Pavisam tuvā nākotnē sola zāles pret celiakiju

© Scanpix

Vīnes Tehnoloģiju universitātē sadarbībā ar Sciotech Diagnostic Technologies GmbH izgudrots principiāli jauns medicīnisks produkts, kuru autori cer laist apgrozībā jau 2021. gadā, raksta SheKnows.

Celiakija ir izplatīta autoimūna slimība, kas piemeklē katru simto cilvēku. Lai ar to sadzīvotu, jāatsakās no produktiem, kuri satur glutēnu - olbaltumvielu, kas ir kviešos, rudzos, miežos, auzās u.c. Līdz ar to jārēķinās ar stingriem uztura ierobežojumiem. Glutēns izraisa slimnieka organismā imūno reakciju, un rezultātā noārdās tievo zarnu bārkstiņas, izraisot gremošanas trakta problēmas un citus traucējumus. Visbiežāk celiakijas zāļu izstrādnes ir vērstas uz to, lai padarītu imūnsistēmas reakciju mazāk vētrainu. Savukārt jaunā produkta iedarbība tiks vērsta uz pašu glutēna molekulu, lai sarežģītu procesu rezultātā padarītu to mazāk «kaitinošu» imūnsistēmai.

Veselība

Kartupeļi ir neatņemama latviskas virtuves un arī kultūras koda sastāvdaļa, tomēr modernā dzīvesveida piekritēju vidū par šo ogļhidrātiem bagāto dārzeni cirkulē dažādi mīti - netrūkst pat tādu, kas tieši tupeņus vaino daudzās veselības problēmās un mudina neēst vispār. Lai saprastu, vai ieguvums no vecmāmiņas kartupeļu talkas ir tikai rudenīgas bildes sociālo tīklu profiliem, vai tomēr vērtīgi ir arī paši kartupeļi, ko gatavot visa gada garumā, nacionālais mazumtirdzniecības veikals ELVI kopā ar pavāri un uztura speciālisti Jevgēniju Jansoni skaidro četrus populārākos mītus par kartupeļiem.

Svarīgākais