Kā nevajadzētu pagatavot kafiju; ieteikumi veselīgai kafijai

© Foto: depositphotos.com

Daudzas kafijas tases nenāk par labu ķermenim. Taču arī kafijas pagatavošana var radīt problēmas. Ikvienam, kurš katru dienu izmanto kafijas automātu, ir jāapzinās, kas nonāk tasītē.

Mūsdienu kafijas automāti bieži izdala vielas, kas var paaugstināt holesterīna līmeni asinīs. Šai attīstībai var būt ilgtermiņa negatīvas sekas sirds un asinsvadu sistēmai, raksta Bunte.de.

Salīdzinājumam, klasiskā filtra kafija izfiltrē lielāko daļu šo vielu. Tomēr daudzos biroja tirdzniecības automātos tie paliek dzērienā, sarežģījot problēmu.

Kafijas automāti: ietekme uz holesterīna līmeni

Foto: pixabay.com

Kafijas ietekme uz holesterīna līmeni ir zināma jau sen. Galvenokārt ir atbildīgas sastāvdaļas kafestols (ir diterpenoīda molekula, kas atrodas kafijas pupiņās. Tas ir viens no savienojumiem, kas var būt atbildīgs par paredzēto kafijas bioloģisko un farmakoloģisko iedarbību) un kahveols (ir diterpenoīda molekula, kas atrodama Coffea arabica pupiņās un ir strukturāli saistīta ar kafestolu), kas ir diterpēni. Šīs vielas inhibē aknu enzīmu, kas ir atbildīgs par holesterīna sadalīšanos, kas izraisa ZBL līmeņa paaugstināšanos asinīs.

Nesenais Upsalas universitātes pētījums parāda, cik ļoti šis efekts var atšķirties atkarībā no kafijas automāta. Pētījumā tika analizēta kafija no 14 automātiem Zviedrijas medicīnas iestādēs. Rezultāti ir īpaši svarīgi cilvēkiem ar augstu holesterīna līmeni.

Kā kafijas daudzums ietekmē veselību

Foto: pixabay.com

Tradicionālo biroja kafija vidēji satur 176 miligramus kafestola un 142 miligramus kahveola litrā. Savukārt filtrētā kafijā bija tikai 12 miligrami kafestola un 8 miligrami kahveola.

Šīs atšķirības ir būtiskas un tām ir izmērāmas sekas. Saskaņā ar pētnieku aprēķiniem, pāreja uz filtrētu kafiju, vienlaikus patērējot trīs tases dienā, varētu samazināt ZBL holesterīna līmeni par 0,58 milimoliem litrā. Ilgtermiņā tas nozīmē par 13 procentiem samazinātu sirds un asinsvadu slimību risku piecu gadu laikā un pat par 36 procentiem 40 gadu laikā.

Augstākās vērtības espreso un filtrētai kafijai

Foto: pixabay.com

Espreso un vārīta kafija uzrāda īpaši augstu diterpēnu līmeni. Dažos gadījumos pētnieki izmērīja līdz 2447 miligramiem kafestola uz litru espreso, kas ir daudz vairāk nekā biroja automātos. Arī pagatavotā kafija sasniedza maksimālo kafestola līmeni gandrīz 940 miligramus. Tikai ar papildu filtrēšanu ar audumu šīs vērtības varēja samazināt līdz pieļaujamam līmenim.

Filtrētā kafija vienmēr ir vislabākā; pat izmantojot perforētos kafijas filtrus, atšķirība no kafijas mašīnām saglabājās ievērojama.

Lēmumi ikdienas dzīvē, domājot par veselību

Vidēji kafijas automāta krūze satur aptuveni 137 mililitrus. Trīs tases dienā noved pie pastāvīgas holesterīna līmeni paaugstinošu vielu iedarbības - tas ir briesmas, no kurām var izvairīties.

Foto: pixabay.com

"Filtrēšanas process ir ļoti svarīgs," skaidro pētījuma vadītājs Deivids Igmens. "Acīmredzot ne visiem automātiem izdodas no kafijas noņemt diterpēnus." Cilvēkiem, kuri vēlas sekot līdzi holesterīna līmenim vai to novērst, vajadzētu dot priekšroku filtra kafijai.

Svarīgi zināt: veselību ietekmē ne tikai kafijas automāta veids, bet arī kafijas dzeršanas laiks. Saskaņā ar pētījumu, kafijas dzeršana no rīta ievērojami samazina nāves risku.

Dzīvesstils

Ja jums patīk dzert tēju ar citronu, tad, iespējams, vēlēsieties uzzināt, kā to pareizi pagatavot - lielākā daļa cilvēku pieļauj kļūdu. Uzziniet, kā to darīt pareizi, lai jūs no tējas gūtu maksimālu labumu, saskaņā ar “TCH”.

Svarīgākais