Pagatavo gardu tēju no savas Ziemassvētku eglītes

© Foto: depositphotos.com

Vai Ziemassvētku eglīte varētu kļūt par svētku galda sastāvdaļu 2025. gada pirmajās dienās? No īsiem cepumiem līdz skuju tējai – ikviena mīļākā eglīte var būt ne tikai rotājums, bet arī vitamīnu avots.

Katru ziemu miljoniem svētku eglītes nonāk atkritumu tvertnēs vai pārstrādē. Tomēr tā vietā, lai izmestu dzīvus rotājumus, ir kāds oriģinālāks un noderīgāks veids, kā piešķirt savām eglītēm otro dzīvi. Skujas var būt par pamatu vitamīniem bagātai tējai vai pat piešķirt unikālu garšu ceptiem izstrādājumiem un citiem ēdieniem.

Skuju tēja: sena recepte ar mūsdienu priekšrocībām

Foto: pixabay.com

Priežu vai egļu skujas jau sen ir izmantotas tējas pagatavošanai, īpaši Āzijas valstīs. Speciālisti ziņo, ka šis dzēriens ir bagāts ar antioksidantiem, A un C vitamīnu, kas stiprina imūnsistēmu, uzlabo redzi un palīdz cīnīties ar saaukstēšanos. Tajā pašā laikā adatās esošajiem flavonoīdiem piemīt pretiekaisuma īpašības un tie veicina vielmaiņu.

Receptes ar skujām

Foto: pixabay.com

  • Tāpēc veselīgai un garšīgai tējai izvēlieties balto priedi, ko viegli atpazīt pēc piecu skuju ķekariem.
  • Nogrieziet adatas, aplejiet tās ar verdošu ūdeni, ļaujiet dzērienam ievilkties 10-20 minūtes un pēc tam izkāš.
  • Lai iegūtu maigāku garšu, mēģiniet pievienot medu vai citronu un pasniegt dzērienu atdzesētu, iesaka eksperti.
  • Ja priežu tēja jums šķiet pārāk neparasta, mēģiniet izmantot skujas kā aromātisku garšvielu. Tos var pievienot marinādēm, cepumiem vai pat etiķim.

Piemēram, britu šefpavāre Julia Georgalli, grāmatas “How to Eat Your Christmas Tree” autore, piedāvā vairāk nekā 30 receptes, tostarp zivis ar priežu skujām un saldējumu ar Ziemassvētku eglīšu garšu.

Priežu skuju īpatnība ir tāda, ka tā darbojas kā rozmarīns: dod specifisku garšu, bet pašas skujas nav ēdamas.

Padomi skuju savākšanai un lietošanai

Foto: pixabay.com

Izvēlieties pareizos kokus: ir piemērotas priedes, egles, taču izvairieties no ciprese, ciedra un īves, kas var būt toksiskas.

Esiet piesardzīgs ar apstrādātiem kokiem: ja koks tika iegādāts veikalā vai tirdziņā, iespējams, tas ir apstrādāts ar ķīmiskām vielām.

Sagatavojiet skujas: uzvelciet cimdus, rūpīgi noskalojiet zarus zem auksta ūdens un sagrieziet skujas ar asām šķērēm.

Tāpat nelietojiet brūnas vecas skujas, kas nokritušas uz zemes, un neēdiet tās neapstrādātas.

Skuju priekšrocības un ierobežojumi

Foto: pixabay.com

No priežu skujām gatavotu tēju tradicionāli izmanto, lai novērstu skorbutu, jo tajā ir augsts C vitamīna saturs. Tad priežu dzērienā esošais A vitamīns palīdz uzturēt acu veselību. Skujiņām piemīt arī pretiekaisuma īpašības un tās var uzlabot imunitāti ziemā.

Tomēr ir svarīgi atcerēties: priežu tēja dažiem cilvēkiem var izraisīt ādas kairinājumu, kā arī kuņģa darbības traucējumus pārdozēšanas gadījumā. Piemēram, neiesaka grūtniecības laikā dzert dzērienus ar priežu skujām.