Zinātnieki norāda, ka cilvēkiem, kuri dzer vairāk tēju, salīdzinot ar tiem, kas dzer tīru ūdeni, var būt mazāks sirds slimību risks, raksta “FoxNews”.
Pagatavojot tēju, no ūdens tiek noņemti smago metālu piemaisījumi - šāds atklājums izdarīts ASV, Ilinoisas Ziemeļrietumu universitātes pētījumā.
Pētnieki apgalvo, ka tējas maisiņš, kas trīs līdz piecas minūtes iemērkts ūdenī, var noņemt apmēram 15 procentus svina no šī ūdens. Pēc viņu domām, pagatavošanas procesā tēja absorbē smagos metālus, piemēram, svinu un kadmiju.
Jo ilgāk tēja tiek mērcēta, jo mazāk smago metālu paliek ūdenī, sacīja pētījuma autors Benjamins Šindels. Pēc viņa teiktā, ja ļaujat tējai ievilkties pēc iespējas ilgāk, pastāv iespēja no ūdens izvadīt visus toksīnus.
Pētījuma laikā zinātnieki pārbaudīja dažādus tējas veidus, dažādus tējas maisiņus un dažādas pagatavošanas metodes, lai novērtētu, cik labi tie absorbēja svinu, hromu, varu, cinku un kadmiju.
Viņi pamanīja spēju absorbēt metālus dažādos tējas veidos dažādos maisiņos, un izrādījās, ka celulozes tējas maisiņi uzsūc daudz labāk nekā kokvilnas un neilona maisiņi.
Neskatoties uz šiem atklājumiem, pētnieki brīdināja, ka cilvēkiem nevajadzētu paļauties tikai uz tēju ūdens attīrīšanai.
"Nav zināms, vai svina līmeņa samazināšanās, ko novērojām mūsu pētījumā, radīs ieguvumus veselībai kopumā. Tomēr es domāju, ka cilvēkiem ir noderīgi zināt, ka tējas pagatavošana samazinās svina un, iespējams, arī citu toksīnu uzņemšanu no dzeramā ūdens," sacīja Šindels.
Tiek atzīmēts, ka iegūtie rezultāti var palīdzēt izskaidrot, kāpēc cilvēkiem, kuri dzer vairāk tējas, var būt mazāka saslimstība ar sirds slimībām un insultu nekā tiem, kuri tējas vietā izvēlas ūdeni, atzīmēja zinātnieks.