2.lapa
Sputnik/ SCANPIX
Ķirbis
100g ķirbja vidēji satur:
Olbaltumvielas: 1,2 g
Ogļhidrātus: 4,6 g
Taukus: 0,1 g
Balastvielas: 2,2 g
Beta karotīns: 0,582 mg
Kālijs: 564mg
Fosfors:- 74 mg
Enerģētiskā vērtība: 24,6 kcal
Ķirbis ir ļoti diētisks un ļoti veselīgs produkts. To uzturā var lietot gan svaigu, gan dažādi termiski apstrādātu, piemēram, vārītu, tvaicētu vai marinētu. Organisms viegli pārstrādā ķirbi, tā lietošana uzturā veicina gremošanu un palīdz no organisma izvadīt kaitīgās vielas.
Ķirbju sula noderēs kā līdzeklis pret sliktu dūšu, tāpēc to iesaka lietot grūtniecēm un cilvēkiem, kam ir jūras slimība. Ķirbju sula tiek ieteikts arī kā temperatūras pazeminošs līdzeklis un tai piemīt arī urīndzenoša un žultsdzenoša iedarbība, kā arī viegla caurejas un pretiekaisuma darbība.
Ķirbju sēklās atrodas reti sastopamam aminoskābe - kukurbitīns. Ķirbju sēklās esoši fitosteroli palīdz samazināt holesterīna līmeni, tāpat tās var palīdzēt kā pretiekaisuma līdzeklis pie artrīta. Ķirbju sēklas būs garšīgas un veselīgas piedevas dažādiem salātiem vai maizītēm.