Populāra ēdiena gatavošanas sastāvdaļa, ko izmanto miljoniem cilvēku visā pasaulē, var izraisīt krūts vēzi, brīdinājis britu medicīnas eksperts, raksta izdevums “Mirror”.
Slavenais britu onkologs un jauna pētījuma autors profesors Džastins Stebbings brīdinājis par potenciālajiem draudiem, ko var radīt plaši izmantota kulinārijas sastāvdaļa - linolskābe, kas atrodama dažās augu eļļās.
Britu izdevums “Mirror” ziņoja par “Weill Cornell Medicine” speciālistu veikto pētījumu, kas parādīja, ka šī sastāvdaļa var nopietni apdraudēt veselību.
Pēc speciālistu domām, linolskābe var veicināt vēža šūnu augšanu un vairošanos, kas palielina risku saslimt ar agresīvām krūts vēža formām.
Linolskābe ir taukskābe, kas visbiežāk atrodama sēklu eļļās. Triglicerīda veidā tas ievērojamā daudzumā (līdz 40-60%) ir atrodams daudzās augu eļļās - piemēram, sojas, kokvilnas, safloras, saulespuķu, kukurūzas, kaņepju eļļās, kā arī vaļu taukos.
Miljoniem cilvēku to izmanto katru dienu, gatavojot ēdienu. Tomēr tagad, saskaņā ar “Weill Cornell Medicine” speciālistu veiktā pētījuma rezultātiem, noskaidrojies, ka šī sastāvdaļa var nopietni apdraudēt veselību.
Profesors Džastins Stebbings, onkologs un viens no pētījuma autoriem, iesaka ierobežot tādu eļļu patēriņu, kurās ir daudz linolskābes, lai samazinātu iespējamos riskus.
Viņu atbalsta arī Dr. Džons Blenis, pētījuma vadošais autors un onkoloģijas speciālists:
"Tagad mēs saprotam, ka linolskābe veicina vēža šūnu augšanu noteiktā veidā.”