Vienīgais pareizais veids, kā ēst spinātus, lai iegūtu maksimālu labumu

© Foto: pixabay.com

Spināti ir bagāti ar dabisko taukos šķīstošo pigmentu luteīnu, kas ir spēcīgs antioksidants. Bet ne katra to pagatavošanas metode ir noderīga. Kāds ir vienīgais pareizais veids, kā ēst spinātus, lai iegūtu maksimālu labumu?

Spināti tiek uzskatīti par superēdienu vīriešiem un sievietēm un vienu no veselīgākajiem dārzeņiem pasaulē. Tas ir ne tikai mazkaloriju - tikai 23 kcal, bet arī bagāts ar dzelzi, kalciju, kāliju, magniju, nātriju, cinku, kā arī satur lielu skaitu vitamīnu: C, A, B1, B2, B6, PP, P , E, D2, K Tajā pašā laikā tas satur daudz šķiedrvielu, kas nozīmē, ka tas piesātina un uzlabo vielmaiņu. Tas satur arī daudz vairāk luteīna, kas ir spēcīgs antioksidants, nekā citi dārzeņi.

Ēdienu gatavošanā spinātus izmanto visdažādākajos veidos: no tiem gatavo pīrāgus, zupas, salātus, sautē mērcē - kopumā ir simtiem dažādu ēdienu. Bet ne visi no tiem būs vienlīdz noderīgi, jo luteīns ir ļoti jutīgs pret termisko apstrādi.

Foto: pixabay.com

Zinātnieki no Linkēpingas universitātes (Zviedrija) nolēma noteikt labāko veidu, kā pagatavot spinātus. Eksperimenta laikā viņi spinātus gatavoja dažādos veidos: vārīja dažādus laikus dažādās temperatūrās, sautēja, cepa, gatavoja sulu un smūtijus, kā arī vienkārši svaigus pievienoja salātiem. Un katru reizi tika mērīts luteīna saturs.

Rezultātā izrādījās, ka jo augstāka temperatūra un ilgāka termiskā apstrāde, jo mazāk luteīna spinātos. Piemēram, ja to cep, tad pēc divām minūtēm labuma vairs nebūs gandrīz nekāda. Tajā pašā laikā tikai mikroviļņu krāsnī uzkarsēts dārzenis ir daudz veselīgāks. Bet vislabāk to vispār nepakļaut termiskai apstrādei.

Foto: pixabay.com

Kā atklājuši zinātnieki, visvairāk luteīna ir smalki sagrieztos spinātos vai spinātu smūtijos un sulā. Ja tiek iznīcināta auga struktūra, luteīns izdalīsies visaktīvāk. Pētnieki uzsvēra, ka ir svarīgi spinātiem pievienot jebkādus piena taukus - sviestu, skābo krējumu vai pilna tauku satura jogurtu.

Lasi arī: 5 ēdieni, kas jāēd un jāpagatavo janvārī

Svarīgākais