Cilvēks, kurš nekad nav saskāries ar rīšanas grūtībām, neiedziļinās ēdiena uzņemšanas niansēs, dažkārt arī grēko, ēzdams steigā, kaut kur skrienot vai, gluži otrādi, guļot pie televizora. Viņam pat neienāk prātā, ka rīšana ir diezgan komplicēts process, kura norisi kontrolē daudzi muskuļi un nervi. Rīšanas traucējumi, ko medicīnas valodā sauc par disfāgiju, var izpausties jebkurā procesa posmā no pārtikas sakošļāšanas mutē līdz tās nokļūšanai kuņģī. Eiropā no disfāgijas cieš aptuveni 2,5 miljoni cilvēku.
«Rīšanas traucējumiem pirmām kārtām ir pakļauti vecāka gadagājuma cilvēki, kuriem laika gaitā muskuļi kļūst vājāki un nespēj pilnvērtīgi pildīt savas funkcijas,» skaidro Illa Mihejeva, Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas Rehabilitācijas klīnikas vadītāja. «Rietumu valstīs, saskaņā ar statistiku, tieši kakla muskuļu vājums skar 40 procentus senioru pēc 65 gadu vecuma. Otra šim riskam pakļautā cilvēku grupa ir pacienti pēc insulta un galvas traumām, ar onkoloģiskām slimībām, multiplo sklerozi, Parkinsona slimību un citām neirodeģeneratīvām slimībām, pēc ķirurģiskām operācijām, kā arī bērni ar cerebrālo trieku. Rīšanas traucējumi tieši ietekmē gan cilvēka fizisko veselību, gan psihoemocionālo labsajūtu. Ja cilvēks nespēj uzņemt pilnvērtīgu uzturu un šķidrumu, organisms nesaņem tam nepieciešamās barības vielas un viņam draud malnutrīcija. Tā kā ēdiena norīšana notiek ar lielām grūtībām, nereti cilvēks aizrijas un pārtika kopā ar mutes un aizdegunes mikroorganismiem nonāk elpceļos, radot plaušu iekaisumu jeb aspirācijas pneimoniju. Rīšanas grūtības ietekmē arī psihoemocionālo veselību. Kopīga ēšana ar ģimeni vai maltītes ieturēšana publiskās vietās šiem cilvēkiem rada milzīgu stresu, tāpēc, runājot par disfāgiju, vienmēr tiek runāts arī par depresiju un sociālo izolāciju.»
Sīkāk par disfāgijas izpausmēm un iespējām palīdzēt tiem, kuri cieš no šīs problēmas, stāsta audiologopēdes Nora Smeltere un Katrīna Reine.
Pakāpenisks process
Nereti cilvēkiem ir iespaids, ka ēdiena norīšana notiek acumirklī. Patiesībā tas ir pakāpenisks process, kas sastāv no dažādām fāzēm. Sākumā kumoss tiek nokosts un sakošļāts mutes dobumā, un šajā norisē iesaistās zobi, žokļi, mēle, lūpu slēgums. Mēles mugurējā daļa novada sakošļāto barību uz rīkli, un tālāk šis process jau notiek reflektori - noslēdzas uzbalsenis, un barība tiek ieslidināta barības vadā, kas ir no muskuļiem sastāvošs cauruļveida orgāns, kurš ar kontrakciju palīdzību lēnām virza apēsto ēdienu uz kuņģi.
Kas var liecināt par rīšanas grūtībām
Ir virkne pazīmju, kas norāda uz iespējamām rīšanas grūtībām, pat ja cilvēks pats tās nevēlas atzīt. Par rīšanas traucējumiem jāsāk domāt, ja vienas ēdienreizes laikā ir vairāk par vienu rīstīšanās, klepošanas vai elpas trūkuma epizodi. Viena atsevišķa epizode par to vēl neliecina, jo var gadīties, ka cilvēks paņem mutē ļoti daudz ēdiena, viņam trūkst elpas un tieši elpas trūkuma dēļ viņš ievelk mutē gaisu kopā ar ēdienu, kas tālāk nonāk elpceļos un notiek aizrīšanās. Siekalošanās var liecināt par to, ka ir grūti siekalas norīt. Iespējami rīšanas traucējumi, ja ir gārdzoša («mitra») balss ēšanas laikā, acu asarošana ēšanas un dzeršanas laikā vai pēc tam, neizskaidrojami biežas augšējo elpceļu infekcijas, nesakošļātas pārtikas norīšana, pagarināts ēšanas laiks; kad norīšana notiek grūtāk, tās laikā var novērot kaut kādas papildu ķermeņa kustības. Cilvēkiem, kuriem viena sejas puse kļuvusi nejutīgāka pārciestā insulta dēļ, ēdiens un dzēriens var uzkrāties mutes dobumā aiz vaiga slimajā pusē, arī mēles kustības ir apgrūtinātas. Grūtības noturēt ēdienu un dzērienu mutes dobumā mēdz būt cilvēkiem, kuriem mutes muskulatūras tonuss ir ļoti vājš, tāpēc grūtāk sakniebt lūpas.
Kur meklēt palīdzību
Ja rodas aizdomas par rīšanas traucējumiem, sākumā jāvēršas pie sava ģimenes ārsta, kurš vislabāk zina, ar kādām slimībām cilvēks slimo un ar ko problēma vairāk varētu būt saistīta. Ģimenes ārsts nosūtīs uz konsultāciju vai izmeklējumu, lai varētu precizēt šos traucējumus un noteikt diagnozi. Var būt nepieciešama neirologa, pulmonologa, gastroenterologa, radiologa, ķirurga, audiologopēda un citu speciālistu palīdzība. Uz audiologopēda konsultāciju iet pacienti, kuriem jau noteikta diagnoze un veikti izmeklējumi. Audiologopēds izvērtēs pacienta stāvokli un atkarībā no tā, kurā rīšanas procesa posmā ir traucējumi un cik tie ir izteikti, izraudzīsies viņam individuāli piemērotus vingrinājumus, ieteiks pareizu uzturu un sniegs praktiskus padomus.
Gards un pilnvērtīgs uzturs
Gatavojot maltīti cilvēkam ar disfāgiju, jāpārliecinās, ka tiek piedāvāta atbilstoša ēdiena konsistence, ņemot vērā viņa spēju sakošļāt un norīt. Ēdienam jābūt pēc iespējas viendabīgam, tas nedrīkst būt kraukšķīgs, jo asi gabaliņi rīšanu apgrūtina vēl vairāk. Vajadzētu izvairīties no neapstrādātiem dārzeņiem un graudiem. Nepiemērotākie produkti rīšanas traucējumu gadījumā ir sausa maize, cepumi, krekeri, rieksti, griķi. Vēlams izmantot mīkstas konsistences ēdienus, piemēram, putras, jogurtus, omletes, dārzeņu un augļu biezeņus, biezzupas, maltu gaļu ar mērci, ķīseļus, želejas, krēmus u.c. Ja pacients lieto zobu protēzes, tām ēšanas laikā ir jābūt mutē, ja nelieto, tad ēdiens jāpasniedz tādā veidā, lai viņam nevajadzētu veltīt lielu spēku tā sasmalcināšanai. Atkarībā no rīšanas traucējumu smaguma ēdiena konsistence var būt no smalki sakapātas līdz blenderētai. Lai padarītu ēdienu baudāmāku, var pievienot dažādas garšvielas, jo tad iespējams arī labāk sajust barību, kas atrodas mutē. Taču, vai tā būtu malki smalcināta sutināta zivs vai gaļa, kartupeļu biezenis, pudiņš, želeja vai cits ēdiens, ir būtiski, lai tas saglabā krāsu, smaržu un ir estētiski baudāms. Ja ir grūtības ar šķidrumu uzņemšanu, jo tie tek laukā no mutes, dzērienu konsistenci var mainīt, izmantojot aptiekā nopērkamos ēdienu biezinātājus. Tos lietojot, precīzi jāievēro pievienotā instrukcija. Bieži vien var izlīdzēties arī ar kartupeļu cieti, kas ļauj šķidrumu padarīt biezāku un tā garšu - maigāku, piemēram, ja ir runa par dzērveņu sulu vai citu garšīgu, taču kairinošu dzērienu.
Centieties padarīt ēdienu pēc iespējas pievilcīgāku, lai jūsu tuvinieks, neraugoties uz disfāgiju, gūtu no tā baudu - iesaka audiologopēdes. Vislabāk ieturēt mazas, bet biežas ēdienreizes regulāri vienā laikā, jo arī tas palīdz gremošanas traktu sagatavot pārtikas uzņemšanai, uz noteikto laiku sāk izdalīties siekalas un kuņģa sula, cilvēks gaida ēdienreizi un grib ēst.
***
Kas var traucēt rīšanas procesam
***
Ja cilvēks ir aprūpējams un nespēj patstāvīgi paēst, tad, viņu ēdinot, jāievēro šādi ieteikumi: