Pēdējās desmitgadēs pasaule ir piedzīvojusi īstu vēža slimību "epidēmiju". Diagnosticēto vēža gadījumu skaits pieaug dramatiski.
Protams, to var saistīt ar ievērojami uzlabotām diagnostikas metodēm, jo pirms pusgadsimta daudz vēža slimnieku nomira, pat nezinot, kāda slimība viņu dzīvei pielikusi punktu.
Tajā pašā laikā nevar izslēgt mūsdienu dzīves apstākļu ietekmi. Pirmkārt, protams, runa ir par pārtikas produktiem, kas ar katru gadu kļūst arvien mazāk dabīgi.
Kā skaidroja pazīstamais onkologs no Lielbritānijas Sermeds Mežers, produkti, kas provocē vēzi, neskatoties uz to popularitāti, ir:
1) Piededzis ēdiens
Satur heterocikliskos amīnus, PAO (gaļā) un akrilamīdu (ogļhidrātos), kas var bojāt DNS. Pastāv risks ar biežu un lielu patēriņu.
2) Apstrādāta gaļa
PVO noteiktās 1. grupas kancerogēns nitrātu un N-nitroso savienojumu dēļ.
3) Alkohols
Veido acetaldehīdu, kas bojā DNS. Saistīts ar 7 vēža veidiem, pat nelielās devās (piemēram, 1 glāze vīna dienā).