Šo brīnišķīgo trīsvienību – siļķi, biezpienu un vārītus kartupeļus – ik pa laikam sakārojas ne vienam vien mūsu latviešu virtuves cienītājam. Nav nekā vienkāršāka, kā šādā veidā sagatavot siltu un garšīgu maltīti pusdienās vai vakariņās. Protams, šoreiz stāsts par siļķi, kas tajā vērtīgs, kā to izmantot un baudīt ēdienreizēs.
SIĻĶU CV
• Parasti sasniedz 35 līdz 75 cm garumu un sver 200 līdz 500 g.
• Marinēta siļķe satur 155 kalorijas, sālīta - 261, cepta - 261, kūpināta - 218 kaloriju.
• Viena no taukiem bagātākajām zivīm.
• Satur lielu daudzumu fosfora, joda, kalcija, kālija, nātrija, magnija, cinka.
• Satur vitamīnus B12, PP, A un D.
• Siļķi uzskata par rekordisti pēc D vitamīna daudzuma - 100 g šīs zivs ir trīs dienu normas vitamīna, kas nepieciešams kauliem un aknu darbībai.
• Viegli asimilējas organismā un ir brīnišķīgs olbaltumvielu avots.
• Vērtīga arī ar to, ka tajā lielā daudzumā ir selēns, kurš ir dabisks un efektīvs antioksidants.
• Taukiem bagātās zivju sugas, kā, piemēram, siļķe, dod organismam divas reizes vairāk kaloriju nekā baltā zivs.
• Populāri ir siļķu ikri, kas bagāti ar vērtīgām vielām.
• Svaigu siļķi var vārīt, cept, sālīt. Sālītu vai marinētu siļķi pievieno dažādiem salātiem.
• Siļķi var sālīt arī mājās, un tas dos garantiju, ka siļķe nebūs pārsālīta, bet arī garšīga un smaržīga. Lai iesālītu siļķi mājās, ir nepieciešams sāls, cukurs un garšvielas.
• Ja ir iegādāta siļķe veikalā un tā izrādās pārāk sālīta, to var padarīt mazāk sāļu un maigāku, izmērcējot pienā vai stiprā melnajā tējā.
• Plašāk pazīstamie salāti - siļķe kažokā. Ja tiek gatavoti cita veida salāti no siļķes, tad kā piedevu var izmantot rīsus, olas vai sarīvētus ābolus.
• Siļķe labi garšo ne tikai ar kartupeļiem, bet arī ar vārītu olu, sīpolu, vārītām bietēm un burkāniem, ar melno maizi, gurķi, Filadelfijas sieru un dillēm.
• Var izmēģināt salātus no siļķes filejas, burkāniem, apelsīniem, svaigiem kāpostiem un pētersīļiem. Pievieno sāli, piparus un eļļu. Visu sajauc.
UzturVĒRTĪBA (100 g)
kilokalorijas 161
olbaltumvielas 16,3 g
tauki 10,7 g
ĀRSTNIECISKĀS ĪPAŠĪBAS
• Satur augstvērtīgās taukskābes Omega-3, kas noderīgas sirds, asinsvadu un locītavu veselībai.
• Ievērojami palielina labā holesterīna daudzumu asinīs.
• Pozitīvi ietekmē smadzeņu darbību, kā arī uzlabo redzi.
• Zinātnieki veikuši pētījumus un secinājuši, ka, regulāri uzturā lietojot siļķi, no organisma tiks izvadīts sliktais holesterīns.
• Siļķe spēj samazināt arī psoriāzes simptomus.
• Ieteicams lietot topošajām māmiņām.
KĀ IZVĒLĒTIES?
• Vispirms uzmanība jāpievērš žaunām - tām jābūt elastīgām, tumši sarkanā krāsā.
• Tālāk uzmanība jāpievērš acīm - siļķei jābūt tīrām, sarkanām acīm.
• Trešais faktors - elastīgums. Kvalitatīvai siļķei jābūt elastīgai, bez griezumiem un plaisām. Jāpievērš uzmanība arī tam, lai uz siļķes ķermeņa nebūtu «rūsas» brūnganā krāsā.
KĀ UZGLABĀT?
• Gan sālītas, gan marinētas siļķes ieteicams glabāt tumšā aukstā vietā. Gaismas, gaisa un mitruma ietekmē siļķes tauki iegūst sasmakušu garšu.
• Ja ir vēlēšanās uzglabāt siļķi ilgākam periodam, tad to var sasaldēt. Tad tā vispirms ir jānotīra, jāsagriež nelielos gabaliņos, jāieliek hermētiskā kārbā un jāliek saldētavā. Tad tās uzglabāšanas ilgums palielināsies līdz sešiem mēnešiem.
Marinētu siļķu rolmopši
SASTĀVDAĻAS:
• mazsālītas siļķes
marinādei:
• 1 l ūdens
• 1 - 2 sīpoli
• 4 melnie pipari
• 4 smaržīgie pipari
• 1 ēd. k. sāls
• 2 ēd. k. cukura
• 3 ēd. k. etiķa esences
• krustnagliņas
• lauru lapas
PAGATAVOŠANA:
mazsālītas siļķes iztīra, tām novelk ādu, izņem asakas un sadala filejās.
Gatavo marinādi: vārošā ūdenī liek sāli, cukuru, garšvielas, pievieno sagrieztus sīpolus, mazliet pavāra (ne ilgi - līdz sīpoli zaudē kraukšķīgumu). Beigās marinādei pielej etiķa esenci.
Siļķu filejas satin veltnītī, sasprauž ar krustnagliņu ( vidū var ietīt mazu pipargurķīti, olīvu, citrona šķēlīti, vārītas bietes gabaliņu, bet var arī nelikt neko).
Veltnīšus kārto traukā, pārlej ar atdzesētu marinādi tā, lai tie marinādē būtu pilnībā, atstāj uz diennakti, lai ievelkas.
Pasniedz kopā ar vārītiem kartupeļiem, biezpienu, krējumu.
Siļķe marinādē
SASTĀVDAĻAS:
• siļķe
• sīpoli
• eļļa
• cukurs
• etiķa esence
• smaržīgie pipari
PAGATAVOŠANA: siļķi notīra, atbrīvo no asakām, sagriež gabaliņos, pievieno labi daudz ripiņās sagrieztu sīpolu un pārlej ar eļļu, ļauj ievilkties 30 minūtes. Verdošā ūdenī iemaisa cukuru un etiķa esenci (uz1 litru ūdens - 3 tējkarotes esences, 4 - 5 ēdamkarotes cukura). Siļķei pievieno 10 smaržīgo piparus, pārlej ar karsto marinādi un uzliek slogu (tur, līdz marināde atdziest).
Piena zupa ar siļķi
SASTĀVDAĻAS:
• 200 g grūbu
• 1 siļķe
• ½ litrs piena
• sāls
PAGATAVOŠANA: grūbas noskalo un aukstā ūdenī vairākas stundas mērcē, tad nokāš, pārlej ar 1 litru uzvārīta ūdens un vāra, līdz grūbas mīkstas.
Pielej pienu, uzvāra. Ja nepieciešams, pievieno vēl ūdeni un sāli.
Siļķi iztīra, sagriež mazos gabaliņos un pievieno gatavai zupai.
Papīrā cepta siļķe
SASTĀVDAĻAS:
• 4 mazsālītas siļķes
• 2 sīpoli
• 8 ēdamkarotes skābā krējuma
• 8 ķiploka daiviņas
• svaigs timiāns
• melnie pipari
PAGATAVOŠANA: siļķēm izņem lielo asaku, tās pilda ar sakapātiem sīpoliem un ķiplokiem. Katrā siļķē ieliek divas ēdamkarotes skābā krējuma, pārkaisa ar kapātu timiānu un melnajiem pipariem. Cepampapīru iesmērē ar eļļu, tajā rūpīgi ietin siļķi.
Cep 180 grādu temperatūrā apmēram 25 minūtes. Pasniedz ar kartupeļiem vai lapu salātiem.
Kartupeļu un siļķes sacepums
SASTĀVDAĻAS:
• 1 siļķe
• 8 ar mizu vārīti kartupeļi
• 2 sīpoli
• 3 ēdamkarotes eļļas
• 1 glāze krējuma
• rīvmaize
• sāls
• pipari
PAGATAVOŠANA: kartupeļus nomizo, sagriež šķēlēs. Sīpolus sagriež un eļļā apcep. Ietaukotā veidnē liek pusi no sagriezto kartupeļu daudzuma, virsū -
iztīrītu, gabaliņos sagrieztu siļķi, tai virsū - apceptus sīpolus. Pārlej pusi krējuma, virsū liek pārējos kartupeļus, atkal - krējumu. Visu pārkaisa ar rīvmaizi.
Liek sakarsētā cepeškrāsnī un cep, līdz sacepuma virspuse zeltaina.
Pildīts liellopa gaļas cepetis
SASTĀVDAĻAS:
• 1,5 kg liellopa ciskas vai filejas gabala
• sāls
garšvielas sēņu pildījumam:
• 400 g baraviku
• 1 sīpols
• 50 g sviesta
• 1 ola
siļķu pildījumam:
• 200 g siļķu
• 50 g skāba krējuma
• 1 sīpols
• 1 ola
• 30 g rīvmaizes
PAGATAVOŠANA: gaļu izdauza, ierīvē ar sāli, liek ietaukotā pannā un
220 grādu temperatūrā cep cepeškrāsnī aptuveni ½ stundu. Gaļu sagriež 1,5 cm biezās šķēlēs tā, lai apakšā šķēles turas kopā.
Pagatavo sēņu pildījumu: baravikas sagriež garenos gabaliņos, kopā ar sīki sasmalcinātu sīpolu sviestā apcep, atdzesē, pievieno olu, sāli un samaisa.
Pagatavo siļķu pildījumu: siļķi 2—3 stundas mērcē aukstā ūdenī, notīra, sīki sasmalcina vai izmaļ gaļas mašīnā, pievieno izkausētu sviestu vai skābu krējumu, olu, sīki sagrieztu sīpolu, rīvmaizi un izmaisa. Katras gaļas šķēles starpā liek sēņu un siļķu pildījumu, šķēles saspiež kopā un visu gaļas gabalu nofiksē, pārsienot ar pārtikas auklu.
Pannu ar gaļu atkal liek cepeškrāsnī, nedaudz samazina temperatūru un turpina cepšanu, ik pa laikam cepeti apslakot ar šķidrumu, kas izdalās cepšanas laikā - tā, līdz cepetis gatavs. Cepetim noņem auklu, iegrieztās šķēles pārgriež līdz galam.
Siļķe kažokā
SASTĀVDAĻAS:
• 1siļķe
• 2 sālīti vai marinēti gurķi
• 4 kartupeļi, 1 galda biete
• 1 burkāns, 1 sīpols
• 2 olas
• 250 g krējuma
• 2 ēdamkarotes sinepju, sāls, pipari
PAGATAVOŠANA: siļķi iztīra, novelk ādu, izņem asaku, sagriež gabaliņos.
Burkānu, bieti, kartupeļus ar mizu sālsūdenī izvāra, atdzesē, nomizo, sagriež gabaliņos vai sarīvē. Sīpolu sasmalcina. Izvāra cieti olas. Gurķus sagriež gabaliņos.
Visus sagrieztos produktus kārtām liek porciju trauciņos vai lielā kopīgā traukā. Virspusē kārto gabaliņos vai uz pusēm sagrieztas olas. Pārlej krējumu, kas sajaukts ar sinepēm, sāli un pipariem.
Pildīti kartupeļi ar siļķu pieņiem un ikriem
SASTĀVDAĻAS:
• 8 kartupeļi
• pieņi un ikri
no 4 siļķēm
• 1 sīpols
• 1 ola
• 1 ēd. k. krējuma
• 50 g siera
• pipari
PAGATAVOŠANA: kartupeļus ar mizu vāra gandrīz gatavus, nokāš, pārgriež uz pusēm un ar karoti izdobj, atstājot pabiezas malas.
Siļķu pieņus un ikrus sakapā, sajauc ar sasmalcinātu sīpolu, krējumu, olu, no kartupeļiem izņemto mīkstumu, pipariem, ja vajag - pēc garšas pievieno sāli. Masu liek izdobtajos kartupeļos, pārkaisa ar sarīvētu sieru. Pildītos kartupeļus liek ietaukotā veidnē, sakarsētā cepeškrāsnī cep vidējā siltumā, līdz siers izkusis un zeltains. Pasniedz ar salātiem.
Foršmaks
Ļoti sena, taču līdz pat mūsdienām populāra ebreju nacionālās virtuves recepte. Katra sevi cienoša saimniece, kuras kulināro sasniegumu zelta fondā ir šī recepte, apgalvos, ka tieši viņas gatavotais foršmaks ir īstais, un nebūs melots, jo - cik saimnieču, tik recepšu, un visas pareizas!
SASTĀVDAĻAS:
• 2 treknas sālītas siļķes
• 1 skābs ābols
• 1 sīpols
• dažas ķiploka daiviņas
• 1 vārīta ola
• pāris baltmaizes šķēles
• 50 ml saulespuķu eļļas
• 300 ml stipras melnās tējas
• 100 ml piena
• ½ tējkarotes mārrutku
• 1 ēdamkarote etiķa
• dilles
• pētersīļi
• sāls, pipari
PAGATAVOŠANA: siļķes iztīra, novelk ādu, liek taukā un aplej ar stipru tējas novārījumu - pāris stundas ļauj izmirkt. Siļķēm izņem lielo asaku, izvelk visas sīkās asakas. Filejas sagriež gabaliņos. Baltmaizes šķēles izmērcē pienā. Siļķu gabaliņus, baltmaizi, nomizotu un šķēlēs sagrieztu ābolu, sīpolu, ķiploku gaļas mašīnā samaļ. Olas baltumu smalki sakapā un pievieno siļķu masai. Vārīto olas dzeltenumu saberž ar etiķi un mārrutkiem un arī pievieno siļķu masai. Samaltajiem produktiem pievieno eļļu (vai sviestu), sāli, garšvielas, sasmalcinātus zaļumus un labi izmaisa, līdz veidojas pastētei līdzīga masa. Ja vēlas nedaudz skābenāku garšu, pievieno nedaudz citrona sulas. Foršmaks labi garšo kopā ar vārītiem kartupeļiem, biezpienu un krējumu, to var pasniegt kā uzkodu kopā ar siltu maizi.
Vinegrets ar olu un siļķi
SASTĀVDAĻAS:
• 400 g marinētu siļķu
• 4 bietes
• 2 kartupeļi
• 2 burkāni
• 200 g skābētu kāpostu
• 3 ēd. k. olīveļļas
• zaļumi
• 1 sīpols
• 3 olas
• sāls
• citronpipari
PAGATAVOŠANA:
novāra bietes, kartupeļus un burkānus. Cieti novāra olas.
Novārītos dārzeņus nomizo un sagriež kubiņos. Smalki sagriež sīpolu un skābētos kāpostus. Sagriež siļķes fileju, sarīvē olas un sakapā zaļumus.
Salātus kārto porciju traukos, visas sastāvdaļas liekot kārtām.
Pārlej olīveļļu, uzkaisa sāli un citronpiparus. Dekorē ar svaigiem zaļumiem un sarkanajiem ikriem.