Troksnis – viens no galvenajiem draudiem veselībai

© pixabay.com

Pasaules veselības organizācija izstrādājusi jaunas vadlīnijas iedzīvotāju aizsardzībai pret trokšņu piesārņojumu, kas ir viens no galvenajiem mūsdienu riska faktoriem cilvēku veselībai.

Piemēram, vairāk nekā 100 miljonus eiropiešu ik gadu ietekmē transporta - auto, vilcienu un lidmašīnu - radītais troksnis, un 40% Eiropas iedzīvotāju pakļauti transporta radītajiem trokšņiem, kas pārsniedz 55 decibelus. Ņemti vērā arī jauni trokšņu avoti, tādi kā vēja ģeneratori, izklaides un sporta pasākumu radītais troksnis, kā arī individuālās atskaņošanas ierīces. Paaugstināts trokšņa līmenis var negatīvi iespaidot asinsspiedienu, veicinot arteriālo hipertensiju un dažādas sirds un asinsvadu slimības, bojāt dzirdi, radīt hronisku stresu un miega traucējumus. Bērniem īpaši kaitīgs ir lidmašīnu radītais troksnis, kas pasliktina lasītā teksta uztveres spēju, veicina vielmaiņas slimību attīstību, piemēram, aptaukošanos un diabētu. Jaunajās vadlīnijās ieteikts panākt, lai ceļu satiksmes troksnis nepārsniegtu 53 decibelus, bet nakts laikā - 45 decibelus. Vilcieniem, lidmašīnām un vēja ģeneratoriem maksimālais trokšņu līmenis drīkstētu būt 44 - 54 decibeli, savukārt izklaides pasākumos troksnis būtu jāierobežo līdz 70 decibeliem.

Veselība

Kartupeļi ir neatņemama latviskas virtuves un arī kultūras koda sastāvdaļa, tomēr modernā dzīvesveida piekritēju vidū par šo ogļhidrātiem bagāto dārzeni cirkulē dažādi mīti - netrūkst pat tādu, kas tieši tupeņus vaino daudzās veselības problēmās un mudina neēst vispār. Lai saprastu, vai ieguvums no vecmāmiņas kartupeļu talkas ir tikai rudenīgas bildes sociālo tīklu profiliem, vai tomēr vērtīgi ir arī paši kartupeļi, ko gatavot visa gada garumā, nacionālais mazumtirdzniecības veikals ELVI kopā ar pavāri un uztura speciālisti Jevgēniju Jansoni skaidro četrus populārākos mītus par kartupeļiem.

Svarīgākais