Ja ēst gatavošanai ir izmantotas tikai saulespuķu vai olīveļļu, tad laiks izmēģināt jaunas garšu kombinācijas. Piemēram, linsēklu eļļa ir lieliski piemērota mērcei. Tā ir laba locītavām, smadzenēm un sirdij.
Veikalos var nopirkt ļoti dažādas eļļas: sezama, kokosriekstu, avokado un valriekstu eļļas. Dažas no tiem ir ideāli piemēroti cepšanai, savukārt citus nevajadzētu karsēt, un tās labāk izmantot gatavo ēdienu mērcēm.
Viena no pirmajām eļļām, kas nāk prātā, runājot par salātiem, ir olīveļļa. Tā ir bagāta ar mononepiesātinātajām taukskābēm, kas palīdz samazināt “sliktā” holesterīna līmeni asinīs. Produkts satur arī antioksidantus, īpaši E vitamīnu un polifenolus. Tie ir nepieciešami, lai aizsargātu šūnas no bojājumiem, kas saistīti ar oksidatīvo stresu.
Olīveļļa tiek uzskatīta par vienu no veselīgākajām eļļām salātiem. Pētījumi liecina, ka regulāra šī produkta lietošana var samazināt sirds un asinsvadu slimību risku un uzlabot vispārējo veselību.
Kādas citas eļļas ir piemērotas salātiem?
Tas satur omega-3 taukskābes, kas palīdz mazināt hronisku iekaisumu, uzlabo smadzeņu un sirds darbību un uzlabo locītavu veselību. Šī eļļa ir lieliski piemērota salātiem vai citiem aukstiem ēdieniem. Uz tās noteikti nav vērts cept, jo karsējot produkts zaudē savas derīgās īpašības.
Tai ir bagātīga riekstu garša, un to uzskata par lielisku antioksidantu un polinepiesātināto taukskābju avotu. Šī eļļa nāks par labu arī organismam: stiprinās asinsvadus, palīdzēs sirdij un samazina “sliktā” holesterīna līmeni.
Valriekstu eļļa satur arī lielu daudzumu E vitamīna un labvēlīgas minerālvielas, piemēram, cinku un magniju, padarot to par vērtīgu papildinājumu jūsu uzturā.
Tā ir bagāta ar antioksidantiem, kas palīdz aizsargāt ķermeņa šūnas. Produkts satur arī unikālus savienojumus, piemēram, sezamīnu un sezamolīnu, kam piemīt pretiekaisuma īpašības un kas var palīdzēt pazemināt holesterīna līmeni.
Turklāt sezama sēklas uzlabo ādu un matus - tas viss pateicoties augstajam B vitamīnu saturam Produkts piešķir ēdieniem īpašu garšu un aromātu, ko īpaši novērtēs Āzijas virtuves cienītāji.
Avokado eļļai ir krēmīga tekstūra un maiga garša. Tajā ir daudz mononepiesātināto tauku, kas ir noderīgi sirds un asinsvadu sistēmai.
Citas avokado eļļas priekšrocības:
Pētījumi liecina, ka kokosriekstu eļļa var palīdzēt uzlabot vielmaiņu un samazināt triglicerīdu līmeni asinīs. Šim produktam ir raksturīga saldena garša, un tā pievieno neparastu noti sagatavotajiem ēdieniem. Tomēr ir svarīgi atcerēties, ka kokosriekstu eļļa sastāv galvenokārt no piesātinātajiem taukiem, tāpēc noteikti nav vērts to pārmērīgi lietot.
Lasi arī: 5 ēdieni, ko nevajadzētu pagatavot čuguna pannā
Dažādām eļļām ir unikālas īpašības un tās var nodrošināt jūsu uzturā būtiskas uzturvielas. Galvenais ir pievērst uzmanību kvalitātei un izvēlēties auksti spiestas eļļas, lai iegūtu maksimālu labumu.
Lai pagatavotu pēc iespējas veselīgākas pusdienas, labāk izmantot eļļu ar augstu degšanas (dūmu) temperatūru - no 120 līdz 180 grādiem. Turklāt svarīgi, lai tajā būtu gan piesātinātās, gan mononepiesātinātās taukskābes, kas ir izturīgas pret oksidēšanos.