Lai gan maize bieži tiek uzskatīta par neveselīgu ogļhidrātu un tauku avotu, daudzās valstīs tā joprojām ir galvenais pārtikas produkts, turklāt maizes uzturvērtība var atšķirties atkarībā no maizes veida, raksta “Very Well Health”.
Eksperti iesaka ikdienas uzturā lietot veselīgāku maizi, piemēram, pilngraudu, kas var palīdzēt novērst hroniskas slimības, vai bezglutēna izvēli cilvēkiem ar celiakiju vai glutēna alerģiju. Tomēr - kāda ir atbilde uz jautājumu, vai maize ir veselīga vai kaitīga?
Ogļhidrāti ir uzturviela, kas atrodama maizē un citos pārtikas produktos, kas var ietekmēt cukura līmeni asinīs. Baltmaize satur rafinētus ogļhidrātus, kas satur daudz cukura un var palielināt sirds slimību, 2. tipa diabēta un aptaukošanās risku.
No otras puses - pilngraudu maize satur saliktos ogļhidrātus, kas ir veselīgāki, jo tie pārstrādājas ilgāk un tiem ir mazāka tūlītēja ietekme uz cukura līmeni asinīs, tieši tāpēc cilvēkiem ar cukura diabētu jāapsver zemu ogļhidrātu saturošas maizes iespējas.
Lai gan maize satur olbaltumvielas, taukus, šķiedrvielas, vitamīnus un minerālvielas, tajā ir salīdzinoši maz uzturvielu un daudz ogļhidrātu.
Lai izmantotu maizi kā uztura avotu, speciālisti iesaka izvēlēties pilngraudu maizi, kas tiek gatavota no kviešu graudiem - tas palīdzēs saglabāt tajā šķiedrvielas un uzturvielas, piemēram, dzelzi, cinku un B vitamīnus.
Tāpat speciālisti iesaka izvēlēties pilngraudu maizi, jo tajā parasti ir vairāk vitamīnu, minerālvielu un šķiedrvielu. Pilngraudi paaugstina cukura līmeni asinīs lēnāk nekā rafinēti graudi, kas var būt labvēlīgi sirds veselībai. Ieteicams, lai vismaz puse no jūsu ikdienā patērētajiem graudiem būtu pilngraudi.
Jāatcerās, ka maize, kas izgatavota no rafinētiem miltiem, tiek apstrādāta, un tiek zaudētas daudzas uzturvielas un šķiedrvielas. Dažkārt maize, kas gatavotas no rafinētiem miltiem, uz etiķetes satur apzīmējumu "bagātināts", kas nozīmē, ka produktam ir pievienotas noteiktas uzturvielas. Turklāt no rafinētiem miltiem gatavotai maizei ir augsts glikēmiskais indekss, kas nozīmē, ka tā tiek ātri sagremota un var izraisīt nevēlamas cukura līmeņa svārstības asinīs.
Maizē sastopami arī antinutrienti - savienojums, kas var traucēt organisma spēju absorbēt citas būtiskas uzturvielas. To var atrast gan dzīvnieku, gan augu barībā. Antiuzturvielas, kas pazīstamas kā lektīni un fitīnskābe, var bloķēt cinka, dzelzs, kalcija, fosfora un magnija uzsūkšanos veselos graudos.
Apsveriet iespēju lietot diedzētu vai saldskābmaizi, jo tās pagatavošanai izmantotās metodes var samazināt fitīnskābes klātbūtni.
Pilngraudu maize var būt uzticams vitamīnu un minerālvielu avots, tomēr maizi var pagatavot no dažādām veselu vai rafinētu graudu variācijām. Maizes uzturvērtība var atšķirties atkarībā no veida un zīmola.
Viena šķēle (jeb viena porcija) pilngraudu maizes nodrošina vidēji 82 kalorijas, 1 gramu taukus, 14 gramus ogļhidrātus, 2 gramus šķiedrvielu, 1,4 gramus cukura, 4 gramus olbaltumvielu, 144 miligramus nātrija.
Atbildot uz jautājumu, vai ir veselīgi ēst maizi katru dienu, eksperti saka:
“Lielākajai daļai veselīgu pieaugušo katru dienu apēst divas līdz trīs porcijas pilngraudu ir pilnībā pieļaujams."