Mākslīgo saldinātāju plusi un mīnusi

© Foto: Pexels.com

“Mākslīgie saldinātāji ir mazkaloriju cukura aizstājēji, kas atrodami daudzos pārtikas produktos. Cukuru saturošu pārtikas produktu aizstāšana ar pārtikas produktiem un dzērieniem, kur ir mākslīgie saldinātāji, ir viens no veidiem, kā samazināt patērētā pievienotā cukura daudzumu, taču mākslīgajiem saldinātājiem ir arī mīnusi,” uzsver extension.usu.edu.

Šis raksts radīs interesi tiem, kuri interesējas par kaloriju patēriņa samazināšanu, un citiem patērētājiem, kuri vēlas uzzināt, vai viņiem nevajadzētu uztraukties par mākslīgo saldinātāju lietošanu ikdienā.

Kādos pārtikas produktos tie ir?

Foto: Pexels.com

Daudzi pārtikas uzņēmumi savos produktos izmanto mākslīgos saldinātājus kā zemu kaloriju cukura aizstājējus.

Ja pārtikas produkts ir marķēts kā “samazināts cukura līmenis” vai “diēta”, tas ir labs rādītājs, ka produkts satur mākslīgos saldinātājus. Ja produktam ir mākslīgie saldinātāji, tie tiks norādīti sastāvdaļu sadaļā iepakojuma aizmugurē.

Mākslīgos saldinātājus var atrast it visā, sākot no smalkmaizītēm un beidzot ar salātu mērci. Tāpat mākslīgie saldinātāji ir atrodami mazkaloriju dzērienos.

Pārtikas ražotāji ir izstrādājuši vairākus cukura aizvietotājus, kas ļauj mums saldināt mūsu ēdienus un dzērienus, nepievienojot tiem nekādas papildus kalorijas vai ogļhidrātus. Lai gan tas izklausās kārdinoši, vairumā gadījumu, apskatot šos mākslīgos saldinātājus tuvāk, kļūst skaidrs, ka tie mūsu veselībai skādē tik pat daudz kā cukurs.

Pārmērīga cukura uzņemšana

Foto: Pexels.com

Cukurs ir mūsu ķermeņa iecienītākais enerģijas avots. Pretēji taukiem, kas deg lēni un vienmērīgi, cukurs izdeg ļoti strauji.

Problēma ir tāda, ka, uzņemot cukurus, mūsu ķermenis zaudē hormona insulīna jūtīgumu. Viena no insulīna funkcijām mūsu ķermenī ir pārtraukt mūsu uzkrāto tauku rezervju lietošanu, kā enerģijas avotu, ja mūsu kuņģī vēl ir atlikušas uzturvielas no pēdējās maltītes.

Kad insulīna jūtīgums ir pārāk zems, mūsu aizķuņģa dziedzeris turpina izdalīt šo hormonu pat tad, kad mums tas nav nepieciešams. Tas noved pie tā, ka mums pietrūkst enerģijas, mēs esam miegaini un jūtam alkas pēc vairāk cukura, lai stabilizētu savu insulīna līmeni.

Pārmērīga cukura uzņemšana izraisa arī hronisku iekaisumu, kas, atsaucoties uz zinātniskajiem pētījumiem, tiek saistīts ar 80% rietumos izplatīkajām slimībām, ieskaitot vēzi.

di ir populārākie mākslīgie saldinātāji?

Foto: Pexels.com

Mākslīgie saldinātāji ir sintētiski cukura aizstājēji, kas ir daudz saldāki par galda cukuru.

Kamēr cukurā ir aptuveni 50 kalorijas uz ēdamkaroti, daudziem mākslīgajiem saldinātājiem ir nulle kaloriju.

Pieci no populārākajiem mākslīgajiem saldinātājiem, ir:

  • saharīns;
  • acesulfāms;
  • aspartāms;
  • neotāms;
  • sukraloze.

Saharīns ir bezkrāsaina kristāliska viela, parasti cukura aizstājējs, kas ir aptuveni 500 reižu saldāka par cukuru, pārtikas piedeva E954. Daudzās valstīs aizliegts vai lietošana ir ierobežota.

Foto: Pexels.com

Mākslīgais saldinātājs var izraisīt nātreni, ekzēmu, nelabumu, caureju, nav ieteicams bērniem.

Acesulfāms ir pārtikas piedeva E950, sintētiska ķīmiska viela, ko mēdz izmantot kā mākslīgu saldinātāju, garšas un aromāta pastiprinātāju.

Aspartāms ir mākslīgs nesaharīdu saldinātājs, kas ir 200 reizes saldāks par saharozi, un to parasti lieto kā cukura aizstājēju pārtikas produktos un dzērienos

Neotāms ir jaunas paaudzes saldinātājs ar baltu kristālisku pulveri. Tas ir 7000-13000 reizes saldāks, nekā cukurs.

Runājot par sukralozi, tā ir kaitīga tādēļ, ka hlors, kāds tiek lietots tās izstrādes stadijā, ir ļoti bīstams. Pēc tā ķīmiskās struktūras, šis hlors ļoti līdzinās pesticīdam, kas ir ticis atzīts par pārāk toksisku un vairākās valstīs ir aizliegts lietošanai lauksaimniecībā.

Dzīvesstils

“Jo aukstāks laiks aiz loga, jo vairāk vakarus gribas pavadīt mājās, skatoties filmas un aicinot ciemos draugus. Kādi tusiņi bez uzkodām? Un kādas uzkodas bez mērcītēm? No tā visa izriet, ka garajos un tumšajos vakaros mērcītes ir pat obligātas,” atzīmē virtuves huligāns Pipars.