Baziliks: maigs un pikants

© Nra arhīvs

Baziliku ir grūti nepamanīt dārzā vai tirgū, jo tā spēcīgā, ne ar ko citu nesajaucamā smarža jūtama jau pa gabalu, patīk vai nepatīk.

Ļoti daudziem – patīk. Parādījies Latvijas tirgū, baziliks drīz vien kļuva populārs, uz brīdi atstājot iepakaļ dilles un pētersīļus.

Baziliks ir ne vien garšīgs, bet arī skaists. Stādot to daiļdārzā, var gūt pat trīskāršu labumu – skaisti zaļais vai violetais augs priecē acis, labi iederas stādījumos, spēcīgi smaržo, aizbaida vienu otru kaitēkli, turklāt jebkurā laikā var noplūkt svaigu zariņu, ko pievienot ēdienam. Visvērtīgākie ir tieši jaunie bazilika dzinumi, kas vienlaikus ir maigi un pikanti, saka garšaugu lietpratēji.

Bazilika dzimtene ir Āzijas tropu reģionā, kur šo augu kultivē jau piecus gadu tūkstošus. Siltajās zemēs tas ir daudzgadīgs, bet mērenajā joslā – viengadīgs, jo nemīl aukstumu. Baziliks ir leģendām apvīts augs. Indiešiem tas simbolizējot viesmīlību. Ebreju ticējums vēsta, ka baziliks dod spēku gavēņa laikā. Itālijā baziliks esot mīlestības apliecinātājs – pasniedzot bazilika zariņu, pauž uzticību mīļotajam cilvēkam. Kopš seniem laikiem baziliku izmanto arī mīlas maģijā. Āfrikas tautām esot ticējums, ka baziliks sargā no skorpioniem. Senie ēģiptieši uzskatījuši, ka baziliks spēj atvērt debesu vārtus, bet senie grieķi – ka bazilika smarža veicina prāta darbību un nomierina nervus. Arī ukraiņiem reiz bijis paradums karināt bazilika saišķīšus pie griestiem vai likt uz krāsns augšas, lai būtu asāks prāts, labāks sekss un mierīgāki nervi.

Eksperti baziliku vērtē kā izcilu K vitamīna (filohinona) avotu, kas vajadzīgs asins recēšanai, kaulu, zobu, aknu un žultsceļu veselībai. Baziliks ir labs kalcija, A vitamīna, mangāna, magnija un C vitamīna avots, turklāt satur balastvielas. Protams, viss atkarīgs no tā, cik daudz bazilika cilvēks lieto uzturā un cik regulāri to dara. Baziliku pievieno siera un dārzeņu, olu, makaronu, zivju, gaļas un citiem ēdieniem, reizēm lieto arī zemeņu, aveņu un plūmju ievārījumu vai saldo ēdienu garšas dažādošanai. Populārs Vidusjūras virtuves produkts, kura gatavošanā izmanto baziliku, ir pesto – aromātiska garšaugu mērce, ko tradicionāli gatavo no svaiga bazilika, ķiplokiem, Parmas siera, pīniju riekstiem un olīvu eļļas. Visbiežāk pesto pasniedz ar makaroniem, bet tas nav pretrunā arī ar kartupeļiem vai rīsiem. Bieži baziliku iekļauj arī garšvielu maisījumu sastāvā. n

NODERĪGI

• Baziliku pievieno ēdieniem īsi pirms gatavošanas beigām, jo, ilgi termiski apstrādājot, tas zaudē aromātu un krāsu (kļūst brūns).

• Svaigus bazilika dzinumus nav vēlams ilgi glabāt. Labāk tos likt nevis ledusskapī, bet sasiet buntītē un ielikt traukā ar ūdeni kā puķu pušķi.

• Ja grib baziliku sažāvēt ziemai, tas jāžāvē ēnā un pēc tam jāuzglabā tumšā, hermētiskā traukā.

• Baziliks noder ne tikai kulinārijā, bet arī palīdz atsvaidzināt elpu.

• Lai atbaidītu odus, var kvēpināt bazilika zariņu, savukārt mušu atbaidīšanai noder vāzē ielikts bazilika pušķītis vai bazilika podiņš uz palodzes.

• Lai pagatavotu spēcinošu bazilika tēju, sakapā dažas bazilika lapiņas, aplej ar vārošu ūdeni un ļauj ievilkties aptuveni astoņas minūtes.

RECEPTES

Bazilika sviests

Sastāvdaļas. Viena glāze bazilika lapiņu (blīvi piepildīta), 200 g sviesta (istabas temperatūrā), viena tējkarote citronu sulas, viena ķiploka daiviņa, sāls, pipari.

Pagatavošana. Baziliku sablenderē viendabīgā masā, pievieno pārējās sastāvdaļas, kārtīgi saputo. Liek mazās piciņās uz cepamā papīra vai alumīnija folijas, ievieto saldētavā, sasaldē. Izmanto karstu vistas gaļas, zivju vai dārzeņu ēdienu aromatizēšanai pirms gatavošanas beigām. Var arī nesaldēt un izmantot sviestmaizēm.

Vistas fileja ar baziliku

Sastāvdaļas. Astoņi vistas filejas gabaliņi (ar ādu), trīs lieli sīpoli, trīs ķiploku daiviņas, viena glāze bazilika lapiņu, 100 g pilnpiena biezpiena, divas ēdamkarotes augu eļļas, divas ēdamkarotes citronu sulas, glāze piena, 200 g sēņu, sāls, pipari, dažas bazilika galotnītes rotāšanai.

Pagatavošana. Vienu sīpolu, ķiplokus un baziliku smalki sakapā, sajauc ar biezpienu. Filejās iegriež kabatiņas, pilda ar sagatavoto masu, sasprauž ar iesmiņiem. Uzkaisa sāli un piparus, filejas cep uz pannas no abām pusēm eļļā, līdz gatavas; noliek siltumā.

Uz pannas liek sagrieztus atlikušos sīpolus, sautē puscaurspīdīgus, pievieno sagrieztas sēnes, sacep, pielej pienu un vāra uz lielas uguns, līdz mērce nedaudz iebiezē.

Pievieno sāli, piparus un citronu sulu, pārlej mērci vistu krūtiņām, rotā ar bazilika galotnītēm.

Cepti jaunie kabači ar baziliku

Sastāvdaļas. Pieci nelieli vienādi jaunie kabači, divas ēdamkarotes olīvu eļļas, trīs lieli tomāti, viens liels sīpols, 3–5 ķiploku daiviņas, 3/4 glāzes kapāta svaiga bazilika, 100 g rīvēta cietā siera, sāls, malti melnie pipari.

Pagatavošana. Cepeškrāsni iesilda līdz 180 grādu temperatūrai. Kabačus sagriež gareniskās strēmelēs, tomātus un sīpolu – plānās šķēlītēs, ķiplokus sakapā vai saspiež spiedē. Ietauko cepamo veidni ar eļļu, tajā kārtām liek pusi no sagatavotajiem dārzeņiem, pārkaisa ar baziliku, sāli un pipariem, uzliek atlikušos dārzeņus, vēlreiz uzkaisa sāli un piparus, vienmērīgi apslacina ar olīvu eļļu, uzliek vāku vai pārsedz ar cepamo foliju, liek cepeškrāsnī un cep vienu stundu. Izņem no krāsns, pārkaisa ar sieru un cep bez vāka vēl 10 minūšu. Izņem no krāsns, pirms pasniegšanas ļauj stundas ceturksni atpūsties.

Tomātu biezzupa ar baziliku

 Sastāvdaļas. Astoņi lieli gatavi tomāti, viena prāva buntīte bazilika, četras ēdamkarotes augu eļļas, divi sīpoli, divi burkāni, tējkarote cukura, 2 l vistu buljona (var būt no kubiņiem), sāls, skābais krējums.

Pagatavošana. Tomātus blanšē, nomizo, atbrīvo no sēkliņām, sagriež. Sīpolus sīki sagriež, burkānus sarīvē, cep uz pannas eļļā, līdz kļūst mīksti. Pannas saturam pievieno tomātus un cukuru, uz lielas uguns uzvāra, tad samazina liesmu un, palaikam apmaisot, turpina sautēt, līdz tomāti mīksti. Masu izberž caur sietu vai sablenderē, pievieno buljonu un sāli, uzvāra. Dažas bazilika galotnītes atstāj rotāšanai, pārējo sīki sasmalcina un pievieno zupai. Zupu var pasniegt karstu vai aukstu, katrā šķīvī liek karotīti krējuma, rotā ar bazilika galotnītēm.

Bazilika sāļie kēksi

Sastāvdaļas. 1,5 glāzes miltu, četras ēdamkarotes olīvu eļļas, viena ēdamkarote cepamā pulvera, sāls, 60 g rīvēta cietā siera, viena ēdamkarote (ar kaudzi) bazilika lapiņu, 30 g saulē kaltētu tomātu (eļļā), 3/4 glāzes piena, viena ola.

Pagatavošana. Cepeškrāsni iesilda līdz 180 grādu temperatūrai. Miltus izsijā, pievieno cepamo pulveri un sāli, sieru, sīki sakapātus kaltētos tomātus un sīki sakapātu baziliku.

Pievieno pienu, eļļu un sakultu olu, samaisa.Liek mīklu ietaukotās veidnītēs (aizpilda par 2/3 tilpuma), cep aptuveni 20 minūšu.Atdzisušus izņem no veidnītēm.

Svarīgākais