Aveņu ievārījums - vai vitamīni ogās atsver cukura daudzumu?

© unsplash.com

Vai avenēs esošie vitamīni kompensēs negatīvo, ko var izraisīt pievienotais cukurs? Skaidro “limon.postimees.ee”.

Uztura speciāliste Margarita Koroleva skaidro, kāpēc daudzu iemīļotais aveņu ievārījums ir kaitīgs - tas var kaitēt ne tikai zobiem, bet arī kuņģa-zarnu traktam.

Viņa piebilda, ka aveņu ievārījums var pasliktināt zarnu mikrobioma veselību, jo palielinās baktēriju skaits, kas mīl saldumus.

"Turklāt ievārījums ir produkts ar augstu ogļhidrātu saturu, kas nav piemērots visiem. Cilvēki ar ogļhidrātu vielmaiņas traucējumiem, 2. tipa cukura diabētu un aptaukošanos vispār nedrīkst ēst ievārījumu," sacīja Koroleva.

unsplash.com

Uztura speciāliste ieteica sezonā ēst avenes bez cukura un ziemai tās sasaldēt - tā ogas saglabās vairāk barības vielu.

"Sezonas laikā ēdot avenes, mēs iegūstam ne tikai vairāk vitamīnu, bet arī augu šķiedrvielas, kas atbalsta zarnu darbību, ļaujot cilvēkam novērst nevajadzīgas problēmas. Avenes ir ļoti noderīgas kā patstāvīgs produkts un nav nekāda nepieciešamība tās “sabojāt” ar lielu cukura daudzumu. Vēlaties tās saglabāt ziemai? Vienkārši sasaldējiet!" secināja ārste.

Dzīvesstils

Daudzi cilvēki, gatavojot olas, tās pārsit nepareizi, saplēšot čaumalas smalkās druskās, kas var izraisīt olas izlīšanu, čaumalu iekrišanu olā un tās baltuma un dzeltenuma sajaukšanos. Kā pareizi pārsist jēlu olu, stāsta šefpavārs Dens Souza kopā ar izdevumu “Parade”.

Svarīgākais