Bonjour, mes amis! Francijas vakaram būt!

4.lapa

Boeuf bourguignon jeb liellopa gaļa sautēta vīna mērcē

Šis ir viens no ēdieniem, ko esmu gatavojusi neskaitāmas reizes, jo tas patiesībā ir vienkāršs un vienmēr izdodas. Lēnām sautējot, gaļa iegūst mīkstu un mutē kūstošu tekstūru un kopā ar mērci šis ir visai sātīgs ēdiens, kas silda vēsos vakaros un tik pat labi garšo arī saulainā pavasara dienā. Nākamajā dienā tas garšos vēl labāk.

Īsts viesību ēdiens ir tāds, kuru tu ieliec krāsnī uz aizmirsti, sagatavošana prasa tikai 30 minūtes un rezultātā tu vari pabarot pat 10 viesus, kas ir neaprakstāms laika ieguvums, jo citādāk tev būtu jācep 10 steiki vai 10 vistas filejas.

Boeuf bourguignon ir Francijas nacionālais lepnums, kas nācis no Burgundijas reģiona, kas pasaulē ir slavens galvenokārt ar vīnu un “Charolais” liellopiem. Šajā ēdienā tiek izmantoti gaļas ekonomiskie gabali, kam ir muskulis, tauki un cīpslas, tieši tiem ir visizteiktākā garša, ja tos lēni sautē. Derēs - lāpstiņa, arī trekns šķiņķis, krūtiņa, dažādi sautējamie gabali, droši prasiet pārdevējam padomu! Vislabāk būtu gaļu iegādāties tirgū vai pie vietējiem zemniekiem, jo esmu taisījusi gan no lielveikala gaļas, gan no pie zemniekiem pirktās gaļas - atšķirība ir jūtama. Arī ar dārzeņiem sautējumā var variēt, es esmu gatavojusi gan ar selerijas kātiem, gan burkāniem, gan bez tiem. Dārzeņus var smalki sakapāt, lai tie dotu intensīvāku garšu mērcei, vai arī atstāt lielākos gabalos, lai tie būtu kā daļa no mērces.

Šajā receptē es izmantoju čuguna katlu Le Creuset, šie katli ir ne tikai estētiski, bet arī gadiem ilgi kalpo un tajos pagatavotie sautējumi ir izcili. Rekomendēju iegādāties šādu katlu. Tie derēs arī uz indukcijas plīts. Ja tāda katla nav, tad droši var visu apcept uz pannas un pārlikt kādā māla vai keramikas traukā/pīlē, kuru var likt cepeškrāsnī vai arī lēnām sautēt uz plīts.

Foto: Lana Fursova

Nepieciešams:

1,5 kg liellopa gaļas

200 g bekona šķēles

1-2 vidēji burkāni

1 selerijas kāts

1 liels sīpols

3-4 ķiploka daiviņas

3 zariņi svaiga timiāna

1 pudele viegla sarkanvīna

3-4 ēdam.k. tomātu pastas vai 100 g konservētu tomātu

1 buljona kubiņš

2 lauru lapas

40 g sviesta

paciņa brūno šampinjonu

400 g mazie sīpoliņi (tos ir grūti atrast), šoreiz man bija 8 šalotes sīpoli

2 ēdam.k. miltu (ja vēlas mērci iebiezināt)

sauja pētersīļu

PAGATAVOŠANA:

  1. Pannā ieliek sagrieztus bekona gabaliņus, ļauj taukiem izkust, tad apbrūninātos gabaliņus izņem ārā un taukos cep gaļu. Gaļu pirms tam sagriež kubiņos un dāsni apber ar sāli un pipariem. Apcep no visām pusēm līdz paliek zeltaini brūna. Tad saliek bļodā.
  2. Tajā pašā pannā ielej olīveļļu un apcep smalki sagrieztu sīpolu, pievieno burkānu, smalki sagrieztu selerijas kātu, visu apcep līdz mīksts. Pieliek sakapātu ķiploku, apcep. Pievieno timiāna zariņu un tomātu pastu un uzsilda. Tad katlā ieliek gaļu un pievieno vīnu. Ja gaļa nenosedzās ar šķidrumu, tad pievieno 100 ml ūdens, kā arī buljona kubiņu, lauru lapas. Pievieno mazos sīpoliņus.
  3. Liek sautēties krāsnī, standarta režīmā (karsēšana no augšas un apakšas) 175 grādos uz 3 stundām vai pat 3 stundām 30 minūtēm. Var ik pēc stundas pārbaudīt, vai ir pietiekami daudz šķidruma.
  4. Kad ir pagājušas 3 stundas, tad uz pannas izkausē sviestu, apcep sēnes ar timiāna zariņu un nedaudz sāli. Pievieno kopējajā katlā.
  5. Mērci var iebiezināt 2 veidos: pirmais, ja pirms tam burkānu u.c. dārzeņus sagriezi smalkos kubiņos, tad, izņemot gaļu, sīpolus un timiāna zariņus, to var sablendēt un ieliet atpakaļ katlā. Otrais veids - klasiski ar miltiem un aukstu ūdeni. Man labāk patīk blendēšanas versija, bet tā, protams, prasa vairāk laika.
  6. Šo ēdienu pasniedz ar kartupeļu biezeni, es to gatavoju ar daudz sviesta. Liela nozīme ir kartupeļiem, šajā gatavošanas reizē es tos sūtīju no Wolt market, tie bija ūdeņaini, bet biezenim labāk der miltainās šķirnes, jo tad tajā nepaliek gabaliņi. Citreiz es izberžu biezeni caur sietu, bet, ja ir lielas viesības un daudz kartupeļu masas, tas prasa laiku. Biezenim uz katru kilogramu kartupeļu lieku vismaz 100 g sviesta, kā arī lieku klāt saldo krējumu. Ja gatavojat viesībām, noteikti nevajadzētu domāt par kalorijām, jo tās ir viesības, cilvēki nāk baudīt.
Turpinājumu lasi nākamajā lapā

Dzīvesstils

“Jo aukstāks laiks aiz loga, jo vairāk vakarus gribas pavadīt mājās, skatoties filmas un aicinot ciemos draugus. Kādi tusiņi bez uzkodām? Un kādas uzkodas bez mērcītēm? No tā visa izriet, ka garajos un tumšajos vakaros mērcītes ir pat obligātas,” atzīmē virtuves huligāns Pipars.

Svarīgākais