Briseles kāposti ar krēmīgu mērci un Gruyere sieru, kas cepti līdz kraukšķīgumam, lieliski papildina gaļas ēdienu.
SASTĀVDAĻAS:
2 ēd.k. nesālīts sviests
600 g Briseles kāposti
sāls
1/4 tējk. svaigi malti melnie pipari
2 ēd.k. neapstrādāta augstākā labuma olīveļļa
1 vidēja lieluma sīpols
2 daiviņas ķiploku
2-3 zariņi timiāna
2 ēdk. augstākās kvalitātes kviešu milti
130 ml krējums 35% tauku
250 ml piens (2,5% tauku)
50 g rīvēts Gruyere siers
1-2 ēd.k. rīvmaize
PAGATAVOŠANA
1.Uzkarsē cepeškrāsni līdz 200°C. Novieto cepešpannu vidū, kas izklāta ar cepampapīru.
2.Nomazgā Briseles kāpostus un sagriež un izmet kātu galus. Ievietokāpostus lielā bļodā. Apkaisa ar sāli, melnajiem pipariem un olīveļļu. Maisa, līdz dārzeņi ir pilnībā pārklāti ar eļļu un garšvielām, un liek uz cepešpannas. Kāpostus vienmērīgā kārtā izklāj uz cepešpannas un cep cepeškrāsnī 15 minūtes. Pēc septiņām līdz astoņām minūtēm samaisa ar lāpstiņu.
3.Lielā pannā uz vidējas uguns izkausē sviestu. Sīpolu sagriež kubiņos, pievieno pannā un cep trīs līdz četras minūtes, līdz tas kļūst smaržīgs un caurspīdīgs. Pievieno ķiploku un timiāna lapas un gatavo vēl minūti. Pievieno miltus, samaisa un vāra apmēram divas minūtes, līdz visi milti ir piesātināti ar eļļu un pārklāj visus sīpolus.
4.Pievieno krējumu, samaisa un vāra, līdz visas sastāvdaļas veido biezu pastu. Paņem putotāju, pakāpeniski pievienojiet pannā pienu un puto, līdz masa ir viendabīga.
5.Pievieno mērcei apceptos Briseles kāpostus un samaisa, līdz mērce pārklāj visus kāpostus. Liek ietaukotā cepamtraukā un pārkaisa ar rīvētu sieru un rīvmaizi.
6.Cep 15 minūtes. Pirms pannas izņemšanas uz vienu minūti ieslēdz cepeškrāsni cepšanas režīmā.