3.lapa
Publicitātes foto
Burkāni
100g burkāna vidēji satur:
Olbaltumvielas: 1 g
Ogļhidrātus: 4,8 g
Taukus: 0,1 g
Balastvielas: 3,6 g
Beta karotīns: 7,72 mg
Kopējie karotinoīdi: 11,10 mg
Kālijs: 290 mg
Enerģētiskā vērtība: 25 kcal
Burkāni ir ar A vitamīna provitamīnu - beta karotīna bagātākais dārzenis, kas ir ļoti labs antioksidants. Antioksidanti pasargā brīvo radikāļu kaitīgās ietekmes uz organismu, tādā veidā palīdzot samazināt ļaundabīgo audzēju, sirds un asinsvadu slimību risku. A vitamīns var palīdzēt uzlabot redzi. Pētījumi liecina, ka ar beta-karotīnu bagāts uzturs spēj samazināt sirds slimību risku pat līdz 60%, par 20% samazina risku saslimt ar krūts vēzi, par 50% saslimšanu ar citu iekšējo orgānu ļaundabīgajiem audzējiem. Īpaši burkānus lietot uzturā iesaka cilvēkiem, kas smēķē vai ir pakļauti cigarešu dūmiem. Pētījumi rāda, ka, apēdot vienu burkānu dienā, risks saslimt ar plaušu vēzi samazinās par 50%. Regulāri lietojot burkānus uzturā, stabilizējas cukura līmenis asinīs.