Produkti, kas piesātina organismu ar ūdeni

© Foto: pixabay.com

Lai katru dienu uzņemtu pietiekami daudz ūdens, tam nav jābūt tikai no šķidruma. Ēdot mitrinošus pārtikas produktus, jūs varat saglabāt ķermeņa ūdens līdzsvaru, kas ir būtisks labai veselībai.

Ikdienas ūdens patēriņu var palielināt ar 15 veselīgu un garšīgu ēdienu izvēli, raksta verywellhealth.

Uztura speciāliste Aviva Džošua ir uzskaitījusi 15 pārtikas produktus, kas palīdz uzturēt ūdens līdzsvaru organismā. Šie produkti, kas nav arī dārgi, satur 90-96% ūdens. Piemēram,

Gurķi sastāv 96% ūdens.

Ledus salāti - 95,6%.

Selerijas - 95%.

Redīsi - 95%.

Romiešu salāti - 95%.

Kabači - 94,8%.

Tomāti - 94%.

Saldie pipari - 94%.

Sparģeļi - 93%.

Šampinjoni - 92%.

Arbūzi - 92%.

Spināti - 92%.

Zemenes - 91%.

Vājpiens - 91%.

Brokoļi - 90%.

Organismam atbilstoša hidratācija ir svarīga veselībai, norāda uztura speciāliste. Tas regulē ķermeņa temperatūru, ieeļļo locītavas, transportē barības vielas pa visu ķermeni, atbalsta visu orgānu darbību, uzlabo garastāvokli, kognitīvās funkcijas un miegu.

Gurķi

Foto: pixabay.com

Gurķi ir 96% ūdens,1 un marinēti gurķi neatpaliek ar 95%. Tie nav lielisks uzturvielu avots, taču gurķos esošais ūdens veicina ikdienas hidratācijas vajadzības.

Gurķi ir piemēroti ne tikai sagriešanai salātos.

  • Padariet gurķus par salātu centrālo elementu, pievienojot svaigas dilles un krēmīgu mērci (piemēram, rančo).
  • Pagatavojiet Āzijas stila salātus ar gurķiem un sezama eļļas, sojas un medus mērci, kas papildināta ar sezama sēklām.
  • Smalki sagrieziet gurķus var likt uz sviestmaizes.
  • Pievienojiet gurķi pupiņu salātiem vai kukurūzas salātiem ar laimu un pētersīļiem.

Ledus salāti

Tos ne velti sauc arī par aisberga salātiem — šajā pazīstamajā zaļo salātu veidā 95,6% ir ūdens. Lai gan aisberga salāti nav bagāti ar barības vielām, jo divas tases sasmalcinātu salātu satur 16 kalorijas un 20 miligramus (mg) kalcija, savukārt ieteicamā kalcija dienas deva ir 1000 mg pieaugušajiem.

Lai iegūtu zemu kaloriju, kraukšķīgus un svaigas garšas aisberga salātus, izmēģiniet:

  • Sasmalciniet salātus ar sieru vai olbaltumvielām, aisberga salātiem un kāpostu salātiem.
  • Aisberga salāti, apcepti ar šalotes sīpoliem vai plānās šķēlēs sagrieztiem sīpoliem.

Selerijas

Foto: pixabay.com

Selerijas sastāv no 95% ūdens, un tajā ir daudz šķiedrvielu, kas veicina gremošanu. Seleriju kraukšķēšana un vienkāršā lietošana padara to par lielisku uzkodu ar mērci. Sautētas selerijas kopā ar burkāniem un sīpoliem ir daļa no pamata daudziem franču ēdieniem, ko sauc par mirepoix.

Veidi, kā baudīt seleriju, ietver:

  • Sautējiet seleriju vai pievienojiet to apcepšanai.
  • Pagatavojiet selerijas zupu ar olīveļļā sautētiem ķiplokiem un kartupeļiem, buljonu un zaļumiem.
  • Izmantojiet seleriju aukstos salātos, piemēram, makaronu, lapu kāpostu vai vistas salātos.

Redīsi

Foto: pixabay.com

Redīsi ir sakņu dārzenis (īpaši mietsaknes), kas pilns ar piparu garšu, C vitamīnu un šķiedrvielām. Tie arī 95% ir ūdens.

Daži redīsu lietošanas veidi ir šādi:

  • Sagrieziet tos plānās šķēlēs un pievienojiet salātiem.
  • Sarīvē tos vai izmanto kopā ar burkāniem salātiem.
  • Padariet tos par centrālo daļu salātos, kas papildināti ar skābo krējumu un diļļu mērci, lai kontrastētu ar to asumu.
  • Cepiet tos veselus sviestā vai olīveļļā ar ķiplokiem.

Romiešu salāti

Foto: pixabay.com

Romiešu salāti ir maigi, nedaudz piezemēti salāti, kas 95% sastāv no ūdens. Neskatoties uz līdzīgo izskatu, romiešu salāti atšķiras no aisberga, un tie satur vairāk barības vielu. Tas ir vitamīnu K un C avots, kā arī folātu un šķiedrvielu avots.

Izpētiet romiešu lietošanas veidus, piemēram:

  • Romiešu salāti spēj uzņemt gatavošanas siltumu labāk nekā aisbergs. Sagrieziet tos gareniski, apsmērējiet ar olīveļļu, pagaršojiet un grilējiet.
  • Romiešu salāti lieliski iederas vienkāršos salātos ar citronu un rīvētu parmezānu vai pecorino sieru.
  • Romiešu salāti ir garšīgi sautēti ar citronu un ķiplokiem.

Cukini

Cukini, vasaras ķirbju forma, satur 94,8% ūdens. Tie nodrošina daudzas uzturvielas, tostarp šķiedrvielas, A vitamīnu, mangānu un C vitamīnu. Cukini satur arī zemu kaloriju skaitu, proti, 19 kalorijas vienā tasē.

Cukini var būt pietiekami sātīgi, lai veidotu galveno sastāvdaļu:

  • Cukini sagriež gareniski, apsmērē ar olīveļļu, pārliek ar panko un rīvētu sieru, apslaka nedaudz ar eļļu un cep.
  • Cep cukini un pasniedz ar skābo krējumu vai jogurta mērci.
  • Pagatavo cukini sautējumu.
  • Smalki sagriež un apviļā miltos, cep kopā ar spinātiem un rikotas sieru.
  • Izmanto kā makaronu alternatīvu.

Tomāti

Foto: pixabay.com

Tomātos ir augsts ūdens saturs — 94%. Tie satur daudz vairāku uzturvielu, tostarp kāliju, C vitamīnu un folātus (folāts ir nepieciešams augļa smadzeņu un mugurkaula attīstībai grūtniecības laikā). Tomāti satur arī antioksidantus, kas novērš šūnu bojājumus, tostarp likopēns un beta-karotīnu.

Daudzpusīgais tomāts ēdieniem piešķir saldumu, umami (gaļas vai zemes garšu), skābumu vai pikantas notis. Apsveriet šīs iespējas:

  • Pagatavojiet kaprēze salātus no tomātiem, mocarellu un baziliku.
  • Izbaudiet konservētu vai mājās gatavotu tomātu zupu.
  • Makaronu vai citu ēdienu pagatavošanai izmantojiet mērci no tomātiem.
  • Svaigu tomātu šķēles liek uz sviestmaizes vai daiviņās salātos.

Paprika

Foto: pixabay.com

Paprika sastāv no 94% ūdens un daudziem ēdieniem piešķir svaigu, košu garšu. Satur daudz šķiedrvielu, ir lielisks C vitamīna avots un piedāvā citus vitamīnus un minerālvielas, piemēram, vitamīnus E un K, kāliju un folātus.

Pipari var būt sarkani, oranži, dzelteni vai zaļi. Nenogatavināti paprika ir zaļa un ar nedaudz rūgtu garšu. Saldie pipari, īpaši zaļie, lieliski sader ar ceptu gaļu. Papriku varat tos izmantot daudzos veidos:

  • Cepiet papriku, kas pildīta ar malto gaļu un pārkaisa ar sasmalcinātu, sajauktu sieru.
  • Paprika ir galvenais fahitas papildinājums neatkarīgi no tā, vai gatavojat ar garnelēm, vistu vai liellopa gaļu.
  • Gatavojiet picu ar papriku un desu.

Sparģeļi

Sparģeļi, kas ir daudzgadīga auga jaunie dzinumi, 93% sastāv no ūdens. Sparģeļi ir mazkaloriju un veselīgi, neapstrādātā veidā tie satur 27 kalorijas tasē, kā arī šķiedrvielas, folātus un K, C un A vitamīnus. Sparģeļos ir daudz antioksidantos. Tikko pagatavotiem, maigiem svaigiem sparģeļiem ir zemes vai zāles garša.

Sparģeļi ir ātri pagatavojami un lieliski sader ar daudziem citiem ēdieniem.

  • Pievienojiet sparģeļus fritatai.
  • Pagatavo sparģeļu, puravu un kartupeļu zupu.
  • Izmēģiniet zirņu, farro un sparģeļu garnīru ar nedaudz fetas siera un piparmētru.
  • Cepiet sparģeļus ar citronu un olīveļļu un pasniedziet ar ceptu lasi vai ķemmīšgliemenēm.

Portobello sēnes

Foto: pixabay.com

Portobello sēnēs 92% ir ūdens. Tās satur ļoti zemu tauku un kaloriju daudzumu, tikai 19 kalorijas vienā tasē. To uzturvielas ietver B vitamīnus, fosforu, varu un kāliju. Sēnes ir vienīgā augu barība, no kuras var iegūt D vitamīnu, taču tikai tad, ja tās audzē ultravioletā gaismā, nevis aptumšotā vietā.

Portobello ir lieliska gaļas alternatīva. Umami garša un blīvā tekstūra ir ļoti apmierinoša. Izmēģiniet šīs iespējas:

  • Grilēta portobello sēnes uz čiabatas ar kausētu sieru un sasmalcinātiem salātiem.
  • Tās pilda ar smalki sagrieztu dārzeņu un kazas siera maisījumu, pārkaisa ar rīvmaizi un cep.
  • Sagriež un sautē, veido gardu piedevu.

Arbūzs

Foto: pixabay.com

Arbūzs ir garšīgs hidratācijas veids, kas satur 92% ūdens. Tas ir labs C vitamīna un daudzu citu antioksidantu, tostarp likopēna un karotinoīdu, avots.

Karstajās dienās arbūzu nevar pārspēt, taču apsveriet šīs iespējas:

  • Izmēģiniet arbūzu, fetas un piparmētru salātus.
  • Pagatavojiet arbūzu ar ledu vai saldējumu.
  • Sajauciet arbūzu ar meloni un pievienojiet nedaudz laima sulas.
  • Pievienojiet arbūzu salātos ar avokado, dārzeņiem, riekstiem un svaigiem garšaugiem.

Spināti

Spināti 92% sastāv no ūdens, un tajos ir daudz barības vielu. Tie satur daudz šķiedrvielu, kas veicina veselīgu gremošanu, kā arī vitamīnus A, C un K, kā arī folātus, kalciju un dzelzi.

Idejas spinātu baudīšanai ietver:

  • Viegli apcep spinātus ar nelielu daudzumu sviesta un apkaisa ar parmezānu un citronu, lai iegūtu lielisku garnīru.
  • Izmantojiet spinātus suflē, kišā, omletē vai olu kultenī.
  • Pievieno spinātus zupām, piemēram, lēcu zupai.
  • Spinātu salāti ir bezgala daudzpusīgi.

Zemenes

Foto: pixabay.com

Zemenes, kurās 91% ir ūdens, var padarīt saldus gardumus par kaut ko īpašu un veicināt ūdens uzņemšanu.

Zemenes ir labs C vitamīna, mangāna un šķiedrvielu avots. Tie satur antioksidantus, piemēram, antocianīnu, kas ir saistīts ar sirds veselību, un satur daudz fenola antioksidantu, kas aizsargā no sirds slimībām, kā arī pret vēzi un dažām iekaisuma slimībām.

Zemeņu baudīšanas veidi ir šādi:

  • Zemenes pievieno augļu salātos.
  • Pankūkas, auzu pārslas vai granola ar zemenēm.
  • Pievienojiet tās rukolas salātiem ar valriekstiem vai pekanriekstiem un fetas sieru, kas pārlieta ar medus-sinepju mērci.

Beztauku piens

Ja dzerat pienu, beztauku (vai vājpiena) pienā 91% ir ūdens. Beztauku pienā ir kalcijs tāpat kā pilna tauku satura pienā, un 1 glāze nodrošina 23% no ikdienas ieteicamā daudzuma. Tas satur arī fosforu. D vitamīns tiek pievienots apstrādes laikā, jo tas tiek zaudēts, atdalot taukus.

Idejas papildus vienkāršai beztauku piena dzeršanai:

  • Pagatavo saldējumu no beztauku pienu, kam ir lielāki ledus kristāli un mazāk krēmīga tekstūra, bet daudz garšas.
  • Izmanto beztauku pienu, lai brokastīs pagatavotu smūtijus.

Brokoļi

Brokoļi, kas ir 90% ūdens, arī ir pildīti ar barības vielām. Tie nodrošina C un K vitamīnu, folātu, dzelzi, kāliju un šķiedrvielas. Starp brokoļu antioksidantiem ir karotinoīdi un kvercetīns.

Brokoļu baudīšanas veidi:

  • Cepti kumosa lieluma brokoļu gabaliņi, kas aplieti ar olīveļļu.
  • Pievieno brokoļus cepšanai vai makaroniem.
  • Apvienojiet brokoļus ar augļiem, piemēram, apelsīniem un āboliem, lai iegūtu košus un gardus salātus.
  • Pagatavo brokoļu un Čedaras siera zupu sātīgai maltītei.

Kāpēc hidratācija ir svarīga?

Foto: pixabay.com

Uzturēt hidratāciju ir svarīgi veselībai. Atbilstošai hidratācijai ir šādas priekšrocības:

  • Regulē ķermeņa temperatūru.
  • Eļļo locītavas.
  • Nogādā barības vielas sistēmā.
  • Uztur orgānu darbību.
  • Uzlabo garastāvokli, kognitīvās funkcijas un miegu

Vai vajadzētu iegūt ūdeni no pārtikas?

Foto: pixabay.com

Uztura vadlīnijas iesaka sievietēm uzņemt 11,5 tases ūdens un vīriešiem 15,5 tases. Tomēr šajās vadlīnijās pieņem, ka apmēram 20% no šā ūdens daudzuma saņem ar pārtiku vai apmēram 2,25 tases sievietes un nedaudz vairāk par 3 tasēm vīrieši. Ēdiens ir lielisks veids, kā palielināt hidratācijas līmeni.

Kā palielināt pārtikas daudzumu, kas satur ūdeni

Ir svarīgi uzturēt hidratāciju katru dienu, taču dažas dienas tas var prasīt vairāk pūļu nekā citās. Svīšana fiziskās slodzes laikā vai karstās dienās samazina ķermeņa ūdens piegādi. Drudzi, vemšana vai caureju arī dehidratē organismu.

Palieliniet ūdens uzņemšanu un mitrinošu pārtiku šajās dienās. Pievērsiet uzmanību dehidratācijas pazīmēm:

  • Tumšs urīns.
  • Reibonis.
  • Sausa mute.
  • Sausa āda.
  • Nogurums.
  • Retāka urinēšana.
  • Mazāk iedvesmas.
  • Pastāvīgas slāpes.

Svarīgākais