Ūdens garšo daudz labāk, ja tas ir atdzesēts, un, pievienojot ledu remdenai kafijas vai tējas tasei, dzēriens uzreiz kļūst par daudz patīkamāku dzērienu. Tomēr ir viena lieta, ko pārāk plaši neizmanto, - ledus kubiņu ielikšana zupā.
Pievienojot zupai dažus ledus gabaliņus, neatkarīgi no tā, vai tā ir konservēta, veikalā pirkta, pārpalikums vai mājās gatavota, var veikt vairākas funkcijas, sākot no temperatūras regulēšanas līdz kontrolētai atšķaidīšanai. Labākais ir tas, ka tie ir tikai vienkāršie vecie ledus gabaliņi. Katram no šeit sniegtajiem noderīgiem padomiem ir nepieciešams tikai ledus, kas pagatavots no krāna ūdens, raksta thetakeout.
Viens no veidiem, kā daži cilvēki mēģina atdzesēt pārāk karstu zupu, ir tās pūšana, bet labas uzvedības noteikumi saka, ka to darīt ir nepieklājīgi. Lai gan šo likumu nav jāievēro, pusdienojot vienatnē savās mājās, kad var nākties dažas minūtes papūst zupu, pirms pazemināsiet temperatūru. Tā var būt netīra nodarbošanās, ja nejauši pūšat pārāk spēcīgi un izšļakstīsit zupu. Tā vietā var uzticēt šo darbu ledus gabaliņiem.
Sāciet, pievienojot zupai tikai vienu ledus kubiņu un iemaisot to. Ja tas neizdodas, vienmēr varat pievienot vairāk kubiņu. Ledus, ja to ievada karstā šķidrumā, dabiski izkusīs, un karsts šķidrums plus auksts šķidrums ir vienāds ar nedaudz mazāk karstu šķidrumu. Jā, kūstošais ledus zupu zināmā mērā atšķaidīs, taču dažas zupas — īpaši cieti saturošas vai tādas, kuru buljonā ir daudz kolagēna — atdziestot, sabiezēs. Pat ja zupa nav tāda, tad ledus kubiņa šķidrumam (kas vidēji ir apmēram divas ēdamkarotes) nevajadzētu to pārāk atšķaidīt.
Kā izrādās, nelielais ūdens daudzums no izkusuša ledus kubiņa var mazināt siltumu, atdzesējot zupu. Šis pats zupas atšķaidīšanas triks darbojas tikpat labi, lai labotu pārāk sāļu zupu. Konservētās zupās it īpaši tiek teikts, ka tajā ir augsts sāls līmenis. Ledus kubiņš ir ērts zupas atsāļotājs.
Ja gatavojat katliņu ar mājās gatavotu vistas buljonu (izmantojot saldētavas maisu, kas pildīts ar dārzeņu atgriezumiem, vistas kauliem un ādu), un virspusē redzat tauku slāni. Jā, vistas āda to darīs, jo katrā 30 ml ir 11 grami tauku. Parasti buljonu vajadzētu atdzesēt uz nakti un no rīta vienkārši noņemt sacietējušo tauku slāni (protams, saglabājiet to, lai pagatavotu čili-ķiploku mērci vai vistas ciskas). Kā jūs varat buljonu attaukot ātrāk? Ar ledus kubiņiem, protams.
Paņemiet lielu karoti un nosmeliet pēc iespējas vairāk tauku, pēc tam ielieciet ledus kubiņus traukā. Atlikušajiem taukiem vai ievērojamai to daļai vajadzētu sacietēt ap ledus kubiņiem, kas pēc tam nekavējoties jāizzvejo, pirms tie izkūst un izdala taukus. Lai saglabātu vajadzīgo, ar taukiem pārklātos kubiņus var ievietot ledusskapī. Kad ledus kūst atdzesētā ūdenī, taukiem jāpaliek pietiekami cietiem, lai tos noņemtu.
Vēl viens iemesls, kāpēc varētu vēlēties pievienot zupai ledu, ir tas, ka šī konkrētā zupa ir paredzēta, lai pasniegtu atdzesētu. Ir vairākas šādas zupas, tostarp spāņu gaspačo uz tomātiem un dārzeņiem, Austrumeiropas aukstā biešu zupa un krēmīgā franču kartupeļu zupa, kas pazīstama soupe vichyssoise. Mazāk pazīstama var būt fruktsuppa, kas ir skandināvu saldināta augļu zupa, kas tiek pasniegta kā vasarīgs deserts.
Dažas no šīm atdzesētajām zupām var būt jāgatavo, savukārt citās ir iekļautas istabas temperatūras sastāvdaļas, tāpēc tās parasti prasa vairākas stundas ledusskapī, lai sasniegtu pareizo pasniegšanas temperatūru. Tomēr risinājums ir iemest ledus kubiņu kaudzi un ļaut tiem darboties. Lai zupa pārāk neatšķaidītos, var samazināt zupā izmantojamā šķidruma daudzumu. Viens kubs, kam ļauts pilnībā izkust, izdalīs aptuveni 30 ml ūdens, tāpēc ņemiet to vērā, veicot aprēķinus.