Zinātnieki no Hārvardas universitātes ir noskaidrojuši, kā tumšā šokolāde patiesībā ietekmē veselību, un atklājuši negaidītas labvēlīgas īpašības. Salīdzinoši pētījumi tika veikti ar dažādu veidu šokolādi, kas izgatavota no kakao pupiņām (tumšā, baltā, piena šokolāde).
Analizējot milzīgu datu apjomu, zinātnieki ir atklājuši, ka regulāra tumšās šokolādes lietošana ir saistīta ar mazāku risku saslimt ar 2. tipa cukura diabētu. Savukārt saldās piena šokolādes cienītājiem ir lielāka iespēja iegūt lieko svaru un ciest no diabēta.
"Šokolāde, kas iegūta no kakao koka (Theobroma cacao) pupiņām, ir viens no pārtikas produktiem ar augstāko flavonola saturu un ir populārs kārums visā pasaulē," raksta zinātnieki specializētajā žurnālā “BMJ”.
Tieši flavonoīdu klātbūtne padara šokolādi par produktu, kas labvēlīgi ietekmē asinsvadus: pazemina asinsspiedienu. Tas ir arī dabisks viegls antidepresants, jo tas uzlabo garastāvokli.
Vēl viena negaidīta tumšās šokolādes pozitīva īpašība ir tā, ka tā darbojas kā prebiotika uz zarnu mikrobiomu, mainot to uz labo pusi. Tas uzlabo ķermeņa vispārējo stāvokli un stiprina imūnsistēmu.
Lasi arī: Uztura speciālists nosauc proteīnu nr. 1 asinsspiediena pazemināšanai