RECEPTE: Tumšās šokolādes siera kūka

© No Lindas Tellgrenas personīgā arhīva

Iesaka bloga Lindas virtuve radītāja un ēst gatavošanas entuziaste Linda Tellgrena

SASTĀVDAĻAS (8 personām):

• 1 paciņa šokolādes cepumu Selga

• 55 grami sviesta

• 1 ēd.k. nesaldināta kakao pulvera

Siera kūkas masai:

• 125 grami tumšās šokolādes; gabaliņos

• 80 ml auksta ūdens

• 18 grami želatīna pulvera

• 250 grami krēmsiera

• 2 XL izmēra lauku olas; dzeltenumi atdalīti no baltumiem

• 80 grami pūdercukura

• 150 ml skāba krējuma

Rotāšanai:

• 1 ēd.k. kakao pulvera

• šokolādes trifeles

• dzērvenes pūdercukurā

• brūkleņu pulveris

Pagatavošana: Gatavo kūkas pamatni. Cepumus blenderī vai ar rokām sastrādā irdenā viendabīgā konsistencē. Pievieno kakao pulveri, izmaisa. Izkausē sviestu un ielej cepumu masā, izmaisa. Cepumus izklāj pa cepamās formas (20 centimetru diametrā ar noņemamām malām) pamatni pēc iespējas vienmērīgā slānī, nedaudz piepresējot ar pirkstiem. Noliek vēsumā.

Karstumizturīgā bļodā ielej 80 ml ūdens un ieber želatīnu, samaisa. Noliek malā uz 15 minūtēm, lai uzbriest. Bļodu ar uzbriedušo želatīnu ievieto katlā ar vārošu ūdeni un uz lēnas ūdens gaida, līdz želatīns izšķīst.

Šokolādi liek karstumizturīgā bļodā un bļodu novieto virs katla ar vārošu ūdeni. Šokolādi ik pa laikam apmaisa un karsē, līdz tā izkūst. Noliek malā, lai atdziest.

Krēmsieru ar elektrisko mikseri vai virtuves kombainu sakuļ viendabīgā masā. Pievieno olu dzeltenumus un cukuru. Puto, līdz izveidojusies viendabīga masa. Ieputo skābo krējumu, kausēto šokolādi un želatīnu, visu kārtīgi samaisa.

Vidēja izmēra bļodā vai virtuves kombainā liek olu baltumus un sakuļ stingrās putās. Baltumus uzmanīgi iecilā šokolādes maisījumā. Iegūto masu lej virs sagatavotās pamatnes, virsmu izlīdzina. Noliek vēsumā sastingšanai vismaz uz 6 stundām, vislabāk – uz nakti. Kad kūka sastingusi, uzmanīgi noņem formas malas. No sākuma nazi var paturēt zem karsta ūdens un izbraukt ar to starp kūku un formas maliņu, lai malu būtu vieglāk noņemt un tā izskatītos skaistāk. Līdzīgi nazi patur zem karsta ūdens pirms kūkas sagriešanas gabaliņos.

Kūku rotā, pārberot ar kakao (tam var izmantot tējas sietiņu) un dekorējot ar trifelēm un dzērvenēm pūdercukurā.



Svarīgākais