Vasarīgi krāsaini salāti

© Publicitātes foto

Vasara ir piemērots laiks salātu gatavošanai. Prāts vairs nenesas uz sātīgiem un trekniem, no konservētiem vai vārītiem produktiem tapušiem salātiem, gribas kaut ko vieglu, krāsainu un smaržīgu, turklāt nav noskaņojuma stāvēt pie plīts.

Izejvielu salātiem netrūkst: šis un tas izaudzis dārzā vai nopirkts tirdziņā, kaut kas – lielveikalā, un, ja kārtīgi pārskata skapja saturu, tad arī tur atrodas noderīgas lietas. To visu var likt kopā visdažādākajās kombinācijās un proporcijās. Tādi vai citādi salāti sanāk, pat ja izejvielu krājumi ir pieticīgi. Sens sakāmvārds vēsta, ka īsta sieviete no nekā vienmēr spēj iztaisīt trīs lietas: salātus, galvassegu un traģēdiju. Mūsdienu vīrieši šajā ziņā īpaši neatpaliek, tāpēc salātu gatavošanā droši var likt pie darba arī viņus. Jo vairāk palīgu – jo ātrāk maltīte būs galdā. Iemaņu trūkums nav šķērslis nevienam, te kaut ko sabojāt ir diezgan grūti.

Salātus esot izdomājuši senie romieši, kuri tos gatavojuši no endīvijām, pētersīļiem un lokiem, pievienojot medu, piparus un sāli – tieši sāls tad arī devis šim ēdienam nosaukumu un bijis obligāts komponents. Tā kā sāls tolaik bija dārga manta, tad jādomā, ka senie romieši atšķirībā no mūsdienu cilvēkiem to nelietoja par daudz. Viduslaikos interese par salātiem radās Francijā, kur tos sākotnēji pasniedza kā izsmalcinātu piedevu cepetim. Talantīgie franču pavāri receptes dažādoja, pievienojot salātiem arī citas sastāvdaļas, tai skaitā – lapu dārzeņus, kuri mūsu izpratnē ir īstie salāti. Vēlāk sekoja arī pienenes, cigoriņi, virza, bet 18. gadsimta beigās – kāposti, selerijas, pipari. Tikai pēc tam salātiem nolemts likt klāt arī svaigus gurķus, sparģeļus, artišokus. Sākumā salātu meistari (tā bijusi atsevišķa profesija) turējušies pie principa, ka visām sastāvdaļām jābūt zaļā krāsā, bet vēlāk par piemērotiem atzīti arī citi dārzeņi, tai skaitā – vārītas bietes, burkāni un kartupeļi. Līdz ar to kulināriem nācies izdomāt jaunas salātu mērces, lai notušētu saknēm piemītošo zemes garšu, kas smalkajiem gardēžiem nav bijusi pa prātam.

Pamazām salātu mode pārņēma Eiropu un izplatījās arvien plašāk. Šodien gandrīz vai nav tādu produktu, ko nevarētu likt salātos. Daļa salātu joprojām kalpo par piedevu citiem ēdieniem, daļa baudāma atsevišķi un nodrošina pilnvērtīgu maltīti, ir arī siltie salāti, deserta salāti, īpaši atslodzes dienām piemēroti salāti un vēl citi. Katra tauta tos gatavo atbilstoši savai izpratnei, garšas izjūtai un iespējām. Ārzemnieki reizēm šausminās par bijušo padomju ļaužu iecienītajiem salātiem ar majonēzi, kuros izmantoti vārīti kartupeļi, desa, konservēti zirnīši, krabju nūjiņas un tamlīdzīgi produkti. Viņi jau nezina, ka arī tos savulaik nebija nemaz tik viegli sarūpēt. Tagad iespējas ir daudz plašākas, uztura speciālisti mudina mūs vairāk lietot svaigus zaļumus un dārzeņus, taču ļaužu attieksme mainās lēni, daudzi joprojām nelabprāt ēd zāli. Tomēr jācer, ka jauks vasaras vakars, veselīgs izsalkums pēc fiziskām aktivitātēm un veiksmīgi atrasta salātu recepte kādam liks iesīkstējušo viedokli mainīt.

Salātu mērces

Sinepju un medus mērce: sajauc piecas ēdamkarotes šķidra medus ar trim ēdamkarotēm sinepju un divām ēdamkarotēm baltvīna etiķa.

Mērce garnelēm: majonēzei pievieno nedaudz citronu sulas, mazliet Vorčesteršīras mērces, šķipsniņu aso sarkano piparu pulvera, nedaudz rīvētu sīpolu, sāli un maltus melnos piparus; samaisa.

Mērce vinegretam: ņem trīs daļas salātiem piemērotas eļļas ar neitrālu garšu (piemēram, rapšu, sojas), vienu daļu baltvīna etiķa, sāli un maltus melnos piparus. Visu sakuļ.

Ingvera mērce: traukā liek trīs sasmalcinātas ķiploka daiviņas, divas ēdamkarotes malta svaiga ingvera, ¾ glāzes olīvu eļļas, 1/3 glāzi rīsu etiķa, pusglāzi sojas mērces, trīs ēdamkarotes medus; samaisa, lēni karsē, līdz medus izkusis; atdzesē, pirms lietošanas trauku sakrata.

Zilā siera mērce: aptuveni 70 gramu zilā siera samīca ar dakšiņu kopā ar trim ēdamkarotēm kefīra, piejauc trīs ēdamkarotes skābā krējuma, divas ēdamkarotes majonēzes, divas tējkarotes baltvīna etiķa, mazliet cukura, vienu spiedē saspiest ķiploka daiviņu, sakuļ viendabīgā masā, pēc garšas pievieno sāli un piparus.

Spinātu un avokado salāti

Sastāvdaļas. 200 g spinātu, viens gatavs avokado, 100 g mazu svaigu šampinjonu, 150 g brinzas, 100 g ķiršu tomātiņu, divas ēdamkarotes olīvu eļļas, divas ēdamkarotes svaigi spiestas citronu sulas, mazliet cukura.

Pagatavošana. Sēnes ļoti rūpīgi nomazgā un sagriež plānās šķēlītēs; avokado mīkstumu gareniski sagriež plānās šķēlītes; ķiršu tomātiņus pārgriež uz pusēm, brinzu sagriež kubiņos. Visu liek salātu traukā un sajauc. Olīvu eļļu sajauc ar citronu sulu un cukuru, pārlej salātiem.

Salāti ar sinepju mērci

Sastāvdaļas. 100 g redīsu, viena neliela dzeltenā paprika, viena neliela oranžā paprika, viena galviņa salātu;mērcei: ¼ glāzes olīvu eļļas, ēdamkarote baltvīna etiķa, ēdamkarote sinepju, sāls.

Pagatavošana. Lēzenu salātu trauku izliek ar salātu lapām, virsū liek plānās strēmelēs sagrieztas paprikas un ripiņās sagrieztus redīsus. Mērcei paredzētās sastāvdaļas liek burciņā vai citā noslēdzamā traukā, aizvāko un enerģiski krata, līdz mērce ir viendabīga. Pārlej salātiem, tos uz brīdi ievieto ledusskapī.

Ziedkāpostu salāti ar redīsiem

Sastāvdaļas. 400 g jauno ziedkāpostu, 400 g redīsu, viens citrons, 50 g salātiem piemērotas eļļas, sāls, cukurs, pipari – pēc garšas, 50 g loku un citu zaļumu.

Pagatavošana. Ziedkāpostus blanšē, sīki sasmalcina, redīsus sagriež ripiņās. Eļļu sajauc ar citronu sulu, sāli, cukuru un pipariem, pievieno sīki sasmalcinātus zaļumus, pārlej salātiem, sajauc.

Arbūzu salāti

Sastāvdaļas. 300 g arbūzu mīkstuma, 100 g fetas siera, trīs bazilika galotnītes; mērcei: viena ēdamkarote olīvu eļļas, viena tējkarote balzametiķa.

Pagatavošana. Arbūzu mīkstumu uzmanīgi atbrīvo no sēkliņām un sagriež nelielos kubveida gabaliņos. Sieru sadrupina. Divas bazilika galotnītes sīki sasmalcina, pievieno arbūziem un sieram, sajauc. Balzametiķi sajauc ar olīvu eļļu, saputo vai sakrata, pārlej salātiem,uzmanīgi sajauc (neļaujot arbūzu gabaliņiem izjukt), rotā ar atlikušo baziliku, uz pusstundu noliek ledusskapī.

Augļu un ogu salāti

Sastāvdaļas. 150 g zemeņu, 150 g skābo ķiršu, 150 g saldo ķiršu, viens banāns, viens ābols, viena vidēja melone, četras aprikozes, 200 g gaišo vīnogu, viena citrona sula, četras ēdamkarotes pūdercukura, 100 g sarkanā deserta vīna.

Pagatavošana. Melonei nogriež augšiņu, iztīra, izdobj mīkstumu, mizā izgriež dekoratīvus robiņus. Ābolu un banānu sagriež nelielos gabaliņos, apslacina ar citronu sulu. Aprikozes sagriež nelielos gabaliņos, zemenēm noņem kauslapas, lielākās pārgriež uz pusēm, ķiršiem izņem kauliņus. Izdobto melones mīkstumu un sagatavotos augļus liek traukā, pārlej ar deserta vīnu, kam piejaukts pūdercukurs, uz stundu ievieto ledusskapī. Pilda salātus sagatavotajā melones mizas groziņā, ja vēlas – uzkaisa sasmalcinātu ledu.

Svarīgākais