Atklāj patiesību: Kafija neatūdeņo organismu

© Andrejs Terentjevs/F64 Photo Agency

Kafijas «sausinošā» ietekme uz cilvēka ķermeni ir viens no biežākajiem argumentiem, kādēļ to neiesaka dzert. Kafijas tēmu dažādi padomdevēji bieži skar kontekstā ar to, ka daudziem cilvēkiem mūsdienās ir paradums lietot par maz šķidruma. Tiek apgalvots, ka nedrīkst kafiju ieskaitīt kopējā šķidruma patēriņā, jo tā esot diurētiska – urīndzenošana, tādēļ ne vien ātri tiekot izvadīta no organisma pati, bet arī paņemot līdzi daļu no tik ļoti vajadzīgā ūdens, kas uzņemts no citiem avotiem.

Izrādās, ka šī atziņa balstīta uz 1928. gadā veiktu pētījumu, kurā piedalījušies tikai trīs cilvēki. Viņi bija atturējušies no kafijas 60 dienu ilgā periodā un pēc tam jutuši diurētisku efektu jau pēc puskrūzītes kafijas.

Vladislavs Proškins/ F64 Photo Agency

No šodienas viedokļa pavisam nepārliecinoši dati, bet ziņa par kafijas diurētisko ietekmi tā rezultātā izplatījās jo plaši, un daudzi tai tic joprojām. Mūsdienu britu zinātnieku pētījumā, salīdzinot dažādu populāru dzērienu un ūdens iedarbību, konstatēts, ka arī kafija un citi kofeīnu saturoši dzērieni remdē slāpes, tie neatūdeņo organismu un ir ieskaitāmi kopējā šķidruma patēriņā.

Veselība

Kartupeļi ir neatņemama latviskas virtuves un arī kultūras koda sastāvdaļa, tomēr modernā dzīvesveida piekritēju vidū par šo ogļhidrātiem bagāto dārzeni cirkulē dažādi mīti - netrūkst pat tādu, kas tieši tupeņus vaino daudzās veselības problēmās un mudina neēst vispār. Lai saprastu, vai ieguvums no vecmāmiņas kartupeļu talkas ir tikai rudenīgas bildes sociālo tīklu profiliem, vai tomēr vērtīgi ir arī paši kartupeļi, ko gatavot visa gada garumā, nacionālais mazumtirdzniecības veikals ELVI kopā ar pavāri un uztura speciālisti Jevgēniju Jansoni skaidro četrus populārākos mītus par kartupeļiem.

Svarīgākais