Lai mājās pagatavotu tasīti stipras kafijas, svarīgi ir ievērot pareizus pagatavošanas norādījumus, un jums pat nenāksies pirkt papildus speciālu aprīkojumu, raksta “The Guardian”.
Ja vēlaties iegūt tasi stiprākas kafijas, izmantojiet maltu kafiju, ko aplejiet ar karstu ūdeni - noslēpums ir to pievienot lēnām, vienmērīgi un no augstuma, norāda eksperti.
Lai gan ir daudz veidu, kā pagatavot kafiju - no espreso kanniņām līdz franču presēm un profesionāliem kafijas automātiem, kafijas apliešana daudziem joprojām ir ikdienas klasika. Tas ir arī ļoti ērts, vienkāršs un salīdzinoši lēts kafijas pagatavošanas veids - nav jāpērk ne kafijas automāts, ne dārgas kafijas pupiņas.
Pētījuma līdzautors, doktors Arnolds Mathijssens no Pensilvānijas universitātes sacīja, ka, lēni ielejot karstu ūdeni no tējkannas, ūdens saskaras ar biezumiem, savukārt, ielejot no lielāka augstuma, palielinās sajaukšanās - abi šie faktori veicina labāku kafijas ekstrakciju.
Tomēr viņš uzsver: "Ja jūs ejat pārāk lēni vai no pārāk liela augstuma, ūdens straume var sadalīties mazos pilienos - un no tā jūs vēlaties izvairīties."
Žurnālā “Physics of Fluids” aprakstīta virkne eksperimentu, kur tika izmantotas caurspīdīgas silikagela daļiņas, kas atdarina maltu kafiju. Daļiņas tika izgaismotas ar lāzera staru un filmētas ar ātrgaitas kameru.
Rezultātā tika noskaidrots, ka, lai gan lēna liešana palielina kontakta laiku, pārāk zemā augstumā strūklas ātrums nav pietiekams, lai iekļūtu daļiņu slānī un izraisītu sajaukšanos. Lejot no lielāka augstuma, daļiņas sajaucas aktīvāk, taču, kā noskaidrojuši zinātnieki, ūdenim jāplūst nepārtrauktā plūsmā, lai iekļūtu zemākajos slāņos un radītu "lavīnas" efektu - daļiņas no malām virzās uz iekšu, palielinot sajaukšanos.
"Palielinātais augstums kompensē lēno liešanu. Lavīnas efekts rodas tikai tad, kad ir pietiekami daudz enerģijas," skaidroja eksperti.
Kad komanda izmantoja savus novērojumus ar īstu kafiju, viņi atklāja, ka ūdens liešana no augstuma faktiski padarīja dzērienu stiprāku, ja vien ūdens plūsma saglabājās nepārtraukta.
Pētnieki iesaka tiem, kas vēlas to izmēģināt mājās, sākt ar kafijas daudzuma samazināšanu par 10% - piemēram, no 20 līdz 18 gramiem uz krūzīti - un eksperimentēt ar dažādiem liešanas augstumiem, bet drošības apsvērumu dēļ ne augstāku par 30 cm.