Franču “baltais zelts” – porcelāns

© Publicitātes foto

Elegance, tradīcijas, meistarība, kvalitāte, mākslinieciskā vērtība - tas viss ir franču porcelāns, tā sauktais - “Baltais Zelts”. Es teiktu, ka vārdu salikums ”Limožas porcelāns” ir kas līdzīgs vārdu salikumiem “Bordo vīns” vai “Venēcijas stikls”.

Labs ēdiens, skaisti trauki un piederumi, eleganti saklāts galds, tās visas ir franču kultūras sastāvdaļas, tāpēc franču porcelāns ir tas, ar ko viņi lepojas un nodod mantojumā nākamajām paaudzēm.

Francijas pilsēta Limoža, porcelāna galvaspilsēta, atrodas reģionā, kur jau vairāku gadsimtu garumā koncentrējas franču porcelāna izcilākie ražotāji. Kādreiz reģionā varēja saskaitīt līdz pat 30 porcelāna fabriku, bet mūsdienās ir palikušas vien dažas. Slavenākās no tām ir Bernardaud, Haviland, Raynaud, J.L Coquet.

Limožas porcelāna vērtība un kvalitāte ir tik augsta, ka šos priekšmetus kolekcionē visā pasaulē. Limožas porcelāna reģionālā izcelsme ir aizsargāta ar likumu, tāpat kā šampanietis.

Labākās pasaules viesnīcas un restorāni dod priekšroku franču porcelāna kolekcijām, bieži vien pasūtot ražotājiem savu unikālo dizainu.

Ieskatīsimies porcelāna vēsturē un kāpēc tieši Limoža.

Eiropas baltā porcelāna vēsture sākas 1712. gadā, kad no franču jezuītu priesteru vēstulēm Eiropas amatnieki saņēma ļoti detalizētu Ķīnas porcelāna izgatavošanas recepti. Vācijā jau tolaik tirgoja cieto porcelānu, taču tas ļoti atšķīrās no izturīgā ķīniešu baltā porcelāna. Papildus divām ļoti detalizētām vēstulēm mūks uz savu dzimteni nosūtīja izejvielu paraugus un albumus ar porcelāna ražošanas procesu ilustrācijām.

Pamazām Eiropas valstis sāka apgūt baltā porcelāna izgatavošanas tehniku. Veiksme uzsmaidīja Francijas pilsētai Limožai, kura jau bija labi pazīstama ar vara, fajansa un audumu ražotnēm. Ir leģenda, ka baltā māla atradne tika atrasta nejauši, ciematā netālu no Limožas. Ārsts Žans Batists Darnē savam draugam farmaceitam Markam Hilairam Vilarisam pastāstīja, ka viņa sieva kā balinātāju izmantojusi mālu no tuvējiem kalniem. Tā tika atklātas kaolīna (baltā māla) atradnes. Vārds “kaolīns” nozīmē pilsētu Ķīnā, kuras nosaukums ir Gao Ling - tieši tajā tas pirmo reizi tika atklāts. Bez šā komponenta nebūtu iespējams izveidot traukus, kas spētu konkurēt ar ķīniešu porcelānu.

Vilaris daudz laika veltīja vietējo mālu paraugu analīzei un atlasīja pašus labākos. 1766. gadā viņš atvēra Markonjakas karjeru, no kuras iegūtais izejmateriāls kļuva pazīstams kā Limožas kaolīns. No šā izejmateriāla arī tika iegūts īsts porcelāns - plāns un žilbinoši balts.

1769. gadā Francijas karalis Luijs XV no pilsētas iegādājās iepriekš minēto kaolīna atradni, padarot porcelāna ražošanu par karalisko privilēģiju. Tieši no šā gada Francijā tika ieviestas porcelāna ražošanas tiesības un attiecīgi arī pienākumi.

Lielo porcelāna ražotāju laikmets sākās tikai 19. gadsimtā, to radīja neatkarīgi ražotāji, par kuriem es pastātīšu detalizētāk.

Bernardaud

Bernardaud vēsture aizsākās 1863.gadā, kad divi rūpnieki, sajūtot porcelāna potenciālu, atvēra manufaktūru Limožā. 1900.gadā amatnieks Leonards Bernardo, kurš, pateicoties savam talantam, bija kļuvis par uzņēmuma līdzīpašnieku, izpirka uzņēmumu un deva tam savu vārdu, kā arī izveidoja zīmola DNS, kas pastāv jau vairāk nekā simt piecdesmit gadus.

1923. gadā Leonardu nomainīja viņa dēls Mišels Bernardo, savukārt 1950. gadā Mišela vietā stājās Žaks Bernardo. Rūpnīcas dibinātāja dēls un mazdēls būtiski attīstīja ģimenes biznesu. Mišels rūpnīcā atvēra tuneļa krāsni, lai labāk apdedzinātu porcelānu. Viens no nozīmīgākajiem Žaka nopelniem ir sadarbība ar slaveniem 20. gadsimta 50.gadu māksliniekiem, kuru vidū bija, piemēram, slavenais industriālais dizainers Raimonds Lēvijs.

Pjērs Bernardo, kurš uzņēmumu pārņēma 1962. gadā, nopietni paplašināja ražošanu. Viņš atvēra jaunu manufaktūru Oradour-sur-Glane un nopirka veco rūpnīcu Ancienne Manufacture Royale, kas kļuva par Bernardaud daļu un turpināja ražot klasiskās servīzes no arhīviem, kas atkārto 18. un 19. gadsimta oriģinālus. Bernardaud vēlējās sadarboties ar dažiem sava laikmeta spilgtākajiem māksliniekiem, tostarp Roju Lihtenšteinu, Aleksandru Kalderu un Sezaru.

Bernardaud zīmols ir vienīgais, ko Šagāla fonds ir pilnvarojis reproducēt mākslinieka darbus uz porcelāna.

2013. gads rūpnīcai bija īpašs - pirmo reizi tās pastāvēšanas vēsturē tā plaši atzīmēja savu jubileju. Par godu 150. gadadienai klajā nākuši desmit porcelāna šķīvju komplekti, kuru dizainu veidojuši laikmetīgās mākslas zvaigzne Džefs Kūns un leģendārais kinorežisors ​​Deivids Linčs.

Kopš 2004. gada par rūpnīcas ģenerāldirektoru kļuva nākamais dinastijas pārstāvis - Mišels Bernardo.

Lai popularizētu porcelānu, Mišels izveidojis Bernardaud fondu - kultūras centru, kas organizē interaktīvas ekskursijas un tikšanās ar jaunajiem māksliniekiem un ikgadējas mūsdienu konceptuālā porcelāna izstādes, kuras pēc tam ceļo pa vadošajiem muzejiem pasaulē.

Publicitātes foto

Publicitātes foto

Publicitātes foto

Haviland

Porcelāna fabrika Haviland - Amerikas dinastija un franču mantojums. 19.gadsimta vidū uzņēmīgam amerikānim Deividam Havilendam izdevās pacelt Limožas porcelāna ražošanu pilnīgi jaunā līmenī. Tieši Havilendam izdevās panākt izsmalcinātās Limožas keramikas popularitāti vispirms Francijā un pēc tam arī citās valstīs. Apmesties Limožā viņu pamudināja nejaušība - viens no aristokrātiem lūdza atjaunot salauztu apakštasīti, kas bija izgatavota no Limožas porcelāna. Tā viņš iepazinās ar pārsteidzošajiem Limožas meistaru darinājumiem, to meistarība viņu apbūra un viņš nolēma palikt Limožā.

1842. gadā tika atvērta pirmā Haviland rūpnīca. Drīz vien Limožas porcelāns ar zīmolu “Haviland” sāka tikt uztverts kā īsts mākslas darbs. 1890. gadā Deivida dēls Teodors nodibināja vēl lielāku porcelāna rūpnīcu, kas bija manāmi pārāka par visām pārējām. Šeit viņi pirmo reizi sāka pielietot jaunākās apdedzināšanas tehnoloģijas un unikālas tehnikas gatavo izstrādājumu dekorēšanai. Pēc Teodora nāves rūpnīca tika nodota viņa dēlam, bet pēc tam viņa mazdēlam un mazmazdēlam, kurš šodien vada uzņēmumu.

Mūsdienās Haviland ir moderns uzņēmums, kurā jaunākās tehnoloģijas ir veiksmīgi apvienotas ar roku darbu, lai radītu pārsteidzošus izstrādājumus no Limožas porcelāna.

Publicitātes foto

Publicitātes foto

Raynaud

Vairāk nekā gadsimtu franču zīmols Raynaud ir Limožas porcelāna meistarības paraugs. Viss sākās 1911. gadā, kad Martiāls Reino, porcelāna tirgotājs, kurš kopš 19.gadsimta beigām bija ceļojis pa pasauli, lai pārdotu "balto zeltu" turīgiem klientiem, nolēma atvērt savu darbnīcu Limožā. 1919. gadā pēc agrīnajiem panākumiem Eiropā un pat Krievijā (kur viņš piegādāja piederumus Romanova imperatora galmam) Martiāls Reino nopirka Monžovē rūpnīcu, kuru pilnībā reorganizēja un dibināja Porcelaine Raynaud. Viņš atstāja saviem pēctečiem milzīgu radošo mantojumu, bezgalīgu mīlestību pret dažādām kultūrām, kas bija raksturīga viņa laikmeta intelektuāļiem. Viņa vecākais dēls Andrē sekoja sava tēva pēdās, kopš agras bērnības strādājot fabrikā un mācoties glezniecību un tēlniecību. Viņš uzsāka vadīt ražošanu pēc tēva nāves 1952. gadā un kā mākslinieks un tehnoloģiju entuziasts, Andrē uzņēmās izaicinājumu modernizēt uzņēmumu un atjaunot kolekcijas, vienlaikus saglabājot ārkārtīgi augstus kvalitātes standartus. Viņa aizraušanās ar ēdienu gatavošanu drīz vien lika viņam nodibināt sakarus ar gastronomisko pasauli un uzsākt partnerattiecības ar slaveniem pavāriem, kuriem ir piešķirta Michelin zvaigzne, piemēram, Tomasu Kelleru un Annu Sofiju Piku. Mūsdienās Raynaud zīmols ar lepnumu saglabā senas tradīcijas. Raynaud amatnieki ir gatavi apmierināt jebkura priekšmeta personalizācijas pieprasījumu - sākot no vienkāršas monogrammas vai logotipa līdz ekskluzīvu porcelāna trauku dizaina izstrādei. Tagad jau gadsimtu vecā porcelāna rūpnīca Raynaud turpina rakstīt savu vēsturi.

Publicitātes foto

Publicitātes foto

Publicitātes foto

Dzīvesstils

“Jo aukstāks laiks aiz loga, jo vairāk vakarus gribas pavadīt mājās, skatoties filmas un aicinot ciemos draugus. Kādi tusiņi bez uzkodām? Un kādas uzkodas bez mērcītēm? No tā visa izriet, ka garajos un tumšajos vakaros mērcītes ir pat obligātas,” atzīmē virtuves huligāns Pipars.

Svarīgākais