Pētījumā apgalvots, ka tēja un kafija var pasargāt no dažiem vēža veidiem

© Pixabay

Pētījumā, kas pārskatīts Amerikas vēža biedrības žurnālā, atklāts, ka cilvēkiem, kuri dzer tēju vai kafiju, ir nedaudz mazāks risks saslimt ar galvas un kakla vēzi, lai gan netiek skaidri apgalvots, ka šie dzērieni patiešām samazina saslimšanas risku, vēsta žurnāls “People”.

Zinātnieki pētīja datus no 14 atsevišķiem pētījumiem Starptautiskajā galvas un kakla vēža epidemioloģijas konsorcijā, kuros tika pārbaudīti vairāk nekā 9500 cilvēku ar galvas un kakla vēzi un vairāk nekā 1500 cilvēku bez saslimšanas.

Pētījumā konstatēts, ka tiem, kuri dzēra līdz četrām tasēm kafijas ar kofeīnu dienā, un tiem, kuri ikdienā patērē vienu tasi tējas, bija attiecīgi par 17% un 9% mazāka iespēja saslimt ar galvas vai kakla vēzi.

Tiek arī atzīmēts, ka tiem cilvēkiem, kuri dzēra kafiju, bija mazāka iespēja saslimt ar mutes dobuma un un rīkles vēzi. Tikmēr tiem, kuri dzēra tēju, bija mazāka iespēja saslimt ar hipofaringeālo vēzi, kas attīstās rīkles apakšējā daļā.

"Lai gan arī iepriekš ir bijuši pētījumi par kafijas un tējas patēriņa saistību ar samazinātu vēža risku, šajā pētījumā tika uzsvērta to atšķirīgā ietekme uz dažādiem galvas un kakla vēža veidiem, tostarp tika izdarīts novērojums, ka pat kafijai bez kofeīna bija pozitīva ietekme," apgalvo vecākā pētījuma autore Dr. Juaņa Čina Eimija Lī no Hantsmena vēža institūta un Jūtas universitātes Medicīnas skolas.

Iespējams, pastāv citi bioaktīvie savienojumi, neskaitot kofeīnu, kas veicina kafijas un tējas iespējamo pretvēža iedarbību," piebilda Lī.

Tomēr pētījumā vienlaikus atzīmēts, ka tā secinājumiem pastāv ierobežojumi, jo pētījuma dalībnieki paši ziņoja par saviem atklājumiem un viņiem netika jautāts par to, kāda veida tēju vai kafiju viņi dzēra, turklāt varētu būt arī citi faktori, kas nebija iekļauti pētījumā, kas to varēja ietekmēt.

"Novērošanas pētījumos ir ļoti grūti no statistiskās analīzes pilnībā izslēgt traucējošus faktorus, piemēram, tabakas un alkohola ietekmi," vēlāk laikrakstam “The Guardian” sacīja Londonas Karaļa koledžas uztura un dietoloģijas emeritētais profesors Toms Sanderss.

"Līdz ar to cilvēki, kuri dzer daudz kafijas un tējas, visticamāk, izvairīsies no citas kaitīgas uzvedības, piemēram, alkohola un tabakas lietošanas, un tāpēc viņiem citu iemeslu dēļ var būt mazāks šo vēža risks," sacīja Sanderss, kurš nebija iesaistīts konkrētajā pētījumā.

Svarīgākais