Bonjour, mes amis! Francijas vakaram būt!

5.lapa

Tarte Tatin ar āboliem

Foto: Lana Fursova

Lai arī cik smalki neizklausītos šis deserts, to tiešām būs pa spēkam pagatavot jebkuram. Tarte Tatin esmu gatavojusi gan ar bumbieriem, plūmēm, gan persikiem, gan ar āboliem. Sāļā karamele pamatnē noteikti ir kārums, kas ies pie sirds katram. Tās patīkamā, sabalansētā garša iet kopā ar dažādiem augļiem un saldējumu, ko pasniedz ar šo desertu. Tāpēc ir vēlams to likt gatavoties, kad viesi jau sākuši mieloties ar otro ēdienu, un pasniegt desertu siltu.

Šis deserts ir radies Francijā tālajā 1880.gadā 170 kilometrus no Parīzes Lamotte - Beuvron pilsētā Hotel Tatin, kas piederēja divām māsām Stefānijai un Karolīnai. Leģendas vēsta, ka Stefānija bija atbildīga par virtuves darbiem un viņa šo desertu esot pagatavojusi steigā un it kā pieļāvusi kļūdu, gatavojot tradicionālo tarti. Bet galu galā viesi to tik ļoti iemīļoši, ka māsas to nolēmušas iekļaut sava restorāna ēdienkartē.

Nepieciešams: (23 cm veidnei)

6 - 8 vidēji āboli

100 g cukurs

3 ēdam.k. ūdens

45 g sviesta

vaniļas cukurs

3 loksnes kārtainās rauga mīklas (var nopirkt saldētas)

vaniļas saldējums servēšanai

PAGATAVOŠANA:

  1. Cukuru liek katliņā ar ūdeni, silda uz vidēji lēnas uguns.
  2. Tikmēr nomizo ābolus un sagriež 8 daivās.
  3. Tad, kad katliņā sāk veidoties karamele un cukurs pilnībā izšķīdis, to noņem no uguns un pievieno sviestu, to maisa līdz izveidojusies viendabīga masa. Pievieno ābolus un turpina sildīt apmēram 15 - 20 minūtes.
  4. No mīklas loksnēm izgriež apaļu formu (uz mīklas novietojot pannas veidni un apvelkot apkārt ar nazi), mīklu ar dakšiņu sadursta.
  5. Pannā kārto ābolus ar karameli, pa virsu uzliek mīklas loksnes. Liek krāsnī uz 190 grādiem, cep 45 minūtes.
  6. Atlikušo mērci var pārliet pāri saldējumam servējot.

Foto: Lana Fursova

Turpinājumu lasi nākamajā lapā

Svarīgākais