Zinātnieki izstrādājuši veselīgākas šokolādes recepti

© Unsplash

Drīzumā veikalu plauktos varētu nonakt veselīgāka un ilgtspējīgāka šokolāde, jo Šveices zinātniekiem un šokolādes ražotājiem ir izdevies izstrādāt recepti, kas aizstāj cukuru ar augu pārstrādes pārpalikumiem.

Sasmalcinot kakao pāksts mīkstumu un miziņu, nevis izmantojot tikai pupiņas, zinātnieki ir izveidojuši saldu un šķiedru želeju, kas varētu aizstāt šokolādē esošo cukuru, teikts žurnāla „Nature Food” publikācijā.

Zinātnieki atklāja, ka šī “veselīgas pārtikas” pieeja padara produktu barojošāku nekā parastā šokolāde un patērē mazāk zemes un ūdens, vienlaikus apmierinot saldumkāri.

"Kakao augļi būtībā ir ķirbis, un šobrīd mēs izmantojam tikai sēklas," sacīja Kims Mišra, Cīrihes pārtikas tehnologs un pētījuma galvenais autors. "Bet šajos augļos ir daudz citu brīnišķīgu lietu."

Pētnieki izmantoja kakao augļu mīkstumu un sulu, lai izveidotu želeju, ko var pievienot šokolādei tradicionāli izmantotā pulverveida kristāliskā cukura vietā.

Parasti "mitruma ievadīšana šokolādē ir pilnīgi aizliegta, jo jūs to būtībā iznīcināt", sacīja Mišra. "Mēs pārkāpām vienu no svētākajiem šokolādes gatavošanas noteikumiem."

Tomēr rezultāti varētu padarīt šokolādi veselīgāku un ilgtspējīgāku, vienlaikus nodrošinot lauksaimniekiem jaunu ieņēmumu plūsmu.

Svarīgākais