Skolniekam vai studentam problēmas ar atmiņu? Lūk, kas jāēd, lai to uzlabotu!

© Pexels.com

Jauns pētījums atklāj, ka Vidusjūras diēta var uzlabot smadzeņu darbību, mainot baktēriju līdzsvaru zarnās, raksta “Medicalexpress”.

Tulānas universitātes pētījums atklāja, ka cilvēkiem, kuri ievēro Vidusjūras diētu, attīstījās pilnīgi atšķirīgi zarnu baktēriju modeļi, salīdzinot ar tiem, kuri to neievēro. Un pārsteidzoši ir tas, ka šīs baktēriju izmaiņas korelē ar atmiņas un kognitīvo funkciju uzlabošanos.

"Tas, ko mēs ēdam, ietekmē smadzeņu darbību, taču šis pētījums pēta, kā tieši kā tas varētu notikt. Rezultāti liecina, ka uztura izvēle var ietekmēt kognitīvo funkciju, mainot zarnu mikrobioma sastāvu," sacīja vadošā autore Rebeka Solča-Ottaiano.

Pexels.com

Pētījumā tika atklāts, ka žurkām, kuras 14 nedēļas baroja ar Vidusjūras diētu, kas bagāts ar olīveļļu, zivīm un šķiedrvielām, palielinājās četri labvēlīgo zarnu baktēriju veidi un samazinājās pieci citi, salīdzinot ar žurkām, kuras ēda lielu daudzumu piesātināto tauku.

Augstāks baktēriju līmenis, piemēram, Candidatus Saccharimonas, bija saistīts ar labāku kognitīvo veiktspēju, savukārt augstāks citu baktēriju, piemēram, Bifidobacterium, līmenis bija saistīts ar sliktāku atmiņas funkciju.

Vidusjūras diētas grupa arī parādīja labāku kognitīvo elastību - spēju pielāgoties jaunai informācijai - un uzlabotu darba atmiņu, salīdzinot ar Rietumu diētas grupu, kas uzturēja zemāku "sliktā" holesterīna līmeni.

Šis pētījums ir pirmais, kurā novērtēta Vidusjūras diētas ietekme uz mikrobiotu un kognitīvo funkciju salīdzinājumā ar Rietumu diētu.

Pexels.com

"Rezultāti liecina, ka Vidusjūras diētu un tās bioloģisko ietekmi var izmantot, lai uzlabotu skolēnu akadēmisko sniegumu un darba produktivitāti jauniem pieaugušajiem. Lai gan šie rezultāti ir balstīti uz dzīvnieku modeļiem, tie atspoguļo, kā Vidusjūras diētu var saistīt ar uzlabotu atmiņu un samazinātu riska demenci," sacīja līdzautors Demetrius M. Maraganore.

Vidusjūras diētas pamatā ir olīveļļa kā galvenais tauku avots, daudz dārzeņu, augļu un veseli graudi, zivis un liesās olbaltumvielas, bet ir ierobežots sarkanās gaļas un piesātināto tauku daudzums. Tā satur arī daudz šķiedrvielu no dažādiem augu avotiem.

Dzīvesstils

Kādas īpašības var celt cilvēku augstākā līmenī sabiedrībā? Nu, protams, plašs skatījums un augsti attīstīts intelekts. Gudri cilvēki vienmēr ir redzami: viņi izceļas ar daiļrunību, šarmu un loģiku. Dažam akadēmiķim nebūtu grūti pieskaņot šim cilvēka raksturojumam. Galu galā šie cilvēki noteikti daudz zina, viņi ir intelektuālās elites virsotne.

Svarīgākais