Labāk nekā kartupeļi: 10 veselīgākās piedevas

© Foto: Pexels.com

Bieži vien piedevu uztver kā sekundāru ēdienu, aizmirstot, ka tas var ne tikai papildināt pamatēdiena garšu, bet arī būtiski uzlabot tā uzturvērtību un dažādot uzturu.

Labi izvēlētas piedevas nav tikai šķīvja rotājums, tā ir sabalansēta un garšīga maltītes atslēga. Aizmirstiet garlaicīgo kartupeļu biezeni. Desmit veselīgākās un gardākās piedevas, ko ir viegli pagatavot un kas pārvērtīs ikdienas pusdienas un vakariņas par īstu garšu mielastu, piedāvā doctorpiter.

Papildinājums ēdienam

Piedevas papildina pamatēdienu pēc garšas, tekstūras un uzturvērtības, veicina labāku galveno produktu uzsūkšanos un palīdz dažādot uzturu. Dažādās pasaules virtuvēs piedevu ēdieni ir atšķirīgi: austrumu tradīcijās tie parasti ir graudaugi vai dārzeņi (piemēram, griķi, kartupeļu biezenis), bet franču virtuvē - rūpīgi atlasītas dārzeņu vai salātu kompozīcijas, kas uzsver galvenā ēdiena garšu.

Foto: pixabay.com

10 populārākās veselīgās piedevas

Griķi. Labākais starp graudaugiem olbaltumvielu un dzelzs satura ziņā. Tie ir bez lipekļa, un kompleksie ogļhidrāti nodrošina ilgstošu sāta sajūtu.

Kvinoja. Viens no nedaudzajiem augu izcelsmes pārtikas produktiem, kas satur visas neaizvietojamās aminoskābes. Tas ir lielisks olbaltumvielu un magnija avots. Kvinoja nesatur lipekli un ir piemērota cilvēkiem ar šīs olbaltuma sastāvdaļas nepanesību, kā arī diabēta slimniekiem.

Foto: pixabay.com

Bulgurs ir bagāts ar šķiedrvielām un lēnajiem ogļhidrātiem, kas uztur cukura līmeni asinīs. Tas ir arī bagāts ar B vitamīniem.

Lēcas. Bagātas ar olbaltumvielām, dzelzi un šķiedrvielām, pazemina holesterīna līmeni. Ideāls variants tiem, kas zaudē svaru vai ievēro augu diētu.

Savvaļas rīsi. Satur vairāk olbaltumvielu un antioksidantu nekā parastie baltie rīsi. Tiem ir zems glikēmiskais indekss (glikēmiskais indekss ir rādītājs, kas atspoguļo to, cik ātri ogļhidrāti no produkta paaugstina cukura līmeni asinīs), un tam ir mazāk kaloriju nekā parastajiem rīsiem. Palīdz normalizēt holesterīna līmeni, atbalsta sirds un asinsvadu sistēmu un attīra organismu no toksīniem.

Dārzeņu biezenis no ziedkāpostiem, brokoļiem, saldajiem kartupeļiem. Viegli sagremojams, tas saglabā lielāko daļu vitamīnu un minerālvielu. Atšķirībā no kartupeļu biezeņa, šis garnīrs satur mazāk cietes un vairāk šķiedrvielu.

Foto: pixabay.com

Cepti dārzeņi. Cepšana cepeškrāsnī saglabā vairāk vitamīnu nekā cepšana uz pannas, un dārzeņos esošās šķiedras atbalsta zarnu darbību.

Foto: pixabay.com

Pupiņas un aunazirņi. Bagāti ar augu olbaltumvielām, dzelzi un šķiedrvielām, tie palīdz ilgstoši justies paēdušiem.

Foto: pixabay.com

Pērļu mieži. Tie ir ļoti nenovērtēti, taču vitamīnu daudzveidības ziņā tie apsteidz daudzus citus graudaugus. Satur B un A, D, E, PP vitamīnus un šķiedrvielas. Pērļu mieži palīdz attīrīt zarnas un uzlabo ādas stāvokli.

Makaroni no pilngraudu miltiem vai pākšaugiem. Atšķirībā no parastajiem makaroniem, šāda veida makaroni satur vairāk olbaltumvielu un šķiedrvielu, tiek sagremoti lēnāk un neizraisa asas cukura svārstības.

Garnējiet pareizi

Foto: pixabay.com

Palīdz sabalansēt uzturu. Piedevas satur būtiskas olbaltumvielas, taukus, ogļhidrātus, šķiedrvielas, vitamīnus un minerālvielas.

Palīdz gremošanā. Dārzeņi, graudaugi un pākšaugi, ko bieži izmanto piedevās, satur uztura šķiedrvielas, kas nepieciešamas normālai kuņģa-zarnu trakta darbībai.

Padara maltītes daudzveidīgākas. Piedevu tekstūru un garšu daudzveidība padara maltītes interesantākas un palīdz veicināt veselīgus ēšanas paradumus.

Sabalansēta uztura principi

Foto: pixabay.com

Piedevas ir svarīga sabalansēta uztura sastāvdaļa. Tās pamatprincipi:

Daudzveidība. Uzturā jāiekļauj pārtikas produkti no dažādām pārtikas grupām: olbaltumvielas, tauki, ogļhidrāti, vitamīni, minerālvielas un šķiedrvielas. Tas palīdz izvairīties no uztura trūkumiem un padara ēdienu garšīgu un sabalansētu.

Pareiza makroelementu attiecība. Ieteicamais kaloriju sadalījums ir 25-35% olbaltumvielu, 25-35% tauku un 30-50% ogļhidrātu. Ogļhidrātus labāk iegūt no kompleksiem avotiem (veseli graudi, dārzeņi, pākšaugi), bet taukus no augu eļļām un riekstiem.

Regularitāte. Ēdot nelielas, bet regulāras maltītes, tiek uzturēts augsts enerģijas līmenis un samazinās pārēšanās risks.

Mērenība un kaloriju kontrole. Pārraugiet patērēto kaloriju attiecību pret enerģijas patēriņu. Iesaka samazināt cukura, sāls un piesātināto tauku patēriņu.

Pietiekama šķidruma uzņemšana. Ūdens ir būtisks vielmaiņai, toksīnu izvadīšanai un vispārējam tonusam.

Foto: pixabay.com

Šie principi palīdzēs

Palīdz uzturēt sevi formā un uzlabo pašsajūtu. Izvēlieties kvalitatīvas sastāvdaļas un gatavojiet gudri, lai katra maltīte būtu ne tikai garšīga, bet arī veselīga.

Svarīgākais