saldēta gaļa pēc garšas atšķiras no svaigi gatavotas gaļas. Uzturvērtība – olbaltumvielas un tauciņi – saldētam produktam pilnībā saglabājas.

Svarīgākais