Kā samazināt cukura daudzumu, gatavojot desertus?

© Pexels.com

Cukurs ir svarīgs ne tikai tā salduma, bet arī tekstūras un krāsas dēļ. Vai, gatavojot desertus, to iespējams ar kaut ko aizstāt? Atbildi meklē Bendžamina Ebuehi no “The Guardian”.

"Cilvēki bieži jautā - vai es varu samazināt cukura daudzumu uz pusi vai par ceturtdaļu?" saka “The Guardian” žurnāliste Bendžamina Ebuehi.

“Tomēr tā nedrīkst darīt - tas var izmainīt visu recepti!” Un tas, protams, ir tāpēc, ka cukurs nav tikai saldums - tā citas īpašības ietver kūku mitrumu un mīkstumu, garšas un karamelizācijas pievienošanu, kā arī ilgmūžību. "Cukurs arī piešķir struktūru, ja to apvieno, piemēram, ar olām, piemēram, gatavojot bezē," skaidro Ebuehi.

Pixabay.com

Cukurs ir neatņemama sastāvdaļa cepumos un kūkās. “Cukura saturs tiem ir augsts, jo tas ir daļa no saistvielas, kraukšķīguma, cepuma formas un garšas,” saka Rozija Saiksa, grāmatas “Every Last Bite” autore.

Eksperti saka, ka cukura daudzumu receptē, lai būtiski neizmanītu tās gala iznākumu, daudzmaz droši var samazināt par ne vairāk kā 25%.

Augļi ir risinājums, pateicoties tajos esošajiem dabiskajiem cukuriem. Īpaši labi noder dateles, kuras vispirms izmērcētas.

unsplash.com

Saiksa iesaka: “Izrullējiet mīklu, pārkaisiet ar datelēm, pēc tam sarullējiet to atpakaļ un sagrieziet šķēlēs. Jums būs saldi cepumi bez pārāk daudz cukura.”

Vēl viens dabisks saldinātājs ir medus, kas arī pievieno papildu uzturvielas.

unsplash.com

Saiksa arī iesaka būt radošam un daļu miltu aizstāt ar kakao: "Tas piešķirs ne tikai saldu, citādu garšu, bet arī papildu kraukšķīgumu.”

Baltā cukura patēriņu var samazināt, aizstājot to ar nerafinētu cukuru, piemēram, kokosriekstu cukuru, kas būs lieliski piemērots smalkmaizītēm, vienkāršām kūkām, krēmveida pudiņiem vai šokolādes cepumiem.

unsplash.com

Ir arī cukura aizstājēji, piemēram, ksilīts, kas, pateicoties zemajam GI, mazāk ietekmē cukura līmeni asinīs un tāpēc noder diabēta slimniekiem. Tomēr no tā nevar sagaidīt tādu pašu karamelizāciju, turklāt daži pētījumi ir ziņojuši par tā nelabvēlīgo ietekmi uz veselību.

Dzīvesstils

Karamelizēti banāni ar mandeļu skaidiņām - tas ir debešķīgi gards un neticami viegli pagatavojams deserts dzīves baudītājiem - visiem tiem, kas meklē izcilas garšas, bet nevēlas piepūlēties! Ar recepti dalās Nigel Slater no “The Guardian” komandas.