Alumīnija folija ir ērts un daudzpusīgi virtuvē izmantojams rīks - to var izmantot, lai iesaiņotu ēdienu, saglabātu tā siltumu vai izklātu cepešpannas. Tomēr šefpavārs Mohammeds Ince rakstā “Thetakeout.com” pastāstīja par situāciju, kurā folija izmantošana būtu kritiska kļūda.
Viņš paskaidroja, ka foliju nav ieteicams izmantot kā cepšanas paliktni, jo īpaši konditorejas izstrādājumiem, piemēram, cepumiem vai keksiņiem.
"Folija atstaro siltumu, nevis to absorbē, tāpēc jūs bieži iegūstat nevienmērīgus rezultātus, it īpaši ar smalkiem ceptiem izstrādājumiem," skaidroja Ince. "Apakša var apbrūnināt pārāk ātri, atstājot iekšpusi jēlu."
Vēl viens triks, kas jāatceras, ir neizmantot foliju ceptiem produktiem, kas satur citrusaugļus, piemēram, citronu tarte - kā skaidro šefpavārs, skābās sastāvdaļas var izraisīt alumīnija folija sadalīšanos, atstājot rūgtu garšu. Tas attiecas arī uz citām skābām sastāvdaļām, piemēram, etiķi vai tomātiem.
Ko cepot lietot folija vietā?
Šefpavārs cepšanas laikā iesaka izmantot pergamenta papīru - viņš saka, ka tas neietekmē garšu, ļauj izcepties vienmērīgi un nepielīp. Izmantojot to kā cepšanas paklāju, starp jūsu konditorejas izstrādājumiem un cepešpannu tiek izveidots elpojošs slānis. Tā kā daudzām cepešpannām ir karstākas un vēsākas vietas, cepamais papīrs palīdz kontrolēt un izlīdzināt temperatūras atšķirības.
Var izmantot arī silikona paklājiņus, kas ir atkārtoti lietojami un lieliski piemēroti cepumiem un kūkām.
Vienīgais brīdinājums, kas jāņem vērā, tos izmantojot, ir tāds, ka silikona cepšanas paklāji ir ļoti nelīpoši, tāpēc, lai gan tie ir lieliski piemēroti lipīgām karamelēm un bezē, tie var izraisīt cepumu mīklas pārmērīgu izplūšanu, liekot tiem zaudēt sākotnēji iecerēto formu.